Čerešne

Sladké žiarivé čerešne sú nádherným symbolom leta a prázdnin... Málokto však vie, že spomaľujú starnutie pleti a pomáhajú pri zápaloch a parodontóze.

>> Móda >> Aktuálne >> Čerešne

Pravlasťou čerešní, krásnych stromov s mohutnou korunou, je Predná Ázia a juhovýchodná časť Európy. Dnes sú čerešne, vďaka svojej prispôsobivosti, rozšírené po celom svete. V našich končinách sa udomácnili pravdepodobne vďaka Starým Rimanom.

Čerešne sú nielen nádherným, dekoratívnym ovocím a pochúťkou, ale aj zdravou potravou. Biologické látky, ktoré sladké červené plody čerešní obsahujú, viažu na seba viaceré škodliviny, a to tým spôsobom, že organizmus sa ich dokáže pomerne ľahko zbaviť. "Čerešňová kúra" pomáha upraviť trávenie, odstraňuje zápchu a organizmus detoxikuje. Odporúča sa aj pri redukcii hmotnosti, pretože účinné biologické látky čerešní veľmi dobre neutralizujú mastné zložky potravy a nedovolia im preniknúť cez črevnú stenu do krvného obehu. Za optimálne sa považuje konzumovať počas jedného týždňa (každý deň) približne štvrť kilogramu čerstvých alebo upravených čerešní.

Čerešne ako prírodná kozmetika a liek? Áno, rastlinné farbivá čerešní (antokyanidíny) v kombinácii s vitamínom C a zinkom premieňajú stavebné jednotky bielkovín na pevnú sieť pružných kolagénových vlákien, a tým umožňujú regeneráciu väzivového tkaniva. Okrem toho neutralizujú škodlivé vplyvy voľných radikálov a ničia škodlivé enzýmy, ktoré väzivo poškodzujú. V konečnom dôsledku tak čerešne spomaľujú starnutie pleti.
Prostredníctvom antokyanátov čerešne zmierňujú tvorbu histamínu a prostaglandínu, čím zmierňujú zápaly. Vďaka týmto vlastnostiam sú ideálnym prírodným liečivom pri zápaloch, parodontóze a artritíde. Nezanedbateľný je pri čerešniach aj obsah vitamínu C, kyseliny listovej, železa a draslíku.

A hoci kôstky čerešní obsahujú kyanovodík, respektíve substancie, ktoré vplyvom enzýmov kyanovodík uvoľňujú, rozhodne netreba prepadať panike, ak sem-tam prehltnete nejakú tú čerešňovú kôstku...

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.