10 tipov, ako sa zdravo stravovať, keď pracujete z domu

Napísal Kristína Chudá 11. november 2021

Máte po konferenčnom hovore a nejakým spôsobom ste zablúdili do kuchyne po niečo dobré? Alebo ste sa tak chytili projektu, že zrazu ste zistili, že ste celý deň nič nejedli? Udržať si výživu pod kontrolou môže byť náročné, hlavne vtedy, keď sa vaša kancelária nachádza u vás doma.

freepik_food_comp21

Cítite sa pohodlne a máte k dispozícii veľa jedla. A na rozdiel od kancelárie, môžete ostať v teplákoch a chladnička je len vaša. No môže sa stať, že o týždeň sa nedáte do svojich obľúbených riflí.  Home office si za uplynulý rok užili dosýta takmer všetci. Hoci ponúka nesporné výhody, nie pre všetkých je práca z domu tým pravým. Stravovanie je jedným z úskalí, na ktoré narazíte. Máme pre vás niekoľko pravidiel a zásad, ktoré vám pri práci z domova zachráni zdravie i postavu.

1.  Nepracujte v kuchyni za žiadnych okolností

Zriaďte si pracovný kútik v inej miestnosti. Ak budete neustále v kuchyni, môže vás lákať prejsť sa a skontrolovať chladničku (už desiatykrát). Vo svojej kuchyni buďte iba vtedy, keď sa chystáte obedovať či večerať. Ak vás kuchyňa z nejakého dôvodu láka, zaveste na chladničku a špajzu tabuľku, ktorá vám pripomenie, že kuchyňa je „zatvorená“.

2. Jedálny lístok na týždeň

Rovnako ako si naplánujete deň (vstávanie, cvičenie, sprcha), stanovte si, kedy počas celého dňa budete jesť. Ak viete, že radi obedujete, naplánujte si to. A ak máte vždy poobede na niečo chuť,  aj to si naplánujte. Zaobchádzajte s jedlom ako by ste boli v kancelárii. V kancelárii predsa nemôžete stále jesť.

3. Uistite sa, že skutočne jete

Ak sa vnoríte do práce, môže byť ťažké urobiť si prestávku na to, aby ste sa skutočne najedli. Je však dôležité poznať svoje príznaky hladu a uvedomiť si, že nejedenie môže ovplyvniť vašu bdelosť a produktivitu. Navyše, pravidelné stravovanie vás môže zachrániť pred kolapsom. Ak je to potrebné, nastavte si v telefóne budík, ktorý vám pripomenie, aby ste vstali od práce a niečo zjedli.

4. Ste to, čo jete

Zamerajte sa na skutočné jedlo. Vyvážené a výživné jedlo vás robí produktívnejšími, udrží vás dlhšie sýtych a pomôže vám sústrediť sa. Pochopte, že to, čo jete, ovplyvní vašu náladu a energetickú úroveň. Myslite na to, že ak budete nabudúce hladní a budete si chcieť vziať zo špajze hrsť čokolády, vezmite si radšej banán. Zamerajte sa aj na bielkoviny, vlákninu, zdravé tuky, ovocie a zeleninu. Plánovanie jedálnička v predstihu vám uľahčí vyhýbať sa tomu, čo v danej chvíli vyzerá najchutnejšie a najrýchlejšie.

5. Pite veľa vody

Dehydratácia môže viesť k bolestiam hlavy a únave, ktoré nie sú dobré pre vašu produktivitu. Rovnako ako v kancelárii máte fľašu s vodou pri sebe, nechajte si vodu aj vedľa svojho pracovného stola aj doma. Ak máte vodu ihneď k dispozícii, je väčšia pravdepodobnosť, že ju budete piť, čo vám pomôže dosiahnuť cieľ – 2 litre denne. No držte sa ďalej od sladených nápojov. 

6. A nezabúdajte na kofeín

Dávajte si naň pozor! Prístup k nekonečným šálkam kávy sa môže zdať ako skvelý nápad, ale pokiaľ ide o kofeín, opatrne s ním! Maximálne dve šálky kávy denne a vyhnete sa vysoko kalorickým sladkostiam!

7. Jedzte mimo svoj počítač

S konečnou platnosťou si zakážte jedlo nad klávesnicou a pred monitorom. Keď máte chuť na niečo dobré, urobíte si pracovnú prestávku a sústredíte sa len na vašu „mňamku“.

8. Veľkosť porcií

Tým, že si doma môžete naložiť prakticky ľubovoľne veľkú porciu, môže vás to zvádzať, aby ste jedli viac. Pri práci na home office vôbec nie je od veci si porcie vážiť a strážiť.

9. Jedzte pravidelne

Rovnako nebezpečné ako prejedanie sa je aj vynechávanie jedál. A aký to má následok? Bude vás naháňať mlsná. Vybudujte si poriadok a sústreďte sa aj na to, aby ste nevynechávali jednotlivé jedlá.

10. Zamrazte

Nebojte sa uvariť viac porcií jedla a zamraziť si ho na neskôr. Nemusíte nutne variť každý deň a rozhodne to bude zdravšie, než predstavujú rôzne pizze a hamburgery.


https://health.clevelandclinic.org/10-tips-for-eating-healthy-when-youre-working-from-home/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.