Vytlačiť túto stránku

Poznáte populárne druhy vlny?

Napísal KČ 24. november 2021

Vlna je materiál, ktorý ľudia používajú už tisíce rokov a stále má čo „povedať“. Niektoré z jej vlastností sú skrátka nenahraditeľné a nezískate ich so žiadnym iným prírodným, či syntetickým materiálom. Avšak vlna, to nie je len jeden druh. Poznáme a používame ich totižto oveľa viac.

shutterstock_merino

Pravé turistky nosia oblečenie z merina

Ak patríte medzi vášnivé turistky, ktoré, keď sa vyberú do hôr, tak jedine na náročnú celodennú túru, určite sa najviac stretávate s kvalitnou merino vlnou. Pochádza z oviec merino, ktoré sa chovajú prevažne na Novom Zélande a v Austrálii.

A prečo ju poznajú hlavne turistky a turisti? Merino vlna je totižto veľmi obľúbeným funkčným materiálom, ktorý dokáže absorbovať veľkú dávku vlhkosti. Tak isto je to materiál skutočne univerzálny, keďže v zime pomáha zadržiavať teplo a v lete dovoľuje vášmu telu „dýchať“.

Tie najkvalitnejšie materiály vyžadujú zvýšenú starostlivosť, ale stoja za to

S merino vlnou alebo aj s bavlnou sa často kombinuje aj angorská vlna. Ak vám pri tom názve napadli angorské králiky, tak ste na správnej stope. Táto vlna sa totižto získava práve z králikov tohto plemena. Je vhodná ako vlna na pletenie. Skvelo zadržuje teplo a pritom je veľmi ľahká a príjemná na dotyk. Má však aj značné nevýhody. Ľahko sa zrazí, pĺzne, elektrostaticky sa nabíja a púšťa chlpy. Práve preto sa kombinuje s bavlnou, či merino vlnou.

Náročnejšia na údržbu ako angorská vlna je už len kašmír. Získava sa z kašmírskych kôz, ktoré jej produkujú len malé množstvo a naviac je aj náročná na spracovanie. To znamená, že oblečenie z kašmíru rozhodne nie je lacné. Ale stojí za to. Kašmírová vlna je totižto jeden z najkvalitnejších materiálov.

Je ľahká, jemná a oblečenie z kašmíru vyzerá ako nové aj po rokoch používania. Ak chcete kvalitný zimný kabát, ktorý vám vydrží večnosť, investuje práve do kašmíru. Žiadny iný materiál vás totižto nezahreje lepšie. Avšak ako bolo spomenuté, nie je to ani zďaleka bezúdržbový materiál. Na kašmírovej vlne sa môžu tvoriť hrčky, ktoré tak treba pravidelne vyčesávať.

Zdroj obrázka: Autor: John Carnemolla / Shutterstock.com