Žihľava (pŕhľava) dvojdomá...

.. je liečivou rastlinou, to vie asi každý. Využiť ju však môžeme aj v kuchyni, nech sa páči, tu je recept na žihľavovú polievku, žihľavové fašírky a žihľavový sirup...

urtica dioica 1200x800

Žihľava dvojdomá (Urtica dioica):
- obsahuje vitamíny a minerály
- podporuje činnosť vylučovacích žliaz a celkový metabolizmus
- má protizápalové a protialergické účinky.

Pri zbere žihľavy uprednostňujte prvé jarné výhonky, v neskoršom období zbierajte len listy z mladej, vrchnej časti žihľavy. Nazbieranú žihľavu dôkladne umyte pod tečúcou vodou a následne sparte horúcou vodou.

Žihľavová polievka
P o t r e b u j e t e : 500g čerstvo natrhanej žihľavy, 2dcl sladkej smotany, 1 liter bujónu, tavený syr, 1 žĺtok, dva rohlíky, mleté čierne korenie, soľ.
P o s t u p : Nalejte do hrnca vývar a smotanu, pridajte na drobné kúsky nasekanú žihľavu a na drobné kúsky nakrájaný syr. Nechajte variť. Počas varu ochuťte soľou, korením a pridajte žĺtko. Polievku servírujte s rohlíkmi nakrájanými na kolieska a opečenými na masle.

Žihľavové fašírky
P o t r e b u j e t e : 150g žihľavových listov, 200g kaše z pšeničnej múky, olej, vegetu, čierne mleté korenie, soľ.
P o s t u p : Sparené listy žihľavy nakrájajte na drobné kúsky a dajte variť na cca 5 minút. Potom listy sceďte a zmiešajte s hustou pšeničnou kašou; zmes ochuťte vegetou, korením a soľou. Z pripravenej zmesi vytvarujte fašírky a opečte ich na oleji. Podávajte so zemiakovým pyré a miešaným zeleninovým šalátom.

Žihľavový sirup
P o t r e b u j e t e : Okolo 50 kúskov mladej žihľavy, 2 litre prevarenej vody, 2kg cukru, 3 citróny, 40g kyseliny citrónovej.
P o s t u p : Do prevarenej studenej vody dajte kyselinu citrónovú, žihľavu a vytlačenú šťavu z citrónov. Nádobu uložte do chladnej miestnosti. Na druhý deň sirup preceďte cez gázu a nechajte cca 3 minúty variť. Po miernom vychladnutí primiešajte cukor. Keď sa cukor rozpustí, naplňte sirupom sterilizované fľaše. Uzavreté fľaše so sirupom odložte na chladné, tmavé miesto.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.