Ako nosiť vzory

Posledné roky móda nešetrí vzormi, a tak sa stalo, že mnoho žien sa "topí" v záplave dezénov... a ulice ukazujú, že mnohé sa už aj utopili...

>> Móda >> Aktuálne >> Ako nosiť vzory

Vzorované látky sa nosili, nosia a budú nosiť. Treba však vedieť ako...

- Je všeobecne známe, že veľkoplošné vzory - kvetinové (či iné) a široké pruhy - nie sú vhodné pre drobné a plnoštíhle postavy. Treba však citlivo zvážiť, či korpulentné tvary vôbec "znesú" nejaký kvietok, vrátane toho najdrobnejšieho...

- Vyššie moletky si môžu dopriať väčšie káro v decentných farbách a zvislé pruhy takmer každej hrúbky, pokiaľ sú citlivo skombinované s jednofarebnými plochami. V takomto prípade ani väčší kvet nebude dráždiť oko vnímateľa.

- Menšie útle postavy by sa rozhodne mali vyhnúť veľkým kockám a príliš sofistikovaným grafickým experimentom. S výnimkou klasického námorníckeho trička so širšími pruhmi by mali voliť len diskrétne pruhované variácie.

- Pre priemernú ženskú výšku a súmerné proporcie sú vhodné aj odvážne farebné kombinácie a pomerne divoké grafické nápady, ktoré majú tendenciu "trieštiť" tvar postavy.

- Jedným z "najkritickejších" dezénov je bodka. Nesie v sebe akýsi "gýčový podtón", a tak, vo veku plnoletosti pod hranicou 80 rokov, s ňou treba zaobchádzať naozaj opatrne. Milovníčkam bodiek sa odporúča (bez ohľadu na veľkosť bodky) uprednostňovať maximálne kultivovanú farebnosť (napr. tmavohnedý podklad s karamelovohnedými bodkami...) a ušľachtilý materiál (napr. prírodný hodváb...). Žiaľ, väčšina nositeliek bodkovaného dezénu vyzerá ako scifi-lienka.

- Pri vzoroch môže byť problémom aj charakter tkaninových vlákien, pretože majú vplyv na deformáciu vzoru. To, že sa na pružných úpletoch vzor natiahnutím zväčší, je neprehliadnuteľné, a teda všetkým známe, ale ako bude vzor "pracovať" na pevnom ľane či splývajúcom šifóne, ukáže vždy až skúsenosť. Zjednodušene sa dá povedať, že mäkké, splývavé materiály "udržia" aj odvážnejšie vzory; zatiaľ čo pevné štruktúry a väzby by mali byť spojené radšej so vzorovou klasikou (prúžok, káro, drobný rustikálny kvietok).

Tip: Problematické vzory dopĺňajte jednofarebnými látkami - dobre neutralizujú prípadne omyly vo výbere vzorov. Týmto spôsobom vznikajú mimoriadne vydarené odevné celky, ktoré úspešne maskujú proporcionálne nedostatky postavy.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.