Doprajte si antistresovú šálku bylinkového čaju

Hoci sú nám vážne následky dlhodobého stresu dobre známe, niekedy rezignujeme a vnímame ho už ako nevyhnutnú súčasť života. A pritom stačí tak málo. 

camomila lipton

Krátka pokojná chvíľka so šálkou voňavého a upokojujúceho bylinkového čaju, ktorá nás môže z prúdu nekonečných povinností aspoň na chvíľu vytrhnúť. Príroda nám ponúka hneď niekoľko účinných byliniek, s ktorými si môžete dopriať okamžité uvoľnenie a relax. Vybrali sme pre vás tie najzaujímavejšie.

Rumanček pravý

Čaj z rumančeka pravého, ktorý je známy aj ako harmanček či kamilka, je jedným z najobľúbenejších bylinkových čajov vôbec. Protizápalové a upokojujúce účinky rumančeka poznali už starí Gréci i Egypťania, ktorí ho považovali za posvätnú rastlinu boha Slnka Re. U nás sa o  rumančeku hovorí ako bylinke na všetky možné neduhy, od tráviacich problémov cez menštruačné poruchy až po bolesti zubov či dokonca hemoroidy. V neposlednom rade upokojuje nervový systém, zlepšuje kvalitu spánku, odstraňuje stres a nepokoj. Rumanček navyše obsahuje flavonoidy – efektívne rastlinné antioxidanty.

Medovka

Medovku u nás pozná azda každý. Popularitu si získala predovšetkým typickou citrónovou arómou a upokojujúcimi účinkami. Starí Rimania používali medovku na zahnanie melanchólie, ale aj na bolesti brucha či tíšenie kŕčov. Medovka lekárska môže skutočne uvoľniť kŕčovité stiahnutie orgánov zo stresu a upokojiť búšenie srdca. Je výborná aj pri žalúdočných a črevných problémoch, v pozadí ktorých je nervozita. Čaj z medovky si môžete dopriať kedykoľvek, keď cítite, že potrebujete vypnúť, uvoľniť sa a načerpať nové sily. Ak trpíte nespavosťou, nesiahajte hneď po práškoch na spanie – dajte šancu medovke.

Levanduľa

V prípade levandule stačí jediný nádych a hneď sa ocitnete na fialových poliach francúzskeho Provensálska alebo v niektorom z obľúbených chorvátskych letovísk, kde sa levanduľa taktiež pestuje. Väčšina z nás pozná typické levanduľové vankúšiky, ktoré prevoňajú bielizeň v skrini a ochránia pred moľami, avšak táto bylinka má ďaleko širšie využitie. Vyskúšajte šálku voňavého levanduľového čaju pri psychickom vypätí, únave, migréne či nespavosti. Má nielen upokojujúci účinok, ale zároveň môže prispieť k zníženiu vysokého krvného tlaku, utlmeniu menštruačných bolestí a môže pomôcť aj pri nadúvaní, plynatosti či pri žalúdočných kolikách.

Vôňovec

Vôňovec je voňavá a chutná bylinka, ktorá k nám prišla až z exotického Thajska. Ľudovo sa nazýva aj citrónová či voňavá tráva. Okrem príjemnej arómy vás dostanú aj jej antioxidačné účinky. Často sa pridáva do čajových zmesí, obzvlášť lahodná je napríklad v kombinácii s harmančekom alebo mätou. Vôňovec milujú predovšetkým študenti, keďže táto bylinka nielen upokojí, ale zároveň môže zlepšiť schopnosť sústredenia a myslenia. Ak teda potrebujete vypnúť a zároveň naštartovať, skúste čajovú zmes s obsahom vôňovca, ktorá navyše podporuje zdravé trávenie, normalizuje krvný tlak a zmierňuje nespavosť. Zároveň môže pomôcť osviežiť pleť, najmä v prípadoch tej mastnej.

Zopár tipov na záver

Samozrejme, aj v prípade byliniek platí, že je ideálne, keď si ich môžeme odtrhnúť z vlastnej záhradky. Túto možnosť však väčšina z nás nemá. Našťastie, na trhu je na výber hneď niekoľko kvalitných čajov. Tradičná anglická značka Lipton ponúka kombináciu harmančeka a vôňovca, ktorá v sebe spája silné upokojujúce účinky oboch byliniek. Vďaka vôňovcu čaj zároveň krásne vonia. Nemenej zaujímavým je spojenie levandule a medovky, ktoré vytvára nevšednú levanduľovo-citrónovú arómu a zároveň kombinuje blahodarné vlastnosti byliniek.

Ak vás teda nabudúce začne zmáhať stres, nesiahajte hneď po tabletkách či práškoch. Dajte prednosť šálke upokojujúceho bylinkového čaju. Stres zaženie nielen čaj ako taký, ale aj možnosť na chvíľu si sadnúť a vychutnať si ho.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.