Pozor na riziká nedostatočnej jarnej údržby auta

Vozidlový park potrebuje jarnú údržbu aj v čase korony. Na čo nezabudnúť pri firemnom fleete aj napriek pandemickej dobe? Hoci protipandemické opatrenia spôsobili, že zamestnanci mnohých firiem pracujú z domu, to ešte neznamená, že firemný vozidlový park by mal zostať bez jarnej údržby.

prezuvanie_pneumatiky

Je niekoľko úkonov, ktoré je potrebné urobiť bez ohľadu na to, či vozidlo bolo niekoľko týždňov zaparkované na parkovisku, alebo sa s nim jazdilo. Samozrejme, o to viac je jarná údržba dôležitá, ak firemné vozidlá využívali zamestnanci nie len na pracovné, ale aj na súkromné účely,“ konštatuje Vladimír Guštafik, Head of Operations Services Business Lease Slovakia. Spoločnosť je poskytovateľom komplexnej mobility vrátane operatívneho lízingu pre právnické aj fyzické osoby. Tu je niekoľko rizík nedostatočnej jarnej údržby firemného fleetu. Zlá údržba môže neraz spôsobiť dopravnú nehodu:

Nevhodné pneumatiky

Ak to podmienky a vonkajšia teplota vozovky dovolí, prezujte vozidlá do letných pneumatík. Pri vyšších teplotách sa totiž pneumatiky nielen rýchlejšie opotrebúvajú, ale vyššie teploty negatívne pôsobia na brzdné vlastnosti zimných pneumatík. „Ak zimné pneumatiky mali už nezodpovedajúcu hĺbku dezénu, nesnažte sa šetriť na tom, že takého pneumatiky dojazdíte v letnej sezóne, argumentujúc, že počas pandémie sa aj tak málo jazdí. Zimné pneumatiky majú oveľa mäkšiu zmes než letné a vplyvom vyšších teplôt sa ich životnosť skracuje,“ upozorňuje Vladimír Guštafik. Okrem toho, zákonný limit pri letnej pneumatike je síce len 1,6 milimetra, no ak by ste zimné pneumatiky chceli používať aj v lete, museli by aj vtedy spĺňať svoju normu minimálnej hĺbky dezénu 3 mm. „Business Lease dokonca odporúča svojim klientom z dôvodu zachovania bezpečnosti vymieňať opotrebené pneumatiky nie až pri zákonných limitoch, ale pri letných pneumatikách už pri hĺbke dezénu 2 mm a pri zimných pneumatikách pri 4 mm,“ dodáva Guštafik. Práve miera aj nerovnomernosť opotrebenia pneumatík ohrozuje bezpečnosť nielen vodiča, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky. „Jarná údržba je tak vhodná na kontrolu stavu pneumatiky,“ podotýka. Skontrolujte tiež trhliny, praskliny, tlak v pneumatikách a správnu geometriu, ktoré by mohli spôsobiť prasknutie či prerazenie pneumatiky a zvýšiť tak riziko dopravnej nehody.

„Plávanie“ na vozovke

Za nerovnomerným opotrebením pneumatík môžu byť aj výtlky. Tie často v zime na zasneženej ceste nie je vidieť, no náprave vozidla dajú zabrať.  „Práve nerovnomerne opotrebované pneumatiky, prípadne aj ťahanie vozidla do strany či tzv. plávanie, môže byť dôsledkom porušenia správnej geometrie nápravy,“ vysvetľuje Vladimír Guštafik. „Plávanie“ v zákrutách však môže ohroziť v prípade poistnej udalosti bezpečnosť nielen vodiča, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Preto v rámci jarnej údržby v servise nechajte skontrolovať aj geometriu vozidla. Ak vo firme využívate operatívny lízing pri správe vozidlového parku, situácia je o niečo jednoduchšia. „Na prípadné problémy po zime vás upozorní priamo pneuservis pri prezutí pneumatík, pričom navrhne aj kontrolu a nastavenie geometrie, prípadne ju priamo zrealizuje. Stačí si dohodnúť termín elektronicky alebo telefonicky priamo cez call centrum lízingovej spoločnosti, a to zabezpečí objednanie u vybraného servisného partnera alebo u toho, kde má vozidlo pneumatiky uskladnené,“ spresňuje Vladimir Guštafik.

Hrdza na podvozku

Hoci rýchle programy umytia v umyvárňach šetria čas, v prípade jarnej údržby si vozidlo vyžaduje dôkladnejšiu očistu. A to nielen viditeľných častí, no najmä podvozku, kde sa mohla usadiť posypová soľ a ďalšie nečistoty. „Predídete tak rýchlejšiemu hrdzaveniu vozidla,“ upozorňuje Vladimír Guštafik. Ak už hrdzu voľným okom na podvozku vidíte, je lepšie požiadať v servise o jej ošetrenie. Rovnako si nechajte skontrolovať stav ochranných manžiet podvozkových častí, ako napríklad kĺbových hriadeľov a čapov, pri zanedbaní prevencie to môže mať za následok poškodenie a netesnosť ochranných manžiet a následné poškodenie krytých častí. „Ak ste zistili aj poškodenie antikoróznej ochrany karosérie, tú vám ošetria v autorizovanom servise vhodnou opravárenskou technológiou,“ dodáva Vladimír Guštafik. Po zime je dôležité šetrné čistenie karosérie, aby sa prípadný zabudnutý kamienok nedostal do čistiacej kefy a nepoškriabal lak. Pred strojovou autoumyvárňou je lepšie uprednostniť šetrnejší kúpeľ, napríklad dôkladné ručné umývanie prúdom vody, ktoré z podvozku a neprístupných miest a škár vymyje aj kamienky, no nepoškriabe lak. Vhodný je tiež parný kúpeľ, ktorý je ešte aj ekologický, no komplexný, dôkladný a šetrný k vozidlu. Ak vozidlo celú zimu parkovalo vonku, je možné, že vlhkosť prenikla aj do interiéru. Vyčistením klimatizácie zabránite vzniku plesní.   

Zapečené brzdy

Neodstránenie nánosov soli z podvozku je nebezpečné aj z ďalšieho dôvodu. Spolu s brzdným prachom sa soľ dokáže veľmi silno zapiecť na komponentoch brzdového systému a spôsobiť ich nadmernú koróziu. Výsledkom môže byť zaseknutie brzdových segmentov, chvenie, pískanie, prípadne vibrácie. „Ide o signály kritického opotrebenia brzdového systému,“ hovorí Vladimír Guštafik. Brzdová sústava musí pôsobiť na všetky kolesá nápravy rovnakou intenzitou. Najjednoduchšie preveríte stav brzdového systému testom v servise. Mnohé vozidlá disponujú signalizáciou opotrebenia brzdových segmentov, ktoré vodiča na potrebu návštevy servisu upozornia. V ostatných vozidlách môže byť indikátorom rozsvietenie kontrolky poklesu brzdovej kvapaliny, alebo chvenie či neobvyklé zvukové prejavy pri brzdení.

Nebezpečný únik kvapalín

Pre posádku je nebezpečný aj únik brzdovej kvapaliny či oleja. V rámci komplexnej údržby skontrolujte aj tesnosť olejovej vane motora a prevodovky a stav kvapalín, najmä brzdovej, chladiacej a v ostrekovačoch. Pokiaľ ide o kvapalinu do ostrekovačov, tú nemusíte vymieňať, stačí dolievať už letnú zmes. V rámci údržby skontrolujte aj stav gumičiek na stieračoch a prípadne ich vymeňte.

Množenie baktérií v klimatizácii

Ak ste v zime klimatizáciu nevyužívali na kúrenie, je o to väčší dôvod pred letom skontrolovať nielen jej funkčnosť, ale ju aj prečistiť a zamedziť tak šíreniu baktérií a plesní, ktoré sú pre zdravie človeka škodlivé. Tie sa rady usádzajú v klimatizačných filtroch, ktoré inak slúžia na zachytávanie prachu a alergénov. „Klimatizáciu minimálne dezinfikujte, a to najmä odparovač a vzduchové potrubia,“ spresňuje Vladimír Guštafik. Hoci na trhu sú už rôzne produkty či spreje na dezinfekciu, je lepšie zveriť dezinfekciu do rúk odborníkov v servise.

Nebezpečné praskliny

Po zime je čas skontrolovať aj čelné sklo, či na ňom odskakujúce kamienky spod kolies iných áut nespôsobili praskliny. Obdobne zvýšené riziko je aj v prípade prasklín na svietidlách. Skontrolujte zároveň aj ich funkčnosť, aby ste neohrozili vašu viditeľnosť.

Bez prvej pomoci

Ak ste s vozidlami dlho nejazdili a nepamätáte si, či ste napríklad niečo z autolekárničky využili, určite skontrolujte jej neporušenosť. Ak už v obsahu niečo chýba, skontrolujte exspiráciu a prípadne ju doplňte alebo vymeňte. Na ceste je dôležité, aby ste nezostali bez prvej pomoci.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.