Každý deň jablko

Jablká patria v našich zemepisných šírkach k najrozšírenejšiemu ovociu. Nezaškodí však pripomenúť si ich postavenie na jedálnom lístku.

>> Móda >> Aktuálne >> Každý deň jablko

Francúzske príslovie tvrdí, že kto zje večer jedno jablko, berie lekárom chlieb. "Tajomstvo" jabĺk je v tom, že pomáhajú organizmu zbavovať sa nežiaducich odpadových látok a pozitívne ovplyvňujú trávenie. V prípade zápchy preto môžete vyskúšať jednoduchý recept: Asi kilogram jabĺk si rozdeľte na niekoľko dávok a po celý deň jedzte iba ošúpané a postrúhané jablká. Za normálnych okolností sa odporúča denne zjesť 2-3 kusy tohoto ovocia, najlepšie v surovom stave. Svojmu telu rozhodne prospejete, keď v túžbe po "niečom sladkom" uprednostníte práve jablko. Dôležité je, aby konzumované jablká boli dôkladne umyté pod teplou tečúcou vodou.

Ovocie, vrátane jabĺk, má svoje miesto i v domácej kozmetike. Pleťová maska z jablka (pozor na individuálnu citlivosť a alergiu) napomáha zvlhčovaniu pokožky a preto sa odporúča aplikovať ju hlavne na suchú pleť so sklonom k vráskam: Dôkladne umyté postrúhané jablko zmiešajte s pomletými ovsenými vločkami až vznikne kaša. Naneste ju na tvár a nechajte pôsobiť 30 minút. Skrášľovaciu kúru môžete podporiť aj zvnútra, a to tak, že vypijete nalačno pohár vody (najlepšie odstátej) s dvomi lyžicami jablčného octu. Urýchli sa tým látkova výmena, prečistí organizmus a zlepší celkový stav pleti.

A na záver jablko ako pochúťka:

Jablková torta Cornella Carinniho

Potrebujeme: 800g postrúhaných jabĺk, 2 balenia okrúhlych piškót, 2 šľahačky, 2 balíčky prášku zlatý klas, 4 lyžice kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 400ml vody, pomleté orechy, hrozienka a čokoládu na strúhanie

Postup: Najskôr postrúhame jablká a dáme ich variť do 200ml vody spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Keď hmota zhustne, pridáme zlatý klas rozmiešaný v 200ml vody a uvaríme hustú kašu. Do nej primiešame hrozienka a pomleté orechy. Dno a boky tortovej formy obložíme alobalom, na jej spodnú časť uložíme vrstvu piškót, na ňu dáme časť jablkovej hmoty a tretiu vrstvu bude tvoriť šľahačka. Postup zopakujeme, pričom posledná (vrchná) vrstva bude piškótová. Hotovú tortu ozdobíme šľahačkou, postrúhanou čokoládou a dáme ju stuhnúť na niekoľko hodín do chladničky.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.