Vytlačiť túto stránku

V zime na rezerve nejazdite: môžu sa vám stať tieto 3 veci

Napísal KČ 02. december 2020

Prečo nejazdiť práve v zime na rezerve a radšej mať v nádrži vždy viac než štvrtinu paliva? Chladné obdobie prináša o niečo viac rizík. Hrozia najmä nasledovné 3 problémy.  Určite sa im vyvarujte, ak si nechcete vaše nové auto Opel Astra či Opel Grandland hneď zničiť.

auto_arval_zima

1. Nečistoty v čerpadle

Ak máte v nádrži automobilu elektrické čerpadlo a jazdíte dlhodobo s malým množstvom paliva alebo len na rezerve, môže jednoducho prestať fungovať predčasne. Čerpadlo je totiž chladené aj mazané palivom. Navyše palivo saje z najspodnejšej časti nádrže. Ak v nej máte väčšie množstvo paliva, nečistoty sú rozptýlené v celom objeme. V opačnom prípade sa dostanú do čerpadla vo väčšom množstve.

2. Kondenzácia vody

Ďalším problémom, ktorý môže nastať pri jazde na rezervu, je kondenzácia vody v uzavretom priestore. Pokiaľ sa vodná para zo vzduchu v nádrži vyzráža na povrchu, vznikne voda, ktorá stečie do paliva a zmieša sa s ním. Ak máte v nádrži plno paliva, množstvo vzduchu je tam minimálne. Pri častej jazde na rezerve je však takmer rovné celkovému objemu, a tak sa vyzrážaná voda dostane do celého palivového systému.

3. Hrdzavenie

Voda vám tiež môže postupne poškodiť samotný palivomer, kovové potrubie (začne hrdzavieť zvnútra a časti hrdze sa budú dostávať smerom do vstrekovacieho systému), vstrekovacie čerpadlo a jednotlivé vstrekovače. Nebojte sa, aj keď v tomto období na automobile až tak veľa nejazdíte, palivo mesiac alebo dva v nádrži bez problémov vydrží. A nezáleží na tom, aký typ auta máte. Či už ide o elegantné mestské – Opel Corsa alebo crossover – Opel Crossland.