Nech žije paprika!

Po dlhej zime vitamínu C nikdy nie je nazvyš. Preto by sme mali využívať všetky jeho zdroje, ktoré sa nám núkajú.

Nemali by sme si nechať ujsť príležitosť zjesť aspoň jednu čerstvú papriku denne. Čím je štipľavejšia a červenšia, tým je zdravšia. Jej najväčšou prednosťou je totiž vysoký obsah vitamínu C, rozhodne vyšší ako v iných druhoch zeleniny.

Najviac vitamínu C obsahuje štipľavá odroda - čili - červenej farby alebo sladká červená paprika – kápia. Jedna zrelá paprika strednej veľkosti pokryje na 150 percent odporúčanú dennú dávku vitamínu C na a na 80 percent odporúčanú dávku beta-karoténu.

Zelená paprika obsahuje o polovicu vitamínu C menej, ale aj napriek tomu je jeho vynikajúcim zdrojom.

Paprika okrem vitamínu C obsahuje aj vitamíny skupiny B, vitamín E, minerálne zložky (najmä zelená). Nachádzajú sa v nej bioflavonoidy, ktoré nás chránia pred chorobami srdca a krvného obehu a protinádorový lykopén. Mimoriadne zdravé sú štipľavé odrody papriky. Obsahujú kapsaicín, ktorý tlmí bolesť, zmierňuje prejavy nachladnutia a pomáha uvoľniť dutiny a dýchacie cesty v prípade kašľa. Zároveň pôsobí aj antibakteriálne a zrýchľuje látkovú výmenu.

Voskovité látky pokrývajúce papriku chránia vitamín C pred rozkladom a preto ho paprika nestráca dokonca ani pri dlhšom skladovaní. Veľké straty vitamínu nespôsobuje ani varenie alebo pečenie. Keď teda nedôverujeme čerstvým rýchleným paprikám, ktoré sa dajú kúpiť na jar v obchodoch, môžeme siahnuť aj po paprikách sterilizovaných. Ak sme si ich nezavarili sami, nič nie je stratené, obchodná sieť ponúka niekoľko produktov z tejto všestranne užitočnej plodiny. Na našom trhu nájdeme aj nové pochúťky od slovenského výrobcu Tatrakon Poprad.

Plnená paprika Tatrakon obsahuje všetko, čo správna plnená paprika obsahovať má – celé sterilizované papriky v paradajkovom pretlaku plnené ochutenou zmesou mletého bravčového a hovädzieho mäsa, ryže, cibule a sterilizovanej zeleniny.

Papriková nátierka pálivá poteší tých, ktorí majú jedlá radšej „ohnivé“ – je zložená z mletej červenej a zelenej papriky, paradajkového pretlaku a kukurično – ryžovej múky.

Ak by sme si chceli pripraviť tieto obľúbené slovenské lahôdky doma, bolo by to časovo náročné. Nemusíme však strácať čas ich zložitou prípravou, pretože nutričná hodnota týchto hotových jedál sa vyrovná tým z domácej kuchyne. Výrobca navyše garantuje, že tieto výrobky neobsahujú chemické konzervačné látky (dusitanovú zmes) ani farbivá. Vysokú kvalitu výrobkov firmy Tatrakon zabezpečuje okrem iného aj dodržiavanie európskej normy EN ISO 9001 : 1994.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.