Prírodou proti chrípke

Chladné počasie a najmä výkyvy teploty, so sebou prinášajú aj rôzne neblahé účinky na našom zdraví. Vhodným oblečením a správnym stravovaním, sa dá chrípke a nachladnutiu ľahšie vyhnúť.

nadcha_tea

V lekárni samozrejme nájdete výživových doplnkov a vitamínov mnoho, avšak nie vždy sú až tak zdravé. Ak chcete naozaj niečo urobiť pre svoje zdravie, tak sa zamerajme na prírodné recepty, ktoré sú uverené už rokmi.

Med

Tento zlatý zázrak určite každý pozná a používa na sladenie čaju, alebo aj ako sladidlo namiesto cukru, napríklad pri pečení a varení. Pri čaji, ale treba dávať pozor na to, aby bol už miene vychladnutý.
Med má zázračné účinky pri rôznych prechladnutiach, má antibakteriálne účinky, posilňuje imunitný systém a tiež uľavuje pri kašli a bolestiach hrdla. Môžete si ho dať buď do čaju, alebo jesť preventívne každý deň jednu malú lyžičku.

Cibuľa

Používa sa najmä pri bolestiach hrdla, alebo pri kašli. Obsahuje éterické oleje a flavonoidy, ktoré majú pozitívne účinky na imunitný systém, pôsobia proti rôznym vírusom a baktériám. Teplom sa tieto látky neničia, preto sa dá z cibule robiť čaj, alebo polievka bez toho, aby stratila svoje priaznivé účinky.

Zázvor

Aj keď niektorým ľuďom zázvor veľmi nechutí, určite by po ňom mali siahnuť najmä vo chladnejšom období. Pôsobí totižto proti zápalom, vírusom, má hrejivé účinky, bojuje proti mikróbom a je to výborný antioxidant.
Ak sa vám zdá zázvor príliš pikantný, použite radšej čerstvejší, pretože čím dlhšie sa skladuje, tým má ostrejšiu chuť.

Mäsový vývar

Dobrý vývar nie len zahreje, ale taktiež obsiahnuté látky bojujú proti prejavom prechladnutia a chrípky.
Najväčší zdroj zdravých látok sa nachádza práve v kostnej dreni, preto neváhajte použiť do vývaru aj kosti. Ak ešte pridáte čerstvú zeleninu, tak máte výborný zdroj vitamínov a minerálov. Takáto polievka zahreje, dodáva telu potrebné tekutiny a ešte aj výborne vonia a chutí.
Možno práve máte pocit, že na vás niečo lezie a radi by ste sa tomu vyhli. Doprajte si dobrý slepačí vývar, alebo si dajte čaj s medom, zázvorom a cibuľou. Určite neoľutujete. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.