Soľ nad zlato

Prinášame vám zaujímavý tip na internetový obchod, ktorý sa rozhodol zmapovať a ponúknuť zdravšie alternatívy dochucovania jedál.


Ľudia s vysokým tlakom (hypertenziou), mamičky variace pre deti do troch rokov, vegáni – tí všetci si museli dodnes namáhavo hľadať alternatívu k bežne dostupným morským alebo kamenným soliam na slovenskom trhu. Problém za nich vyriešil web: www.marisee.sk, ktorý sa rozhodol ponúknuť zdravšie alternatívy solenia.

Dôležité informácie...

www.marisee.sk je prvým slovenským webom, ktorý ponúka komplexný prehľad solí z celého sveta, s popisom ich zloženia a účinkami na organizmus. Zoznamuje čitateľa s ekologickými formami ťažby, spôsobmi využitia a v neposlednom rade aj s inšpiratívnymi receptami na prípravu zdravých a nutrične vyvážených jedál. Ponúka alternatívy pre vegánov, tlakárov i malé deti.

Soľ so zníženým obsahom sodíka

Finsalz
– soľ vhodná pre zdravé solenie! Lekári nemajú soľ v láske pre jej vysoký podiel sodíka. Existuje však soľ, v ktorej je jeho obsah znížený o celých 50%! Finsalz je zdravou alternatívou pre všetkých zdravo žijúcich ľudí, ale aj náhradou obyčajnej soli, ktorú by mali vynechať pacienti s vysokým tlakom. Ideálna je aj pre mladé mamičky, ktoré začínajú variť pre svoje ratolesti prvé slané pokrmy. Vysoký podiel sodíka je v soli Finsalz nahradený prospešným draslíkom a magnéziom.
Webovú stránku si okamžite obľúbili ľudia, ktorí sa vedome chcú stravovať zdravo. Okamžite si ju do svojich “obľúbených” zaradili napríklad vegáni, pretože ako jediná na Slovensku ponúka soľ Kala Namak.

Kala Namak
Čierna soľ z Indie je skôr korením ako soľou. Príbeh jej vzniku je fascinujúci rovnako ako možnosti, ktoré ponúka. Je ideálna na experimentovanie v kuchyni. Na počiatku stojí strom Terminalia chebula. Jeho strukové plody sa varia spolu so soľným roztokom, čím sa chute spoja. Zlúčenina má vysoký obsah železa a sírovodíka, čo soli prepožičia neuveriteľnú vôňu. Soľ milujú vegáni, Kala Namak dodá ich pokrmom potrebné vyvážené a plné chute.
Experimentujte s touto špeciálnou soľou a zdokonaľte svoje čatní a pokrmy s kuracím mäsom a ryžou, zeleninu ale aj miešané drinky.

Korenie ako liek – objavte dlhé korenie z Indie

Chuť dlhého korenia je celkom iná, akú poznáme z klasického varenia. 1-2 centimetrové plody plazivej rastlinky majú mnoho chuťových registrov, ktoré sa na jazyku rozvíjajú postupne. Nájdete v nich čokoládu, vanilku, anýz, jemné chili. Dosť na to, aby ste dlhé korenie vyskúšali v slaných aj sladkých pokrmoch, pomleté aj v celku. V ajuverdskej medicíne sa dlhé korenie používa ako liek na mnohé choroby. Telo zbavuje toxínov, indickí liečitelia veria jeho sile pri liečbe priedušiek, tráviaceho traktu, kožných ochorení i reumatizme. V kuchyni ním dochucujú divinu, ale aj ovocie a sladkosti.

Foto: Marisee

CANAPÉS RADIS AVOCAT AU SEL FUMÉ

P o t r e b u j e t e: malé avokádo (alebo 1/2 veľkého), lyžička citrónovej šťavy, čerstvo namleté čierne korenie, 20 plátkov nakrájanej bagety, dymová soľ z Dánska, 10 reďkoviek (očistených a nakrájaných na tenké plátky)

P o s t u p: Avokádo v miske vidličkou roztlačíme s citrónovou šťavou a čiernym korením. Zmes natrieme na bagety, posypeme dymovou soľou a ozdobíme nakrájanou reďkovkou. Ihneď podávame. Dymovú soľ z Dánska si môžete zakúpiť v našom obchode.


HAVAJSKÝ PEČENÝ ANANÁS S KARAMELOM .

P o t r e b u j e t e: 1 ananás, Havajská červená soľ, 200 g hnedého cukru, 1 lyžica masla, 1 lyžica Cery

P o s t u p: V malom hrnci za stáleho miešania skaramelizujeme hnedý cukor. Pri stredne karamelovej farbe pridáme 1 dcl vody a lyžicu Cery. Ďalej miešame, kým nevznikne hladká hmota bez hrčiek. Na panvici rozohrejeme maslo a očistené kúsky ananásu opečieme do zlatista. Poukladáme na tanier, posypeme Havajskou červenou soľou a polejeme pripravenou karamelovou polevou. Kto má rád pikantnejšiu chuť môže na ananás jemne prisypať sušené mleté čili. Havajskú červenú soľ si môžete zakúpiť v našom obchode.

Príjemné nakupovanie a dobru chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.