Toyota Aygo – drobec, ktorý nenudí

Život je príliš krátky, aby sme jazdili nudnými autami, tvrdia fanúšikovia motorizmu. Preto Toyota osviežila najpopulárnejší model segmentu A – Aygo. Tu je šesť dôvodov, ktoré potvrdzujú, že japonský drobec je jedno z najzaujímavejších malých áut na trhu. 

1. Vyníma sa v dave

Toyota Aygo vždy pútala pozornosť dizajnom. Charakteristická predná časť v tvare X je vizitkou  modelu. Najnovšia verzia nestratila svoju identitu – jej vzhľad je ešte výraznejší. Vďaka novému dizajnu je charakteristický znak X zakomponovaný medzi masku chladiča a svetlá a získal trojrozmerný  vzhľad.  Svetlá sú výraznejšie a dynamickejšie.  

Zadnej časti karosérie opäť kraľuje znak X v novej interpretácii, zvýraznený estetickými LED svetlami. Touto technológiou sú vyrobené aj predné denné svetlá, ktoré patria ku štandardnej výbave. Vďaka novému dizajnu pôsobí vozidlo masívnejšie. 

2. Podľa vlastných predstáv

 Aygo si môžete upraviť podľa vlastných predstáv vhodnou konfiguráciou. Toyota pripravila celkom štyri obmeny -  x, x-play, selection x-cite a selection x-treme, ako aj množstvo dodatočných možností a balíčkov. Pre vynovené Aygo sú dostupné nové modely diskov a tri druhy poťahov.  

Na výber je aj sedem farieb karosérie – biela Flash, červená Pop, strieborná Sparkle, sivá Electro, čierna Bold, modrá Cyan a magenta Charm. Posledné dve sú k dispozícii iba v ponuke japonskej značky. So živými farbami príjemne kontrastuje strecha pokrytá čiernym klavírnym lakom. 

3. Prekvapí aj interiérom

Vodiči, ktorých Aygo upúta výnimočným vzhľadom, nebudú sklamaní ani vtedy, keď sa usadia vo vnútri. Prístrojová doska získala trojdimenzionálny štýl, ciferníky dostali tiež nový facelift a interiér  elegantný vzhľad vďaka vysokolesklému laku Piano Black. Ventilátory klimatizácie farebne ladia s  karosériou. 

Vozidlo poskytuje vyšší komfort jazdy vďaka dodatočným tlmiacim materiálom v batožinovom priestore, na zadných dverách a stĺpiku A. Ten bol vybavený aj dodatočným tesnením. Podobné riešenie bolo použité na prístrojovej doske. Pohodlie pri jazde a možnosť prevážať aj väčšie predmety umožňuje zadné sedadlo delené v pomere 50/50.

4. Využíva moderné technológie

Smartfóny  dnes predstavujú prakticky pre každého  príručné centrum pre kontakt so svetom. Preto sú vzťahy medzi smartfónom a automobilom veľmi dôležité.  V novom modeli Aygo je tento vzťah takmer dôverný, a to vďaka systémom Apple CarPlay a Android Auto, ktoré integrujú mobilné zariadenia do multimediálneho systému Toyota x-touch vyvinutého v spolupráci s firmou Pioneer. Vďaka nim možno zobraziť na 7-palcovom displeji správy, spustiť satelitnú navigáciu, zapnúť hudbu, alebo vyťukať telefónne číslo. Systém možno ovládať aj hlasom.  

O bezpečnosť sa stará Toyota Safety Sense, ktorý zahŕňa systém včasnej reakcie v prípade rizika kolízie s funkciou automatického núdzového brzdenia a varovný systém pre neúmyselné opustenie jazdného pruhu.Aygo môže byť tiež vybavené automatickými svetlami so senzormi  šera  a automatickým obmedzovačom rýchlosti. Do štandardnej výbavy patrí  6 airbagov.

5. V meste je vo svojom živle

Vďaka kompaktným rozmerom a polomeru otáčania len 4,7 m sa malé autíčko prešmykne mestskými uličkami ako slávna stíhačka X-wing cez komplikovanú štruktúru Death Star. V tesných parkovacích miestach pomáhajú zadné kamery a parkovacie senzory.  

6. Nezruinuje peňaženku

Nová Toyota Aygo však ohúri aj cenou, ktorá začína na úrovni už 7 890 €. Za zmienku stojí výhodné financovanie Toyota Garant s 0 % úrokom už od 98 € mesačne a taktiež zvýhodnené ceny paketov, ktorými si môžu zákazníci svoje auto doplniť podľa svojich potrieb a požiadaviek.  

Toyota Aygo však nepriťahuje len cenou. Vďaka spotrebe paliva na úrovni 4,1 l/100 km podľa cyklu NEDC je prevádzka auta lacnejšia. Nová verzia vozidla vypúšťa do atmosféry o 5 kg CO2 na 1 000 km menej ako verzia pred faceliftingom, takže menej zaťažuje životné prostredie. A to aj napriek silnejšiemu motoru s výkonom 72 koní. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.