Marhule...

...ešte stále priťahujú pozornosť vedcov - až dve tretiny z dvesto zložiek, ktoré obsahujú, nie sú doteraz analyzované.

V posledných rokoch sa marhule akosi vytratili z obchodnej ponuky... Škoda, marhule sú v dôsledku kombinácie účinných látok - kyseliny listovej, medi a kobaltu - ideálnym ovocím pre ľudí trpiacich anémiou. Obyvatelia horských oblastí na pomedzí Indie, Pakistanu a Číny sa vďaka hojnej konzumácii marhúľ dokonca dožívajú o desať rokov viac ako je štandard.

Počas dozrievania sa v dužine aj šupe marhúľ vytvára množstvo karoténov, ktoré významne posiľňujú imunitný systém, pôsobiac ako veľmi efektívny a prirodzený omladzovací prostriedok. (Tri marhule obsahujú asi polovicu dennej dávky vitamínu A potrebnej pre dospelého človeka.) Marhule tiež obsahujú značné množstvo niacínu (má blahodárne účinky na nervovú sústavu), kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú a vitamín C.
Zaujímavou informáciou je, že konzumácia marhúľ má veľmi priaznivý účinok na pľúcnu sliznicu fajčiarov; obmedziť by ju však mali tehotné ženy, a to kvôli vysokému obsahu medi.

Niektoré zo starších receptov odporúčajú vložiť do vybraných druhov zaváranín jedno až dve jadrá z kôstok marhúľ; treba však vedieť, že obsahujú jedovatý amygdalín (glykozid obsahujúci kyanovodík). S marhuľovými kôstkami by sa preto rozhodne nemali "hrať" (t.j. rozbíjať marhuľové kôstky a ochutnávať jadrá) malé deti.
Pozor! Pri konzumácii väčšieho množstva marhúľ môže citlivejší organizmus reagovať hnačkou a celkovou slabosťou.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.