Zaujímavosti

Zaujímavé rozdiely medzi pohlaviami v zachytávaní prichádzajúcich zvukov a vizuálnych vnemov z rôznych strán priniesol britský výskum.

Približne dvojnásobne boli úspešnejší muži oproti ženám. V teste pohotovosti rozoznávania rizikových dopravných nehôd v laboratórnych podmienkach boli síce úspešnejšie vodičky, ale v praxi sa to úplne nepotvrdilo. V priestorovej orientácii a v psychomotorike sú úspešnejší vodiči - muži. Svedčí o tom aj ich lepšia orientácia pri predbiehaní (na druhej strane viac riskujú) a pri parkovaní.

Výsledky výskumu ďalej potvrdili rýchlejšiu zrakovú a sluchovú reakciu na podnety u mužov. Dlhotrvajúca jazda býva vyčerpávajúcejšia pre nežné pohlavie a skôr sa unaví, výnimkou sú vodiči – vodičky na rovnakej úrovni, t.j. ak majú najazdený rovnaký počet km.
Súperenie medzi vodičmi na ceste "kto má lepšie auto", predvádzajú vo väčšine prípadov vodiči - muži, my ženy vodičky to pokladáme za detinské a nezodpovedné voči bezpečnosti.

Jazda v noci
Čo sa týka jazdy počas tmy a noci, lepšie to zvládajú muži. Majú dokonalejšie diaľkové videnie v užšom poli. Ženy mávajú problémy s rozpoznávaním podnetov, ale na druhej strane vidia lepšie v tme veci, vo farebnom červenom spektre. Výskum odporúča ideálnu kombináciu šoférovania na dlhšie trate vo dvojici, aby sa striedali ženy cez deň a muži v noci.

Rizikové situácie
V rizikových a v kritických situáciách u obidvoch pohlaviach stúpa napätie a tepová frekvencia. Reakcie na takéto vzniknuté situácie sú väčšinou diametrálne odlišné. Ženy spomaľujú auto a snažia sa upokojiť (inklinujú ku kompromisu). Mnohí muži však urobia pravý opak, "dupnú na plyn" a jednoducho "zaútočia"...

Premávka na našich cestách nie je vždy ideálna, skôr opak je pravdou, preto je nutné byť vždy sústredený a v pohode. K takejto pohode vám odporúčame knihu od manželov Barbary a Allana Peaseovych: Prečo muži neposlúchajú a ženy nevedia čítať v mapách

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.