Sladké koláče v znamení ružovej

Napísal Dr.Oetker, femme 06. apríl 2017

Z psychologického hľadiska je v ružovej farbe zahrnutá voľnosť a zároveň energia - nežná aktivita. Ružová farba je typická pre punčový rez, ale viete si predstaviť v ružovej farbe bábovku, mini tortičky alebo tvarohovú roládu? 

Ružová bábovka s brusnicami (asi 16 porcií)
Ľahká príprava, doba prípravy: asi 30 minút, doba pečenia: asi 50 minút

P O T R E B U J E T E :
Na cesto: 3 vajcia , 150 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker , 250 ml smotany na šľahanie , 250 g polohrubej múky , 1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker , Farba gélová potravinárska ružová Dr.Oetker , 2 zarovnané PL nasekaných sušených brusníc

Na ozdobenie: 2 zarovnané PL mandľových lupienkov, 1 balíček Polevy v prášku s citrónovou príchuťou Dr.Oetker, 3 PL studeného mlieka, Farba gélová potravinárska ružová Dr.Oetker
Ešte potrebujeme: formu na bábovku (Ø 23 cm), elektrický ručný šľahač

P O S T U P:
1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni
do peny. Postupne na najnižšom stupni zašľaháme smotanu a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Polovicu cesta nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Druhú polovicu zafarbíme gélovou farbou a primiešame brusnice. Nalejeme do formy
a pomocou vidličky zapracujeme do svetlého cesta tak, aby sme vytvorili mramorovanie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 160 °C
Teplovzdušná rúra: 140 °C
Plynová rúra: stupeň 2
Doba pečenia: asi 50 minút
2. Bábovku vyklopíme a necháme vychladnúť.
3. Na ozdobenie na panvici opražíme mandle a necháme ich vychladnúť. Polevu pripravíme s mliekom podľa návodu na obale, zafarbíme gélovou farbou a nalejeme ju na bábovku. Ihneď posypeme mandľami a necháme stuhnúť.

TIP: Miesto brusníc môžeme použiť kandizované višne.

Zebra s jogurtom (asi 12 porcií )
Ľahká príprava, doba prípravy: asi 45 minút, doba pečenia: asi 30 minút

P O T R E B U J E T E :
Na cesto: 4 vajcia, 160 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 150 g rozpusteného masla, 250 g bieleho jogurtu, 250 g hladkej múky, 1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker, 2 zarovnané KL preosiateho kakaa, Farba gélová potravinárska čierna Dr.Oetker, Farba gélová potravinárska ružová Dr.Oetker
Ešte potrebujeme: formu na bábovku (Ø 23 cm), elektrický ručný šľahač

P O S T U P:
1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme maslo, jogurt a múku zmiešanú s kypriacim práškom a vymiešame dohladka. Cesto rozdelíme na polovice. Do jednej polovice zamiešame kakao a čiernu gélovú farbu a druhú zafarbíme ružovou farbou. Do stredu vymastenej a múkou vysypanej formy nanesieme najskôr 2 PL tmavého cesta, potom 2 PL ružového cesta. Cestá sa nám začnú rozlievať. Tento postup opakujeme až do spotrebovania oboch ciest. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 30 minút
2. Korpus necháme vychladnúť, vyberieme z formy a položíme na podnos.

TIP: Múčnik môžeme ozdobiť Šľahačkou v prášku Dr.Oetker a ovocím.

Nadýchaná roláda s tvarohovým krémom

P O T R E B U J E T E :
Na cesto: 4 vajcia, 150 g kryštálového cukru, 20 g rozpustenej Hery maslová príchuť (2 lyžice), 40 g cmaru (2 lyžice), trochu ružového gélového potravinárskeho farbiva, 150 g polohrubej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, štipka soli
Krém: 250 g tučného tvarohu, 150 g smotany na šľahanie, 80 g práškového cukru, ½ lyžičky mletej vanilky (alebo semiačka z jedného lusku)

Na ozdobenie: práškový cukor na dokončenie a posypanie, ovocie na ozdobenie

P O S T U P:
Rúru si predhrejte na 200 °C.
Do robota dajte na vysoké otáčky šľahať vajcia s cukrom. Keď ich vyšľaháte do pevnej nadýchanej hmoty, vypnite robot a opatrne primiešajte rozpustenú Heru. V cmare rozmiešajte gélové farbivo a primiešajte tiež do sladkej hmoty.
V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, trošku soli. Opatrne po častiach vmiešajte k zvyšným surovinám v miske robota. Vymiešajte cesto. Hladké a rovnomerne zafarbené.
Pripravte si plech o veľkosti zhruba 40 x 25 cm. Vyložte ho papierom na pečenie, ktorý môžete ešte zľahka potrieť Herou. Naň vylejte cesto, uhlaďte a dajte piecť do vyhriatej rúry.
Pečte 10 – 12 minút. Cesto sa nesmie piecť príliš dlho, lebo by šlo zle zmotať do tvaru rolády.
Medzitým čo sa roláda pečie, si pripravte čistú utierku. Tú posypte múčkovým cukrom a ten pekne roztrite po celej utierke.
Upečený plát cesta na utierku vyklopte, zlupnite papier na pečenie a utierkou zrolujte cesto do rolády.
Máte dve možnosti. Môžete začať motať z kratšej strany. Roláda bude kratšia a slimák ktorý vznikne v strede, bude zamotanejší, kolieska, ktoré odkrojíte budú väčšie. Keď začnete motať z dlhšej strany, bude slimák v strede menej výrazný, roláda bude dlhšia a budú z nej menšie kolieska.
Zamotanú roládu nechajte vychladnúť a pripravte si krém.
Tvaroh, cukor, vanilku a smotanu dajte šľahať do robota s metlou. Šľahajte asi tri minúty, pokiaľ krém zhustne.
Krém natrite na vychladnuté cesto, opäť zamotajte do rolády a dajte vychladnúť do chladničky.
Podávajte ozdobené ovocím, podľa chuti aj šľahačkou.

Produktový tip: Ligotavé tubičky

Tubičky neónové gélové obsahujú tri zdobiace tubičky v moderných ligotavých farbách – romantická ružová, štýlová fialová a netradičná tyrkysová. Pomôžu vám vyčariť veselé nápisy či obrázky, ktoré rozžiaria každú tortu alebo populárne muffiny.

Praktické použitie: Tubičky neónové gélové od Dr.Oetker si zamilujete aj vďaka ich praktickej aplikácii. Majú tenké zakončenie, vďaka ktorému po vytlačení náplne dokážete jednoducho zdobiť, kresliť či písať. Výsledné obrázky držia perfektne a navyše sa krásne ligocú.  

Odporúčaná maloobchodná cena Tubičky neonové gélové (57g): 2,59  – 2,79€

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.