Brzdenie na zľadovatenom teréne má svoje pravidlá

Námraza na ceste, mrznúci dážď, rôzna kvalita snehu na vozovke, snehové záveje či náhla zmena teplôt. To je len menší výpočet nástrah pre vodičov na zimných cestách. Ak sa k tomu pridá jazda s nesprávnou technikou brzdenia, je to hrozba pre bezpečnosť posádky, ako aj ďalších účastníkov cestnej premávky.  

pneumatiky_zima_17

V zime dokáže správna technika brzdenia aj včasné reakcie predísť poistnej udalosti.

„Nehody spôsobené neprimeranou rýchlosťou  jazdy, aj neschopnosťou vozidlo včas zabrzdiť, patria medzi časté poistné a škodové udalosti,“ podotýka Vladimír Guštafik, Team Manager Operations Services Business Lease Slovakia. Spoločnosť je poskytovateľom komplexnej mobility a operatívneho lízingu firiem. Firmám pomáha sledovať a znižovať aj škodovosť vozidiel.

Priebežne kontrolujte stav vozovky

Predpoveď počasia je jedna vec, ale aktuálny stav vozovky na jednotlivých miestach je vec druhá. Často stačí prejsť pár kilometrov a z mokrej vozovky už môže byť nebezpečné klzisko. Zvlášť nebezpečná je ranná námraza, keď je vozovka ešte primrznutá, no pri rannom slnku vyzerá „len“ mokrá. „Pri jazde na povrchu, ktorý by mohol byť zľadovatený, sa vždy odporúča z času na čas vyskúšať stav vozovky pribrzdením. Samozrejme tak, aby ste brzdením neohrozili ostatných účastníkov premávky, hlavne vozidlá za vami,“ podotýka Vladimír Guštafik.

Nechávajte si odstup

Viete, že v priemere až šestinu všetkých nákladov na vozidlo vynaložia firmy na Slovensku za štyri roky práve na riešenie poistných udalostí? Vyplýva to z údajov Business Lease, ktorá mapovala škodovosť a náklady na poistné udalosti u firiem počas štvorročného operatívneho lízingu áut. Opatrnosť a defenzívna jazda je preto na mieste, keďže nepozorní vodiči generujú aj dodatočné náklady spojené s pneumatikami, ich servisom a údržbou, pričom agresívna jazda sa zas podpisuje aj pod vyššiu spotrebu pohonných hmôt. Bez ohľadu na terén je tak základným pravidlom plne sa koncentrovať na jazdu. „Brzdné dráhy v zime na zasneženej alebo zľadovatenej vozovke sú výrazne dlhšie, ako bežne. Preto je potrebné viac predvídať, znížiť rýchlosť, nechávať si väčšie odstupy od vozidiel pred vami, aby ste mali na brzdenie „viac priestoru“,“ radí Vladimír Guštafik.

Ako náhle brzdiť

Dnes už sú všetky moderné vozidlá vybavené systémom ABS, ktorý zabezpečí aspoň akú takú ovládateľnosť pri náhlom brzdení na vozovke s horšími adhéznymi schopnosťami. „Odporúča sa preto na týchto vozidlách nebrzdiť prerušovane, ale v prípade núdzového brzdenia „šliapnuť“ naplno na brzdový pedál. Prerušované brzdenie za vodiča totiž spraví systém ABS,“ vysvetľuje Vladimír Guštafik. Ako však upozorňuje, je potrebné si tiež uvedomiť, že vozidlá s pohonom všetkých kolies (4x4) síce dosiahnu v zimných podmienkach lepší rozbeh, no brzdenie je často horšie oproti bežným vozidlám. „Je to najmä kvôli väčšej hmotnosti týchto vozidiel a teda väčších zotrvačných síl pôsobiacich na vozidlo pri brzdení,“ dodáva odborník.

Pozor na brzdenie v zákrute

V zimných podmienkach musíte tiež jazdiť plynulejšie. „Netrhajte“ teda zbytočne volantom, pretože práve to je v zime jeden z najčastejších dôvodov vzniku šmyku. Znížte rovnako rýchlosť pri prejazde zákrut, keďže vozidlo je náchylnejšie na vznik kolíznej situácie. „Pokiaľ ste aj napriek všetkým opatreniam s vozidlom dostali šmyk a začalo vás „vynášať“ zo zákruty, je potrebné okamžite zareagovať znížením rýchlosti prípadne vytlačením spojky, čím sa pneumatikám vráti adhézia a vozidlo by sa malo stabilizovať,“ radí Vladimír Guštafik. Pokiaľ sa aj napriek tomu vozidlo nebezpečne približuje k prekážke na ceste, ako napr. spomaľovač, obrubníky a pod., je podľa Vladimíra Guštafika vhodné, ak to situácia umožňuje, tesne pred nárazom vytočiť kolesá smerom k prekážke a krátko uvoľniť brzdu. „Takto sa dá predísť väčšiemu poškodeniu či už kolies alebo náprav vozidla, keďže kolesá cez prekážku plynulo prejdú a nezaseknú sa na nej,“ dodáva odborník Business Lease.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.