Vytlačiť túto stránku

10 najlepších druhov ovocia na podporu chudnutia

Napísal NATUREHOUSE 17. jún 2019

O tom, že je ovocie skvelým pomocníkom pri chudnutí, niet pochýb. Ideálne je k dopoludňajšej desiate aj poobednému olovrantu, pretože pomáha zaháňať chute na sladké, doplňuje energiu a osvieži. Aké ovocie je vhodné a čo vďaka nemu získate, sa dočítate na nasledujúcich riadkoch.

zena vaha apple19

1. Ananás

Obsahuje veľké množstvo síry a organického chlóru a má skvelé čistiace schopnosti. Odvádza prebytočnú vodu a je výrazne protizápalový. Ananásové enzýmy podporujú trávenie mäsa a bielkovín, ktoré sa v zvýšenej miere počas chudnutia konzumujú. Zároveň odburáva chute na sladké vďaka látke BROMELINE, ktorá sa v ananáse nachádza a ananás je veľmi efektívny spaľovač tuku. Tiež podporuje obehový systém a pôsobí na príčinu opuchov, totiž kumuláciu zle strávených látok bielkovinového charakteru, ktoré bránia kvalitnému obehu. Ako taký mierni prejavy celulitídy.

2. Avokádo

Je bohaté na zdravé tuky. Obsahuje zároveň vysoké množstvo mononenasýtenej kyseliny olejovej (podobne ako olivový olej) a vody. Tieto priaznivé tuky podporujú metabolizmus a zvyšujú produkciu testosterónu - hormónu, ktorý podporuje redukciu hmotnosti. „Ak ste však metabolický typ „hruška" (ak sa vám usadzuje tuk a prebytočná voda obzvlášť v oblasti bokov, stehien a zadočka), kontrolujte si jeho množstvo,“ radí Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR.

3. Citróny

Obsahujú veľa multifunkčného vitamínu C a kyselinu citrónovú. Sú bohaté aj na vlákninu, preto sa nebojte užívať i dužinu plodu. Citrónová šťava sa odporúča dávať do vody nalačno – ako taký citrón je zásaditý, takže nespôsobuje prekyslenie organizmu. Práve naopak, vyrovnáva pH. Takže, ak máte problém piť ráno vodu nalačno, neváhajte použiť citrón.

4. Granátové jablko

Je protistresovo pôsobiace ovocie. Vysoké množstvo antioxidantov reguluje obehový systém, eliminuje toxíny, zlepšuje lipidemický profil krvi. Mierne trpká chuť redukuje pocit hladu a tak umožňuje väčšiu spokojnosť s menším množstvom stravy. Okrem iného redukuje prejavy aterosklerózy.

5. Hrušky

Sú plné vlákniny, ktorá následne prispieva k prevencii zápchy a tlmí chute na jedlo. Podporou správnej funkcie tráviaceho systému a odvodom záťažového odpadu zaručíte organizmu lepšie podmienky pre látkovú výmenu a efektívnejšie fungovanie metabolizmu. „Ak vás surové hrušky nafukujú, upečte si ich alebo urobte babkin kompót so škoricou a klinčekom s niekoľkými kvapkami stévie. Podpora trávenia je v tomto prípade zaručená,“ radí Petra Húsková, hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR.

6. Jablká

Obsahujú polyfenoly a nestráviteľnú vlákninu. V tučnom čreve fermentujú a sú kvalitnou výživou priaznivých baktérií. Rovnováha mikrobiálneho prostredia organizmu podporuje pocity plnosti a znižuje výskyt obezity. Bez zdravých čriev zriedka dosiahneme trvalého schudnutia.

7. Kantalupský melón

Ovocie bohaté na vitamín A, C a B. Podporuje zdravé oči, chráni pred voľnými radikálmi podporou tvorby bielych krviniek. Obsahuje veľa vlákniny. Všetky priaznivo obsiahnuté fytonutrienty podporujú zdravé telo. Zdravé telo znamená zdravý metabolizmus sacharidov, ktorý zaručuje odbúravanie tuku namiesto jeho ukladania.

8. Kokos

Obsahuje olej, ktorý má termogénny efekt, prispieva k zvyšovaniu telesnej teploty a tým podporuje metabolizmus a tiež celkovú látkovú premenu, čo uľahčuje redukciu hmotnosti. Zvyšuje metabolizmus pečene. Sacharidy sa efektívnejšie spracovávajú, čo je prevenciou zvýšených hodnôt hladín krvných cukrov súvisiacich s obezitou. Stredne krátke reťazce mastných kyselín podporujú znižovanie hladiny útrobného tuku. Vytvárajú dlho trvajúci pocit sýtosti.

9. Pomaranče

Sú nabité zdravými fytochemikáliami a vitamínom C, ktorý je kľúčovou látkou vyvolávajúcou produkciu kolagénu - bielkoviny, ktorá udržuje vašu pokožku sviežu a pružnú. Je výbornou zásobárňou vody, vitamínov a vlákniny. Pomaranče garantujú, že zatiaľ čo sa váš organizmus zbavuje prebytočnej hmotnosti, vaša pleť zostáva čistá a žiarivá.

10. Vodný melón

Napomáha úľave od zadržiavanej vody, zápchy, problémov s pokožkou a podporuje chudnutie. Vysokým podielom vody vytvára pocit plného žalúdka, zatiaľ čo je v skutočnosti zaplnený menším množstvom kalórií. Vodný melón podporuje absorpciu vhodných tukov a znižuje svalovú stuhnutosť. Je skvelou detoxikačnou kúrou pre obličky.