Perly

Používajú sa ako ozdoba už 600 rokov  a v Rusku sa zachoval prvý záznam o perle v zborníku Svjatoslava z 11. storočia, ktorom im prisudzujú šťastie, zdravie  a radosť pre ich majiteľa. Traduje sa, že keď perla stratí svoj lesk, varuje svojho majiteľa pred smrťou.

perly 1200x800

Patrí medzi najdrahšie klenotnícke „kamene“, napriek tomu, že nejde o kameň ale o organicko-minerálny útvar. Perla sa začne tvoriť vo vnútri lastúr  alebo ulít na cudzorodom teliesku, napríklad na zrnku piesku. Mäkkýš, ktorý sa nachádza v lastúre sa usiluje zbaviť „votrelca“ a pokrýva ho perleťou a takto prichádza na svet nádherná perla. Poznáme rôznorodé tvary – oválne, kvapôčkové, hruškovité či nepravidelné. Ich veľkosť sa pohybuje od špendlíkovej hlavičky až po holubacie vajíčko. V minulosti bola pri Panamských brehoch vylovená perla o hmotnosti 134 karátov. Najväčšia perla (450 karátov)  sa nachádza v Geologickom múzeu v Londýne. Ich lesk a premenlivosť vzniká odrazom svetla na jednotlivých  tenkých vrstvách aragonitu, ktoré sa striedajú s vrstvami conchiolinom (organická látka).  Odrazené lúče sú príčinou dúhovej opalizácie  - hry farieb. Perly majú rôzne sfarbenie – biele, šedé, ružové, modrasté, fialové, zelenkavé, oranžové, hnedéčierne. Klenotníci rozlišujú až 120 farebných odtieňov. Farba perly závisí na druhu perlorodky a mieste jej usadenia. Poznáme asi 32 druhov mäkkýšov (perlorodiek)  a okrem dvojdielnych lastúr, tvoria ich aj mäkkýše vo svojich ulitách. Ich perly sú oválnejšie a žiarivejšie.

Morské perlorodky sa vyskytujú v Perzskom zálive, Karibskom mori, pri pobreží Indie, Číny, Afriky a Austrálie  v hĺbke 15 metrov. Východné (orientálne) sladkovodné (riečne) perly sa nachádzajú v miernom podnebí. V stredoveku sa perly lovili v Škandinávii a v Nemecku, v súčasnosti ich tam už nenájdete kvôli priehradám. Na území ruského Severu (Karélia) pretrval chov perlorodiek do súčasnosti.

Zaujímavosti...

... Smrť perly začína postupným vyschnutím organickej látky (conchilolin), stratou lesku a popukaním. Perla sa obvykle dožije 100 až 150 rokov.

... Perla je citlivá na zmeny teplôt, vlhkosť vzduchu, pot, mydlo a kozmetiku. ... Ľudová povera hovorí, že keď sa mladá panna 101 krát vykúpe v mori alebo v rieke, perla sa omladí J.

... Vraj sa tak podarilo omladiť perly Ivana Hrozného... Pravda legendy má jednoduchšie vedecké vysvetlenie, voda v  Kereti  (Karélia), kde sa mladé panny kúpali má vyššiu kyslosť a blahodarne pôsobí na conchiolinové vrstvy.

... V Indii staršie perly prešli zažívacím traktom domácich vtákov, kde žalúdučné šťavy dodali perlám patričný vzhľad.

... Akosť drahocenných perál sa určuje podľa piatich parametrov: farba, lesk, priemer, hrúbka, perleťový povlak a prípadné poškodenie.

... Najcennejšie perly sa spájajú s dokonalou formou a leskom. Medzi také patrí perla Pelegrina (30 karátov) a Regent (85 karátov).

La Peregrina je jednou z najznámejších perál na svete. Našiel ju africký otrok na pobreží ostrova Santa Margarita v Panamskom zálive v polovici 16. storočia. Neskôr sa dostala na európske kráľovské dvory španielska a anglicka. Nosila ju anglická kráľovná Mária I. Po jej smrti (1558)  sa perla vrátila k Margaréte Rakúskej kráľovnej Španielska, k manželke Filipa III., ktorá nosila perlu na počesť mierovej zmluvy medzi Španielskom a Anglickom v roku 1605. Po porážke francúzskych vojsk, si vzal Jozef Bonaparte (brat Napoleona) zo Španielska so sebou aj niektoré korunovačné klenoty, vrátane perly La Pelegrina. A takto perla putovala opäť do Anglicka až nakoniec skončila svoju púť v U.S.A.. Perlu kúpil Richard Burton v aukcii Sothebyho za 37 000 dolárov. Daroval ju svojej manželke, Elizabeth Taylorovej na Valentína počas prvého ich manželstva.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.