Ako predĺžiť životnosť športového oblečenia?

Oblečenie určené na šport býva často vystavené vyššiemu riziku opotrebovania tkaniny, stráca pružnosť, farbu alebo na ňom ostávajú žlté fľaky po pote častejšie, ako na inom oblečení.

Sú to kúsky oblečenia, ktoré by sme napriek menej častému noseniu mali udržiavať v čo najlepšej forme. Všetko preto, aby sme sa predĺžili jeho životnosť. Oblečenie na šport dnes už nie je len o nosení do posilňovne, ale čoraz častejšie ho nosíme aj do spoločnosti. Poradíme vám, čo robiť, aby ste svoje obľúbené športové kúsky nosili čo najdlhšie a vyzerali čo najlepšie!

Vhodný prací prostriedok je základ

Pracie prášky, gély alebo gélové kapsuly obsahujú zmäkčovače tkaniny, ktoré majú za úlohu udržať oblečenie v pôvodnom tvare. Počas prania športového oblečenia sa vyvarujte prílišnému množstvu pracích prípravkov. Menej je niekedy viac a pri športovom oblečení to platí dvojnásobne. Zložka mydla zastúpená v pracom prostriedku dostatočne posilní štruktúru textílie. Ak je mydla v pracom prostriedku viac, necháva zaschnuté zvyšky na oblečení.

Pri kúpe pracieho prostriedku si vždy prečítajte popis. Zistíte tak, pre aký typ oblečenia a prania je daný prostriedok vhodný. Môže sa to líšiť jeho farbou, materiálom alebo teplotou prania. Taktiež to, či máte aj sušičku prádla. Pri kúpe online si viete rýchlo porovnať rôzne značky a prípravky. Mnoho obľúbených eshopov ponúka desiatky prípravkov. Uplatnite pri kúpe online aj zľavový kód alebo kupóny z KuponyZdarma.sk a ušetrite pri nákupe ešte viac. Všetky kupóny sú zadarmo a ihneď platné.

pr 1 30318

Foto: Ako predĺžiť životnosť športového oblečenia 

Mokré tričko v športovej taške

Ak necháte obedár s neumytými zvyškami jedla v taške, ostane vám v taške nepríjemný zápach. To isté platí pre vlhké oblečenie – uzavretý priestor sa ťažšie prevetráva a vplyvom vlhkého prostredia taška nasiakne pach potu. Namiesto toho, aby ste mali v taške desivý puch, oblečenie prevráťte na opačnú stranu, zaveste na vzduch alebo rovno operte.

Perte ho oddelene

Každý kúsok oblečenia má jedinečnú štruktúru textílie. Bežecké nohavice, tielko, či športovú podprsenku perte oddelene od ostatného oblečenia. Ak má jemnejšiu štruktúru, bude suché skôr ako rifle so zipsom a gombíkmi. Možnou alternatívou je zabaliť športové diely do textilného pracieho vrecka. Uchránite ho pred zafarbením a poškodením štruktúry povrchu.

Pranie opačnou stranou oblečenia

Ak perieme oblečenie spodnou - opačnou stranou, predlžujeme mu životnosť vďaka ochrane pred UV žiarením pri sušení na slnku, škvrnami na prednej strane a udržujeme jeho jemnosť.

Stupeň prania

Zbaviť sa nečistôt oblečenia v práčke, zvlášť pri športovom oblečení, si pýta nižší prací stupeň na 30 – 60 ˚C a rýchly, prípadný štandardný prací program. Oblečenie je pružné, preto nasiakne menej vody a rýchlejšie sa po vybratí z bubna práčky vysuší na vzduchu.

Guľôčky a žmolky na veciach

Tie sa nevyhýbajú ani veciam na šport. Športové kusy neperte s uterákmi a vecami, ktoré môžu po vypraní zanechať na zvyšnom oblečení žmolky, nitky alebo chlpy. Ak ste omylom hodili do práčky danú vec, situáciu dokáže zachrániť žmolkovač. Odstraňovače žmolkov nájdete napríklad na stránkach obchodu Alza, Okay, 4Home, Hej, kde pri nákupe môžete uplatniť aj zľavové kupóny z  https://www.kuponyzdarma.sk/hej-sk/ a ušetriť tak pri nákupe.

pr 2 30318

Foto: Obľúbený odstraňovač žmolkov ETA Linty 1260 kúpite na Hej.sk

Hádzanie oblečenia do práčky

Z lenivosti máme vo zvyku často hádzať do práčky skrčené tričká, nohavice, bundy... Urobte malú zmenu – spotené oblečenie poskladajte a dajte do bielizníka. Z bielizníka ho položte do bubna práčky (môžete dať do práčky rovno aj poskladané špinavé veci). Oblečenie po zavesení nebude vyzerať akoby bolo zožuté ústami kravy. Je to dobrý trik, ako si ušetriť čas pri následnom žehlení, to nám potom zaberie menej času.

Ako sa zbaviť zápachu bez mydla

Možno rozmýšľate nad tým, ako je možné zbaviť sa zápachu z oblečenia bez pomoci mydla. Ak vaše oblečenie potrebuje intenzívnu dávku mydla, aby ste zmyli pretrvávajúci pach, namočte ho do vedra s vodou a lyžicou octu. Následne dajte prať do práčky. Ak nemáte na blízku ocot, do prania priložte zopár kávových lyžičiek sódy bikarbóny, ktorá pach neutralizuje. Ďalšou možnosťou je do prania pridať malé množstvo citrónovej šťavy, ktorá rovnako efektívne zatočí s nepríjemným pachom.

Aj do spoločnosti ..konečne!!

Športové oblečenie už nie je len do fitka a na pohodlný večer doma. Gaučová móda sa konečne dostáva na svetlo. Dnes už tepláky, športové tričká a bežecké tenisky vystupujú z autobusu a telocvične. Mieria do ulíc! Športové oblečenie ako nový typ módy siaha do každého veku bez rozdielu. Pozrite sa na tipy na športové oblečenie, ktoré môžete nosiť aj do spoločnosti a byť stále trendy.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.