Vytlačiť túto stránku

Lea Fekete:

Napísal femme 30. jún 2008

"Odev výrazne podčiarkuje osobnosť svojho nositeľa: vyjadruje jeho konkrétnu náladu, je v súlade s vnútrom človeka..."

>> Móda >> Aktuálne >> Lea Fekete:

V deväťdesiatych rokoch sa na malom Slovensku objavilo množstvo potenciálnych módnych návrhárov... Chvíľami to dokonca vyzeralo, že nielen politiku, ale aj módu môže robiť naozaj každý. Že opak je pravdou, dokázala prax pomerne rýchlo. Jednou z tých, ktorí sa v priebehu času stali skutočnými módnymi návrhármi, je Lea Fekete.

Lea Fekete sa začala venovať módnemu dizajnu v "revolučnom" roku 1989. Odvtedy sa verejnosti prezentovala mnohými módnymi prehliadkami a výstavami, ale aj návrhmi pre divadelné scény (SND, Štátna opera v Banskej Bystrici) či filmové projekty (Modré z neba; Vadí nevadí). Leinou takpovediac srdcovou záležitosťou je jej súkromná galéria - prostredníctvom nej predstavuje kontinuálnym spôsobom rôznorodosť foriem svojho výtvarného vyjadrovania: v odeve, dekoráciách a úžitkových textilných variáciách.

femme: Aké sú priority vašej tvorby, a čo je zdrojom vašej inšpirácie?
L. Fekete: K mojim prioritám patrí jednoznačne krása, prirodzenosť, optimizmus, ženskosť a originalita. Prvým impulzom samotnej tvorby je u mňa textilný materiál - fascinuje ma jeho štruktúra, farba, vlastnosti, technológia... Materiál vo mne podnecuje konkrétny nápad. V praxi to vyzerá tak, že sa vyberiem napríklad do Paríža na veľtrh látok a vrátim sa odtiaľ s množstvom nových nápadov a silným entuziazmom, ktorý ma posunie k novej práci.

femme: Pre aký typ žien navrhujete?
L. Fekete: Navrhujem originál-šaty "na mieru" - móda totiž umožňuje obliekať sa podľa nálady, rôznych životných udalostí a príležitostí...
Mám rada, keď ľudia pri výbere svojich šiat premýšľajú a rešpektujú vlastné pocity, svoje skutočné potreby; keď neberú na seba všetko, čo vidia a nepotláčajú svoju identitu... Odev totiž výrazne podčiarkuje osobnosť svojho nositeľa: vyjadruje jeho konkrétnu náladu, je v súlade s vnútrom človeka. Ideálne je, mať k dispozícii niekoľko základných odevných prvkov, ktoré vďaka šikovným kombináciám vystačia na celú sezónu.

femme: Ako vnímate svetovú módu?
L. Fekete: Viem si predstaviť situáciu, že stojím v 60-tych rokoch na rovnakej štartovacej čiare s vtedajšími začínajúci návrhármi... Trúfala by som si s nimi zmerať sily. Minimálne by to bola dobrá zábava...

femme: Vaše plány do budúcnosti...?
L. Fekete: Pracujem na ďalšom zdokonaľovaní svojho rukopisu u tých prvkov, ktoré zdôrazňujem vo svojich návrhoch - je to špecifický golier a rukáv; mám v úmysle tieto prvky ďalej rozvíjať. Výtvarné vyjadrovanie som si vyskúšala tiež v interiérových dekoráciách, divadelnej a filmovej tvorbe, budem teda hľadať ďalšie cesty aj v rámci týchto oblastí.

femme: Máte nejakú predstavu o tom, ako sa bude móda vyvíjať v najbližších rokoch?
L. Fekete: Vývoj sa nezastaví; pred nami je strašne veľa vecí... Podľa mňa sa však zmení pohľad na svet. Objektívne okolnosti privedú ľudí k potrebe všímať si viac princípy ekológie, venovať viac pozornosti ochrane životného prostredia. Táto skutočnosť sa odrazí v životnom štýle; móda začne klásť väčší dôraz na využívanie prírodnych materiálov, ktoré nezaťažujú životné prostredie. Napokon, pre človeka je tento trend nielen najprirodzenejší, ale aj najpohodlnejší.

Tip: Nové výtvarné návrhy z tvorivej dielne Lea Fekete budú verejnosti predstavené v septembri tohoto roku.