Desatoro, na ktoré by začiatočníci za volantom nemali zabúdať

Autoškola je iba začiatkom. Ak vám niekto tvrdí, že hneď po obdržaní vodičského preukazu vedel šoférovať, tak vám klame. Je pravda, že základy ovládanie auta má po autoškole skoro každý, ale kvalitne a bezpečne riadiť vozidlo sa naučíte až po najazdení mnohých tisíc kilometrov.

desatoro sofer

S radami, ako sa pri začiatkoch za volantom správať, prichádza projekt Ty to zvládneš, ktorý realizuje Asociácia Záchranný kruh.

Pri spomienke na prvú jazdu bez inštruktora sa väčšine z nás vybaví predovšetkým stres. Ide o prirodzenú reakciu, napriek tomu by novopečený vodič nemal mať za volantom strach. Ten totiž najčastejšie vedie ku skratovému jednaniu, a býva tak veľmi často príčinou dopravných nehôd. "Každému z nás niekedy skapal motor. Niet sa za čo hanbiť, a hlavne to nie je dôvod k strachu a panike. Pamätajte, že zmätkovanie nikdy ničomu nepomôže. To ale neznamená, že by si vodič za volantom mal myslieť, že ho na ceste nemôže nič prekvapiť. Ostražitosť je na mieste, " hovorí Lukáš Hutta z Asociácie Záchranný kruh.

Riadenie je činnosť ako každá iná a zdokonaľujeme sa v nej postupom času. Samozrejme platí, že čím viac toho nabehnete, tým si môžete byť za volantom istejšie. Prvé jazdy si plánujte s rodičmi alebo skúsenejšími kamarátmi, ktorí s vami budú mať trpezlivosť a poskytnú vám základné rady. "Dopravní odborníci sa zhodujú, že sám by sa do prevádzky mal vydať nový vodič až po nabehnutí zhruba 3 000 kilometrov pod dohľadom učiteľa autoškoly či skúseného šoféra. A za skúseného sa môže považovať ešte len ten, kto má za sebou minimálne 100 000 kilometrov za volantom. Ale aj skúsení šoféri vždy sadajú za volant s náležitou pokorou, " upozorňuje Roman Budský z Platformy Vízia 0.

Zo začiatku si vyberajte menej frekventované trasy. Postupom času je ale vhodné cesty meniť. To platí aj pre prípady, keď máte rovnaký cieľ. S pribúdajúcimi kilometrami sa snažte prekonávať komfort a pohodlie. Nebojte sa jazdy v daždi, v špičke či v centre. Tréning je najlepší učiteľ.

Správne nastavené sedadlo je nutnosť

Nikdy nezabúdajte na kontrolu polohy vášho sedadla. Za volantom sa musíte vždy cítiť komfortne, to znamená, že nemáte žiadny problém pri radení a zošľapnutí pedálov. Volant držte pohodlne, ale zároveň pevne. "Nikdy volantom prudko netrhajte a nezabúdajte, že pri riadení iba jednou rukou nemáte dostatočnú kontrolu nad vozidlom najmä pri nečakaných situáciách v cestnej premávke. Ohrozujete tak seba, spolujazdca aj ostatných vodičov a účastníkov cestnej premávky. Volant vždy držte v polohe trištvrte na tri, " radí Pavol Ziha z dopravnej polície Karlovarského kraja.
Ak sa cítite za volantom už lepšie, väčšinu vecí už máte zautomatizované, nezabúdajte na to, že vozidlo, v ktorom jazdíte, tiež starne. Najviac trpia brzdy a pneumatiky, preto si tieto komponenty nechávajte pravidelne kontrolovať.

"Stav svojho vozidla začiatočníci veľmi často podceňujú, alebo si skrátka vôbec neuvedomujú, že kontrola technického stavu automobilu je rovnako dôležitá ako samotné riadenie. Vodič by sa mal aspoň raz mesačne zoznámiť s tlakom v pneumatikách a skontrolovať hĺbku dezénu. Zároveň platí, že akonáhle sa rozsvieti v aute akákoľvek kontrolka, alebo keď počujete podozrivé zvuky, poraďte sa s odborníkom, prípadne si pre istotu zájdite do autoservisu, " uzatvára Veronika Krajsová, prezidentka Asociácie Záchranný kruh, ktorá združuje záchranárske subjekty a ďalšie inštitúcie, sa ktorými vyvíja a realizuje projekty týkajúce sa informovania, vzdelávania a prevencie v oblastiach bežných rizík a mimoriadnych udalostí.

Desatoro, na ktoré by začiatočníci za volantom nemali zabúdať

1. Nebojte sa
2. Jazdite čo najčastejšie
3. Trénujte na menej frekventovaných úsekoch
4. Riaďte pod dohľadom skúsenejších spolujazdcov
5. Buďte ostražití a sústreďte sa
6. Vhodne si upravte polohu sedadla
7. Volant držte pevne, ale nie kŕčovite
8. Postupne sa prispôsobujte rýchlejšiemu prevádzky
9. Kontrolujte technický stav vozidla
10. Nepoužívajte mobilný telefón

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.