Klíčkovanie

Čoraz viac je v našich domácnostiach v obľube práve pestovanie klíčkov. Pre niekoho je to hobby, pre iného forma zdravého životného štýlu. Rozmýšľate aj vy nad tým, že vyskúšate nie len zábavné, ale zdravé klíčkovanie? Poďte do toho, nie je to nič zložité.

klickovanie_0920

Prečo práve klíčky?

Klíčky sú malý zázrak. Z malého semienka vyklíči krásna mini verzia veľkej, dospelej rastliny. Tieto malé semienka sa klíčia preto, aby sa dali skonzumovať surové. Nachádzajú sa v nich vitamíny, minerály a veľa zdraviu prospešných látok. Niekedy majú ale oveľa výraznejšiu chuť, ako plod danej rastliny.

Klíčky sú veľmi zdravé, ale aj vhodné ako dekorácia. Je jedno v ktorom ročnom období začnete pestovať klíčky, preto môžete mať krásnu mikro záhradku kedykoľvek.

Smelo do toho

Celý proces klíčenia zvládnu aj malé deti, preto je to vhodná aktivita pre celú rodinu. Najprv budete potrebovať vhodnú nádobu. Najlepšie je nejaká menšia nádoba, ale čím väčšia plocha tým lepšie. Existujú aj špeciálne nakličovacie nádoby, ktoré môžete nájsť v obchodoch so zdravou výživou, alebo na internete.

Nakličovať sa dajú obilniny, pohanka, quinoa, strukoviny, brokolica, reďkovka a mnohé iné semiačka. Semienka necháme cez noc namočené celé vo vode. Potom vodu vylejeme a preplachuje ich minimálne dva krát za deň. Po pár dňoch už budete môcť vidieť prvé klíčky.

Čo potom s klíčkami?

Naklíčené semienka sa dajú jesť aj každý deň. Klíčky obsahujú množstvo bielkovín, preto nás zasýtia na dlhší čas. Môžete ich pridať smoothie, dať ich do šalátu, praženice, alebo si nimi len posypať chlieb. Majú dobrú chrumkavú chuť, a preto osviežia takmer každé vaše jedlo.

Pravidelné konzumovanie klíčkov vám posilní imunitu, zlepší kvalitu nechtov, pleti aj vlasov. Ak sa chystáte na cestu za zdravým životným štýlom, určite vyskúšajte zaradiť klíčky do svojho jedálnička.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.