Vytlačiť túto stránku

Ako pôsobí káva na vaše zdravie?

Napísal KČ 21. jún 2021

Káva a špeciálne tá zrnková je niečím bez čoho si množstvo z nás nevie predstaviť svoj deň. Viete však, že okrem lahodnej chuti má pre vás pitie kávy aj priaznivé účinky na zdravie. Viac si o nich povieme práve v tomto článku.

Hovorí sa, že káva je nápoj starý ako ľudstvo samo a skutočne tento čierny zázrak pijú ľudia už od nepamäti. Okrem lahodnej a neopakovateľnej chuti, pitie kávy ľudí láka aj kvôli pravidelnej dávke kofeínu. Práve táto látka má totiž na nás stimulujúce účinky a dokáže premôcť vyčerpanosť či bdelosť. Už v úvode však treba priznať to, že aj kávu treba rozdeliť na tú viac a menej kvalitnú. Vo všeobecnosti však platí, že tou najkvalitnejšou kávou je zrnková káva.

Ktorá zrnková káva je tá najlepšia?

Najlepšia zrnková káva, s ktorou sa môžete na trhu stretnúť je jednoznačne kávu z druhu Arabica, ktorej zrná dozrievajú aj niekoľko rokov, vďaka čomu majú následne intenzívnu ovocnú chuť.

V súčasnosti sa môžete stretnúť aj s rôznymi mixami zrnkovej kávy, v ktorej sa nachádza 60 % arabica a 40 % robusta. Ak však chcete mať z pitia kávy skutočný zážitok siahnite po stopercentnej Arabice.

shutterstock_kava_621

Jedným z týchto druhov je aj káva lavazza, ktorá je populárna po celom svete. Poďme sa však pozrieť na tie zdravotné účinky, ktoré má pitie kávy pre vaše telo.

 Zdravotné benefity

Tým najväčším benefitom, ktoré vám pitie kávy môže poskytnúť je fyzická, ale aj psychická podpora.

Káva je životabudičom, ktorý vás dokáže naštartovať do dňa. To však rozhodne nie je jediný benefit, ktorý pitie kávy ponúka.

Mnohé štúdie dokázali, že pitie kávy môže slúžiť aj ako skvelá prevencia pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou, ktorá postihuje ľudí vo vyššom veku.

Jedna šálka kávy denne taktiež dokáže znížiť šancu na vznik cukrovky typu B až o 50 percent.

A čo vy? Mali ste dnes už svoju šálku kávy?

Ak ste si doteraz mysleli, že pitie kávy vášmu telu neprospieva, tak vedzte, že je to práve naopak a nebojte si dopriať šálku kvalitnej kávy každý deň aj vy.

Zdroj obrázku: ElenaProf / Shutterstock.com