Divoká uhorka...

... iným menom Kiwano je plné protikladov, existuje vo viacerých druhoch a ide o exotickú zeleninu pochádzajúcu z tropickej Afriky.

>> Móda >> Aktuálne >> Divoká uhorka...

Odkiaľ pochádza?
Pochádza z Kalaharskej púšte a ide o pôvodnú africkú rastlinu Cucumis metuliferus starú asi 3 tisíc rokov. Ďalej sa táto rastlina rozšírila asi pred sto rokmi na Nový Zéland, Izrael, do Austrálie a Kalifornie. V našich zemepisných podmienkach je možné tento druh zeleniny pestovať v skleníkoch alebo na slnečných miestach, ktoré majú byť chránené pred vetrom. Rastlina by mala mať oporu a pretože sa veľmi rozrastá, je vhodne ju zaštepiť do 1,5 metra. Na jednej rastline je možné dopestovať až sto plodov, ktoré sa zberajú koncom augusta. Čerstvé plody vydržia pri izbovej teplote niekoľko týždňov, ale kupované plody len niekoľko dní.

Ovocie či zelenina?
Kiwano patrí do čeľade tekvicovité, jeho názov však nie je úplne presný, pretože ide o obchodnú značku novozélandského producenta. Volajú ho aj rohatý či africký melón. Vzhľadom sú plody podobné uhorke a práve preto boli zaradené medzi zeleninu. Klasické odrody sú pomerne mdlej chute a preto dochádza k vyšľachteniu sladších a aromatickejších odrôd. U nás sa najčastejšie vyskytuje oranžovo-žltý plod, ktorý akoby mal hrubé pichliače. Po rozrezaní je plné semiačok zeleno-čiernej farby.

Rozmanitosť chutí...
Chuť záleží od druhu a zrelosti. Zrelé plody chutia ako banán, kivi, citrón alebo uhorka. Za čerstva sa napríklad konzumuje dužina so zrnkami posypaná cukrom. Veľmi dobrý je do všetkých druhov šalátov alebo marmelád. Obsahuje významné množstvo draslíku, horčíku a vitamínu C, kde sto gramový plod obsahuje až 40% dennej dávky "céčka". Energeticky má málo kalórií, preto je vhodný pre diétu. Viete, že je podstatne menej kalorický ako banán či avokádo?

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.