Viete, ako sa správať pri dopravnej nehode?

O tom, ako sa správať pri dopravnej nehode nás učili už v autoškole. Pamätáte si kedy a kam volať? Čo robiť ak jeden účastník z miesta nehody ujde? Niekedy rozhodujú sekundy. Niekto niekomu nedá prednosť alebo nestihne dobrzdiť a škaredá preliačina na vašom novom Opel Grandland je na svete. 

dopravna_nehoda19

Menšie dopravné nehody nevyžadujú prítomnosť polície, pokiaľ sa účastníci nehody dohodnú a nebol poškodený majetok tretej osoby. Stačí vyplniť záznam o dopravnej nehode a všetko dôkladne zdokumentovať, vrátane fotografií.

Prvé sekundy po nehode

Stala sa vám dopravná nehoda a vy ešte trochu v šoku sedíte za volantom Opel Crossland a snažíte sa spracovať celú situáciu. Hlavné je zachovať chladnú hlavu a postupovať systematicky. V prvom rade skontrolujte spolucestujúcich a zapnite výstražné svetlá (ak cítite benzín alebo naftu, výstražné svetlá radšej nezapínajte). Oblečte si reflexnú vestu a opustite vozidlo. Pomôžte spolucestujúcim dostať sa na bezpečné miesto mimo nehody, napríklad za zvodidlá, na krajnicu. Ak je niekto zranený, volajte záchranku a potom poskytnite prvú pomoc.

Umiestnite výstražný trojuholník vo vzdialenosti 50 m, na diaľnici 100 m od nehody. Výstražný trojuholník je súčasťou povinnej výbavy nielen všetkých vozidiel Opel Astra.

Ak je to nutné, volajte políciu a na bezpečnom mieste čakajte na jej príchod.

Kedy volať políciu

Políciu ste povinný volať v prípade, že bol poškodený majetok tretej osoby, napríklad auto na parkovisku, plot rodinného domu a podobne. Ak jeden účastník dopravnej nehody z miesta nehody ušiel, alebo ak odhadujete škodu na majetku vyššiu ako 3990 €.

Kedy volať rýchlu zdravotnú pomoc

Ak sa pri nehode niekto zranil, v prvom rade volajte záchranku a až potom mu poskytnite prvú pomoc. Záchranárom sa snažte čo najpresnejšie opísať situáciu a aj po ukončení telefonátu zostaňte dostupný. Dispečing by vás mohol opakovane kontaktovať.

Kedy volať hasičov

Hasičov volajte v prípade, že hrozí vážne riziko požiaru alebo výbuchu. Varovným signálom je zápach benzínu alebo nafty. Hasiči budú potrební aj v prípade, ak sú v aute zakliesnené osoby.

Univerzálna núdzová linka 112

Dopravná nehoda je pre mnohých ľudí veľmi stresujúcim zážitkom. V takej situácií je niekedy ťažké vyhodnotiť, ako správne postupovať. Na núdzovej linke 112 od vás dispečeri zistia potrebné informácie a pošlú na miesto záchranné zložky.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.