Nežiadúci nájomníci, mole v skrini

Nikto z nás sa nepoteší poletujúcim motýlikom zo skrine s vlnenými odevmi. Nie sú prieberčivé, chutí im všetko  a pre náš byt znamenajú zaručene katastrofu.

mola satova19

Moľa šatová ničí hlavne oblečenie - chutí jej totiž kreatín, ktorý sa nachádza vo vlnených vláknach. Aby sme predišli spomínanej skaze, skrine treba pravidelne vetrať, pretože mole neznášajú prievan. Rovnako nenechávajte znečistené vlnené kabáty, šaty, svetre, šále a rukavice v skrini. Po sezóne ich dajte vyčistiť, prípadne vyperte ak je to možné, a raz za šesť mesiacov kabáty vyvetrajte vonku na vzduchu; šaty, svetre a šále nechajte zamraziť na hodinku v mrazničke. Vlnené deky a hračky tiež môžete zmraziť na hodinu, aby ste týmto spôsobom zlikvidvidovali larvy molí.

Likvidácia chémiou

Obchodná sieť ponúka širokú škálu výrobkov na likvidáciu nežiadúcich „nájomníkov“.  Lepiace prúžky napustené feromónmi. Tie mole priťahujú, takže sa na lepidlo prilepia. Má to ale dve nevýhody: jednak budete mať doma na očiach pohrebisko mŕtvych molí a jednak zlikvidujete len dospelé jedince a nie larvy, ktoré budú ďalej obhrýzať vaše šatstvo. Osvedčené sú gélové vrecúška, ktoré okrem šatníkových molí hubia súčasne i roztoče. Sprejfunguje na hubenie dospelých šatníkových molí, ale aj ich lariev. 

Ekologický spôsob likvidácie

Ak nechcete v domácnosti používať chemické prostriedky, použite levanduľu vo všetkých jej podobách, tabak, citrusovú kôru, zavesené vetvičky chmeľu alebo jablkový ocot. Všetky majú intenzívnu vôňu, ktorá mole odpudzuje. Zmiešajte niektorú z nich s vodou a umyte nimi skriňu. Časť roztoku nalejte do misky, ktorú nechajte dole v skrini ako „varovanie“ pre ďalšie mole... Rovnako dobre poslúžia aj kúsky cédrového dreva umiestnené medzi oblečením alebo vrecúška s levanduľou. 

Pozri: Nežiadúci nájomníci, mole v kuchyni

 

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.