Vytlačiť túto stránku

Nechcené „žmolky“ na odevoch

Napísal femme 13. november 2017

Aj vás trápia "žmolky" (hrčky) na textíliách a pleteninách či vlne? Nemusí to byť vždy len vaša chyba. Spravidla sa objavia po pár noseniach na menej kvalitne spracovanej textílie. Predchádzať im môžeme správnou údržbou, ktorá je uvedená na etikete so symbolmi. 

textl 1200x800

SYMBOLY NA ETIKETE informujú spotrebiteľa o zložení materiálu. Z prírodných materiálov to býva ovčia vlna v kombinácií s inými prírodnými ( kašmír, mohér) alebo syntetickými polyamid, akryl, elastán) materiálmi. Nesprávne čistenie a starostlivosť totiž môžu poškodiť aj tie najkvalitnejšie a najodolnejšie materiály.

Hrčky (žmolky) sú malé uzlíky v tvare guľôčky. Vznikajú najčastejšie z polyesterových vlákien na povrchu tkaniny alebo pleteniny z priadzí s obsahom týchto vlákien. Objavujú sa po určitom opotrebovaní textílie na jej povrchu. Náchylnosť k tvorbe hrčiek sa zvyšuje aj úpravami, ktoré uhladzujú povrch textílie, apretúrou silikónom, praním s prídavkom aviváží.

ZMESI

Práve od nich sa odvíjajú aj štyri kategórie zmesových materiálov, ktoré sa delia na bavlnárske, ľanové, vlnené a hodvábne. Tie vznikajú kombinovaním prírodných materiálov medzi sebou alebo s chemickými. Jednak s celulózou získanou z dreva, alebo s polymérmi vyťaženými z ropy.

Samozrejme, prírodné materiály sú príjemnejšie na telo a prospešnejšie nášmu zdraviu. No v dnešnej dobe sú už aj mnohé syntetické materiály vysoko kvalitné. Ich hlavnými výhodami sú predovšetkým výrazne menšia krčivosť, ale vo väčšine prípadov aj nižšia cena.

CHEMICKÉ MATERIÁLY

VISKÓZA

Na viskózu sa využíva CELULÓZA získavaná z dreva a ďalších suroví, z ktorých chemickým spracovaním vznikne viskózové vlákno a spracuje sa do zmesi s priadzou a hodvábom.

NYLÓN, SILÓN, TERYLÉN, TESIL, AKRYL, ELASTÁN

Základ tvorí POLYMÉR získaný z ropy a ďalších surovín. Chemickým spracovaním vznikajú syntetické vlákna ( POLYAMID, POLYESTER…) alebo SYNTETICKÝ HODVÁB a PRIADZA.

POLYESTER
Syntetický materiál sa často používa v kombinácii s viskózou a bavlnou. Benefitom zmesového materiálu je nižšia krčivosť a príjemné nosenie. Pri praní v pračke znesie stredne vysoké teploty, má však tendenciu naberať na povrch materiálu rôzne smeti (nitky, srsť) a tvoriť hrčky. TIP: odev perte naruby a pridajte do prania aviváž.

PRÍRODNÉ MATERIÁLY
Rastlinné a živočíšne prírodné materiály: bavlna, ľan, hodváb a vlna.

BAVLNA, ĽAN

Použité rastliny: tobolky bavlníka a ľanové stonky. Z rastlinných vlákien sa spracuje bavlnená priadza alebo ľanová priadza.

OVČIA VLNA, KAŠMÍR, MOHÉR, ANGORSKÁ VLNA, ALPAKA, HODVÁB

Použitá srsť: ovčia, kozia, králičia, lamia a ďalšia. Na prírodný hodváb sa spracúvajú kukly priadky morušovej.

VLNA
Kvalita vlny je rôzna, záleží od jej zloženia a spracovania. Vyžaduje si veľmi opatrné zaobchádzanie a údržba. Ak ste sa rozhodli prať doma vlnené odevy (svetre) či doplnky (šále, rukavice...), postupujte podľa symbolov na etikete – ručne ( v studenej vode bez žmýkania a vešania) alebo v pračke. Pranie v pračke len pri nízkej teplote, alebo programom určeným pre vlnu. Potom odev sušíte vo vodorovnej polohe, aby nezmenil tvar zavesením. 

KAŠMÍR
Živočíšny prírodný materiál sa získava raz za rok zo srsti kašmírskej kozy. Je to veľmi drahá a citlivá textília. Pleteniny z kašmíru sa môžu prať ručne pri 30°C so špeciálnym prostriedkom na jemnú vlnu s neutrálnym až mierne kyslým pH, ktoré bráni splstnateniu materiálu. Odev alebo doplnky dlho nenamáčame a poriadne zľahka vyplákame v studenej vode, aby prací prostriedok nezostal vo vláknach.

Viete, že…

…ŠIFÓN, KREP, VOÁL, GLENČEK A ZAMAT sú zmesou bavlny a hodvábu?

… pletená KRAJKA zmesou bavlny, ľanu a hodvábu?

1 Komentár