Pýta si vaše auto regeneráciu DPF a vy neviete, čo s tým? Čítajte ďalej

Kúpila ste si nové alebo ojazdené (ale stále novšie) auto s dieselovým motorom a po určitej dobe vás riadiaca jednotka vášho vozidla vyzýva, aby ste spustila regeneráciu DPF? Ak je to pre vás neznámy pojem, vysvetlíme vám, čo DPF znamená a ako tú regeneráciu spustiť.

shutterstock_vodicka21

Čo to vlastne je?

DPF je skratka pre diesel particulate filter, čiže filter pevných častíc. Ten je už niekoľko rokov povinnou súčasťou každého auta s dieselovým motorom. Prečo sa týka len dieselov?

Pri chode motora dochádza okrem iného aj k produkcii pevných častíc sadzí. Pre životné prostredie je nevýhoda dieselových motorov v tom, že týchto častíc vyprodukujú približne 200krát viac ako benzínové motory. Prečo je to problém?

Tieto častice prenikajú hlboko do našich pľúc a prispievajú k vzniku rôznych alergií a môžu dokonca spôsobiť aj rakovinu. Je preto v záujme nás všetkých, aby sme minimalizovali množstvo takýchto častíc v ovzduší.

A práve to je úloha DPF. Je to mechanický filter, ktorého filtračná zložka pripomína včelí plást. Je umiestnený v blízkosti motora a nebezpečné čiastočky dokáže zachytiť vo veľmi výraznej miere. Za ideálnych podmienok je jeho účinnosť až 99%.

Ako každý filter aj DPF sa časom zanesie. A vtedy je potrebné ho „regenerovať“. Tým pádom sa dostávame k druhej otázke, ktorou je ako spustiť regeneráciu DPF?

Princíp je jednoduchý, ale nie vždy dosiahnuteľný

Nemusíte hľadať žiadne špeciálne tlačidlo. Regenerácia DPF sa spúšťa tým, že po tom, ako vás k tomuto vyzve váš automobil, budete zhruba 15 minút plynulo jazdiť v stredných otáčkach so zaradeným vyšším prevodovým stupňom. Riadiaca jednotka následne upraví chod motora tak, že sa zvýši teplota výfukových plynov na približne 650 stupňov, vďaka čomu sa zachytené čiastočky vo filtri doslova vypália.

Zrejme vám napadlo, že to predsa nie je možné vždy dodržať. Máte pravdu. Ak však opakovane neabsolvujete regeneráciu DPF, bude časom nutné dať tento filter vyčistiť, keďže jeho úplné zanesenie spôsobí stratu výkonu vášho auta a v najhoršom prípade aj zničenie motora.

Existuje niekoľko spôsobov čistenia DPF. Ak však už budete potrebovať účinný repas DPF, voľte spôsob, pri ktorom bude DPF napojený na certifikované zariadenia, ktoré s ním vytvorí uzavretý okruh a zbaví ho aj inak neodstrániteľných nečistôt. To je totižto tá najefektívnejšia metóda.

Zdroj obrázka: Autor: Dragana Gordic / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.