Čo je to konjak?

Konjak je rastlina, celým menom Amorphallus konjak, ktorá je pestovaná v Japonsku vo vyšších nadmorských výškach. Rastlina sa vyskytuje predovšetkým v lokalitách mimo civilizácie a nie je tak toxikovaná nebezpečnými látkami.

Pre potravinársky priemysel sa využíva jej hľuza, obsahujúca látku vlákninu nazývanú glukomanan, ktorá významne znižuje pocit hladu a vďaka tomu má veľmi priaznivé účinky pri redukcii hmotnosti. Konzumácia konjaku nie je nič nové. Japonci ho bežne využívajú pri výrobe rezancov, sušienok a ďalších pokrmov. Existujú tiež celé kuchárky, ktoré sa venujú kulinárstvu s touto plodinou.

Zdrojom veľmi cenenej vlákniny z Konjaku je mohutná hľuza s priemerom až 25 cm. Kalorická hodnota získanej vlákniny, tzv. glukomananu, je pre organizmus prakticky nulová. U vlákniny je bežné, že vstrebáva vodu, ale glukomanan má tieto účinky extrémne silné. Je totiž schopný nabobtnať až na úctyhodný 200násobok svojej pôvodnej veľkosti. Vďaka tomuto zväčšeniu vyvoláva zreteľný pocit sýtosti v žalúdku. Rôsolovitá hmota vytvorená z tejto vlákniny je schopná obaliť čiastočky potravy, tráviace enzýmy potom pôsobia pomalšie, a tým sa znižuje množstvo vstrebaných sacharidov. Glukomanan na seba viaže aj tuky a oleje a prirodzenou cestou ich vynáša z tráviaceho traktu. Prílohy z tejto „zázračnej“ hľuzy nájdete na www.slimpasta.sk

slimpasta_21

Tip: Ázijské konjakové rezance s omeletou a zeleninou

Ak ste fanúšikom ázijskej kuchyne, budete náš nový recept so sladko-kyslou omáčkou milovať. Klasické cestoviny obsahujú veľa sacharidov, preto sú počas ketónovej diéty zakázané. Ale to by sme neboli my, keby sme vám namiesto nich neponúkli vhodnú alternatívu. Konjakové špagety, ktoré používame v dnešnom recepte, neobsahujú takmer žiadne kalórie ani sacharidy. Môžete si ich preto dať vždy, keď dostanete chuť na cestoviny. Dokonalé spojenie pikantnej chuti zázvoru, koriandra, chrumkavých arašidov a čerstvej zeleniny dodajú jedlu výbornú chuť. KetoMix omeleta nahradí chuť vajec, ktoré sú pre ázijskú kuchyňu nevyhnutnosťou. A nakoniec sladko-kyslá omáčka s čakankovým sirupom, čili, cesnakom, octom a citrónom všetky chute krásne spojí.

ketomix_konjak

Uvidíte, že vďaka tomuto receptu zabudnete, že nejakú diétu vôbec držíte. Navyše, jedlo budete mať hotové za pár minút. Rovnako dobre chutí aj deň či dva po uvarení, takže si môžete pripraviť obed na druhý deň do práce.

Zdroj foto a video: KetoMix

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.