Vytlačiť túto stránku

Každý môže byť fešákom

Napísal femme 24. október 2011

V pánskych šatníkov sa už trochu vyvetralo, ale stále to nie je to, čo by mohlo byť. Ján Smatana, ktorý navrhuje pánsku módu pre známu francúzsku firmu Alain Delon, o tom vie svoje.


femme: Nezasvätenému sa môže zdať neuveriteľné, že sa našinec stane návrhárom svetovej značky.....

Ján Smatana: Nuž, na prvý pohľad to môže tak byť, ale skutočnosť je prozaickejšia. Vždy som pracoval v odevníctve a dlhšiu dobu aj v odevnom obchode, takže túto oblasť poznám z viacerých strán. Keď sa pred dvanástimi rokmi začalo u nás budovať zastúpenie značky Alain Delon, boli sme si vedomí špecifických úskalí v odievaní pánov u nás. To, že dnes máme dôveru zahraničného partnera vypovedá nielen o tom, že dôkladne poznáme náš trh, ale že sme akceptovateľní aj ako návrhári.

femme: Nechajte nahliadnuť do tvorivej dielne...

Ján Smatana: Postupujeme obvyklým spôsobom, takže žijeme zhruba tri sezóny dopredu. Móda je medzinárodná, zúčastňujem sa prehliadok, veľtrhov a prednášok a od začiatku vzniku kolekcie mám na zreteli nášho zákazníka. Vyvzorujeme niekoľko desiatok modelov a potom, v spolupráci s modelárskou dielňou, vychytávame záludnosti a nedostatky. Niekedy zistíme, že úžasná textília sa „vyfarbí“ vo vyslovene obťažujúci materiál, alebo je strih neúnosne prácny, alebo kombinácia v celku neoslnila. Keď sú referenčné vzorky „preosiate“, zadajú sa do výroby. Šijeme v našich prevádzkach, veď aj iné svetové značky si u nás dávajú vyhotoviť svoje kolekcie, takže aj technológia je už na patričnej úrovni a spoluprácu si pochvaľujeme. Neuvažujeme o presune na Ďaleký východ. Nie sme lacná, ale ani super drahá značka a v žiadnom prípade neobetujeme kvalitu cene.

Foto: Ján Smatana

femme: Väčšina mužov má k odievaniu pragmatický postoj. Kde sú naše rezervy?

Ján Smatana: Náš zákazník uprednostňuje predovšetkým praktickosť. Nič nesmie omínať, tlačiť alebo ťahať, alebo nedajbože pichať a hrýzť. Nie žeby sme boli národ primadon, ale nenaučili sme sa užívať si kvalitu a to platí aj v odievaní. Iste, mnohé sa už zmenilo, ale sami to vidíme, že keby sme sa snažili presadzovať čerstvé novinky, tak tým zákazníkov akurát vyplašíme. Máme taký decentný posun, zhruba rok sa omeškávame za prevládajúcimi trendmi. A stále trpíme čudnými zlozvykmi, akým je napríklad fanatické zakasávanie športových, respektíve voľno časových košieľ do nohavíc, úporná fóbia z pokrčeného obleku,  priam triedne nepriateľstvo, ktoré si v tejto súvislosti pestujeme s ľanom a čistou vlnou a úplný antagonizmus k pestrejšej farebnosti. Ba veľakrát ani nevieme posúdiť, či nám zvolený oblek sedí.

femme: Nakupovanie nemusí byť utrpením aj keď mi to máloktorý „postihnutý“ uverí. Čím by sa mohlo ulahodiť?

Ján Smatana: Všimli ste si personál v obchodoch s pánskou módou v iných európskych krajinách? Nemám na mysli špeciálne obchody so športovými vychytávkami, ale klasickú stredostavovskú módu. Kto tam predáva? Muži. Mladík v aktuálnom “slimfite“, šarmantný šesťdesiatnik v dokonale padnúcom obleku, či dvojica „vydizajnovaná“ sviežimi doplnkami, žiadna firemná rovnošata. Aj váhavý sa osmelí, veď radí svoj svojmu a ak k tomu dobre vyzerá a nájde vhodný komunikačný kód,  je to iná „káva“. Aj v menej zorientovanom zákazníkovi skrsne dôvera, môže sa stotožniť alebo priblížiť k ideálu. Nechcem, aby to vyznelo diskriminačne, naše predavačky sú príjemné dámy, ktoré poctivo školíme, takže sú erudované v poradenstve, ale za plat, ktorý im môžeme ponúknuť žiadneho „živiteľa rodiny“ do predajne nedostaneme.

Foto: Ján Smatana

femme: Čo vám chýba a mohlo by pomôcť?

Ján Smatana: Mne osobne u nás chýba pánsky časopis, orientovaný na pánsku módu, ktorý by ľahkou formou a prístupným spôsobom informoval a radil v tejto oblasti. Akýsi ekvivalent ženského módneho časopisu. Nie že by sme nemali kvalitné pánske časopisy, ale móda je tam zastúpená len okrajovo. Ide mi o väčšiu informovanosť. To, že ľudia hodne cestujú, či už pracovne alebo na dovolenky, mnohým otvorilo oči, ale stále v nás drieme akési opatrníctvo. Nie raz vojde do predajne váhavec a okúňa sa, špekuluje až začne budiť dojem insolventnosti a potom zistíme, že on chudák len nevie, čo má chcieť. Je nielen neinformovaný, on je až dezorientovaný. Na neschopnosť vybrať si, prameniacu z neznalosti, jasne ukazujú prípady, keď zákazník chce kompletne to, čo je naaranžované na figuríne vo výklade. Celkový outfit sa mu pozdáva, ešte síce nie je isté či je to to pravé preňho, ale názorná ukážka splnila svoju úlohu.

femme: Takže, čo by sme mali hľadať, pokiaľ chceme NOVINKY?

Ján Smatana: Strihy sa zoštíhľujú a dĺžky skracujú. Aktuálny je slimfit a saká i nohavice budú najbližšiu sezónu kratšie. Aj dvojradové zapínanie sák sa stáva rovnocenným jednoradovému. Opäť sa vrátili úzke manžety a odporúčajú sa kontrastné farebné ponožky, čomu by mali venovať pozornosť aspoň mladšie ročníky. Baklažánová ustupuje modrej, najmä jej tmavším tónom, ale jednofarebné svetre živých farieb si udržali svoju pozíciu. Vlnená vesta na zapínanie nie je určená len dôchodcom, naopak je to švihová a maximálne praktická novinka. Opäť bude viac trojštvrťových či sedem osminových zimných plášťov a pokiaľ vám farba ťavej srsti je vyslovene proti srsti, tak zvoľte tmavý s kontrastnou podšívkou. Nie je to žiadna mačka vo vreci, ale elegantné kúzlo s prekvapením. A kúpte si aspoň jednu vzorovanú košeľu.

femme: Začínate ponúkať zaujímavý nadštandard...

Ján Smatana: Máte na mysli našu novinku Individual Tailoring. Je to krok vpred v poskytovaných službách a mohol by zaujať. Znamená to, že zákazník si vyberie materiál z aktuálneho vzorkovníka,  zvolí vyhovujúci strih obleku, alebo košele. Tento sa mu do mesiaca vyhotoví, s prihliadnutím k špecifikám jeho postavy. Potom si ho vyzdvihne v predajni, alebo dá zaslať domov a pokiaľ nezmení vzhľad, tak ďalší oblek mu môžeme zhotoviť už priamo podľa jeho potrieb, keďže miery budú archivované. Je to akýsi medzistupeň medzi kúpou konfekcie a šitím na mieru. V prvom prípade majú výhodu najmä vyslovene konfekčné postavy a druhý je voľbou fajnšmekrov neľutujúcich finančné výlohy. Individual Tailoring svojím cenovým navýšením žiadneho záujemcu nezruinuje, ale poskytne mu oblek, ktorý mu určite „sadne“.

1 Komentár