S autom...

...na dovolenku? Nezabudnite sa presvedčiť, či má jeho bezporuchovosť a spoľahlivosť trvalý charakter; ušetríte čas a peniaze, o nervovej sústave ani nehovoriac.

>> Móda >> Aktuálne >> S autom...

Aj keď máte z technického stavu svojho vozidla dobrý pocit, alebo ste boli v servise iba nedávno, nesadajte do auta "s cieľom Jadran" bez kontroly niekoľkých "drobností" (život totiž zvyčajne beží či poskakuje podľa Murphyho zákonov):

Skontrolujte!

1. Volant. Vibruje? Nechajte prezrieť vyváženie kolies a geometriu prednej nápravy.
2. Svetlá. Pozrite do úložných priestorov auta, či máte k dispozícii kompletnú sadu náhradných žiaroviek a nazrite do príručky ako žiarovky vymeniť. Nezabudnite skontrolovať aj výkonnosť príručného osvetlenia. V servise si svetlá dajte správne nastaviť (ak bude čert chcieť, zastaví vás pedantný dopravák!).
3. Stierače. Platí pravidlo: pred dlhou cestou nevymieňajte len čerstvo vymenené gumičky stieračov.
4. Tlmiče. V každom prípade ich dajte preveriť. Významne ovplyvňujú jazdné vlastnosti; napríklad stabilitu vozidla v zákrutách alebo dĺžku brzdnej dráhy.
5. Motor. Okrem kontroly primeranej hladiny motorového oleja a chladiacej kvapaliny žiadajte preveriť činnosť motora na autotesteri.
6. Brzdy. Dajte skontrolovať rovnomernosť brzdného účinku, hrúbku brzdového obloženia a nechajte vymeniť brzdovú kvapalinu.
7. Pneumatiky. Nezabudnite ich dohustiť do maxima požadovanej hodnoty (zvlášť pri plne naloženom aute). Hĺbka dezénu pneumatík nesmie byť nižšia ako 1,6 mm; je to mimoriadne dôležité pri vyšších rýchlostiach na mokrej diaľnici (akvaplaning a jeho následky sú dennou realitou).
8. Rezerva. Nezabudnite skontrolovať stav rezervného kolesa. Bez dobrej rezervy v prípade defektu zamestnáte nielen asistenčné cestné služby a servis, ale aj svoju rezervnú hotovosť.
9. Povinná (a nepovinná, čiže praktická) výbava: t.j. lekárnička s plnohodnotným obsahom, výstražný trojuholník, výstražné svetlo, príručné osvetlenie na drobné opravy, rezervná kvapalina do ostrekovačov, destilovaná voda do chladiacej sústavy či akumulátora, doplnkové balenie motorového oleja a brzdovej kvapaliny.
10. K základným predcestovným desatoro patrí ešte pozorná prehliadka čelného skla a kontrola aktuálnosti technického osvedčenia.

Tip: V prípade, že vaše vozidlo nemá klimatizáciu, zvážte rozhodnutie ísť na dovolenku vlastným autom. Podľa lekárskych štúdií už teplota okolo 35 stupňov Celzia vo vozidle(!) je silne stresujúcim faktorom, ktorý ovplyvňuje reakcie vodiča - po 90 minútovej jazde zhoršuje reakčný čas až o 65 percent, čo je podobné stavu s 0,5 promile alkoholu v krvi. Keď k tomu prirátame väčšinou celkom neznámy terén a únavu, ktorá sa v cudzom prostredí a malom priestore auta (plnom rodinných príslušníkov) dostaví rýchlejšie ako inokedy, dôsledky môžu byť katastrofálne.
Pre väčšinu ľudí je mimoriadne únavná aj náhradná alternatíva - nočná jazda. Ak nie sú v aute dvaja skúsení, oddýchnutí vodiči zvyknutí jazdiť v neznámom prostredí po tme, na nočnú jazdu zabudnite!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.