Vajcia...

... obsahujú veľké množstvo živín a zároveň málo kalórií. Našťastie už neprevláda názor, že zvyšujú cholesterol a sú zdraviu nebezpečné.


Nachádza sa v nich množstvo bielkovín, sú bohaté na esenciálne aminokyseliny, ktoré sú nevyhnutné pri obnove buniek v našom organizme. Okrem toho sa vo vajci ukrýva vitamín D, vitamín B12, selén, cholín a stredne veľké vajce obsahuje asi len 80 kalórií. Práve vitamín D je dôležitý pre rast kostí. „Déčko“ vo vajíčku je vhodné pre ľudí, ktorým nechutia mliečne výrobky, lebo jedno vajce obsahuje viac ako 20% odporúčanej dennej dávky, a antioxidanty vo vajci pomáhajú predchádzať degeneratívnym ochoreniam zraku.
Odborníci na zdravú výživu odporúčajú vajcia zaradiť do jedálnička deťom, mládeži vo vývine, športovcom a aktívnym jedincom. Žĺtky sú bohatšie na bielkovinu, bielky obsahujú kvalitný proteín a žiaden tuk. Preto sa pri diéte odporúčajú konzumovať hlavne bielky a to v pomere 1 žĺtok na 3 bielka.

Ideálne vajce je z domáceho či ekologického chovu. Povrch škrupiny je odrazom toho, čím je nosnica kŕmená, a farba vajec závisí od plemena sliepok, ktoré ich zniesli. Kategorizácia vajec sa určuje podľa ich hmotnosti. Najčastejšie sa vyskytuje vajce s hmotnosťou okolo 53 – 57g, z čoho bielok má hmotnosť cca. 33g a žĺtok 20g. Veľkostné kategórie sa označujú podobne ako pri odevoch - S, M, L a XL. Prvé číslo (informácia) nám charakterizuje spôsob chovu nosníc.

0 = Bio kvalita - ekologické poľnohospodárstvo (voľný chov)
1 = chovu vo voľnom výbehu
2 = podstielkový chov
3 = klietkový chov

Druhá informácia je o krajine pôvodu a posledné číslo je registračným číslom farmy alebo poľnohospodárskeho podniku.

Ako poznáte čerstvé vajcia?
Vajcia vydržia vo vašej chladničke 3 až 4 týždne, a dátum znášky pri vajciach v obchode zistíte, ak od dátumu odporúčanej spotreby odpočítate 28 dní.

Čerstvé vajce - žĺtok je pevný, guľatý a bielok kompaktný a číry s rôsolovitou konzistenciou
Staršie vajce - žĺtok je plochší, bielok sa rozteká a je vodnatý 

Test vo vodnom kúpeli:
1, ak sa vajce ponorí pod vodu je čerstvé
2, ak sa otočí tupým koncom nahor má 7 dní
3, ak vajce v pohári pláva, má 2 - 3 týždne
4, vyčnievajúce vajce ponad hladinu vody patrí do koša


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.