Čakanka

Puky čakanky síce nie sú zásobníkmi dôležitých živín, ale podieľajú sa na zhodnotení skonzumovanej potravy a zbavujú tráviaci trakt odpadových látok.

>> Móda >> Aktuálne >> Čakanka

V našich končinách je čakanka známa ako "cigória", t.j. kávová prísada vyrobená z čakankového koreňa, ktorej úlohou je vylepšiť chuť obilninových kávových náhrad.
Blízka príbuzná "kávovej čakanky" sa pestuje ako zelenina (najmä v Belgicku a Holandsku): na jeseň sa čakankové listy so srdiečkami oddelia a uložia do temperovaných pestovateľských nádob, aby v nich v zimných mesiacoch vyrástli veľké dužinaté puky; a pretože zimné plody čakanky nemajú prístup k svetlu (v ich listoch sa nevytvára zelené farbivo), sú tieto puky biele s jemným žltkastým nádychom.

Puky čakanky síce nie sú zásobníkmi dôležitých živín, ale významným spôsobom sa podieľajú na zhodnotení skonzumovanej potravy a zbavujú tráviaci trakt odpadových látok. Čakanka tiež podporuje regeneráciu črevnej sliznice, udržuje v optimálnom stave črevnú flóru, predchádza poruchám trávenia a pôsobí proti rakovine hrubého čreva.
Časť zložiek v bunkovej membráne čakanky viaže vodu a reguluje čas, v priebehu ktorého sa potrava drží v žalúdku a črevách, kde dochádza k naviazaniu látok s vysokým obsahom tukov (žlčových kyselín, cholesterolu, fosfolipidov...). Znižujúc v krvi hladinu tukov, zmierňuje teda riziko srdcového infarktu, artériosklerózy či porážky.

Tip: Preventívne pôsobiace látky čakanky sa najlepšie rozvinú v spojení s plnohodnotnou potravou. Pri strave, ktorá je chudobná na živiny sa môže stať, že čakanka naviaže a "odplaví" aj životne dôležité stopové prvky (zinok, železo), ktoré budú organizmu chýbať. Pri kúpe čakanky sa treba zamerať na pevné puky s bielymi až mierne žltkastými lístkami. Zvädnuté, mäkké a zelenkasté puky majú horkú chuť a nízky obsah žiadaných látok.

Čakankový šalát s jogurtom
P o t r e b u j e t e : 3 čakankové puky, 150g hrozna, 200g bieleho jogurtu, 2 lyžice citrónovej šťavy, 1 lyžicu medu a 80g plesňového syra.
P o s t u p : Čakankové puky rozdeľte na listy a nakrájajte na trojcentimetrové kúsky. Nakrájanú čakanku uložte na servírovaciu misu a pridajte k nej rozpolené bobule hrozna. Všetko zalejte zmesou z jogurtu, citrónovej šťavy a medu. Po premiešaní posypte plesňovým syrom.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.