Piatkove menu

Nechajte sa inšpirovať chutnými a zároveň zdravými zeleninovými receptami, ktoré pre vás navarila a pripravila známa šéfkuchárka a moderátorka Janina Lacová. Dobrú chuť!

103 1 17

BROKOLICOVÝ ŠALÁT S GRANÁTOVÝM JABLKOM (4 porcie)

P O T R E B U J E T E: 1 väčšia brokolica, 1 červená cibuľa, 1 granátové jabĺčko, 1-2 biele Gazdovské jogurty Hollandia, soľ, čerstvo pomleté čierne korenie,šálka slnečnicových jadierok

103 2 17

P O S T U P:
Brokolicu poriadne umyjeme, rozdelíme na čo najmenšie „ružičky“ a vložíme do veľkej misy. Pridáme nadrobno pokrájanú červenú cibuľu a jadierka z granátového jablka. V bielom jogurte rozmiešame soľ a čerstvo pomleté čierne korenie (množstvo podľa chuti) a následne jogurt zamiešame do brokolice. Slnečnicové jadierka opražíme nasucho na panvičke a zamiešame do šalátu.

CVIKLOVÁ POLIEVKA

P O T R E B U J E T E:

Suroviny na polievku
500 g čerstvej červenej repy
2 veľké mrkvy
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku, kurkuma, olivový olej, soľ, čierne korenie

Suroviny na jogurt (na 1 porciu polievky)
4 lyžice bieleho Gazdovského jogurtu Hollandia
1 lyžička rímskeho kmínu
1 lyžička koriandrových semienok
1 lyžička kmínu
1/2 lyžičky sladkej mletej papriky
1/4 lyžičky cayanského korenia
1 lyžica olivového oleja

103 3 17

P O S T U P:
Cibuľu nakrájame na malé kocky a orestujeme na kvalitnom olivovom oleji. Pridáme cviklu a mrkvu nakrájanú na malé kocky, alebo nastrúhanú na tekvicovom strúhadle, osolíme, okoreníme. Podusíme a zalejeme vodou, alebo zeleninovým vývarom. Varíme do zmäknutia zeleniny, pridáme pretlačený cesnak a rozmixujeme ručným mixérom. Ak je polievka príliš hustá, podlejeme a necháme prevariť. Dochutíme kurkumou.
Medzitým na suchú panvičku dáme rímsky kmín, kmín a koriander a opražíme až kým koreniny nezačnú voňať. Opečené korenie potom v mažiari rozdrvíme a zamiešame v jogurte spolu s mletou paprikou, cayanským korením a olivovým olejom.

PEČENÁ TEKVICA S QUINOA A BYLINKAMI (2 porcie)

P O T R E B U J E T E: 1 tekvica (hokkaido alebo maslová, 3/4 šálky bieleho jogurtu, 2 lyžičky mletej rímskej rasce, 2 lyžičky mletého koriandru, 1 lyžička kurkumy, 1/2 lyžičky horčice, 1 chilli, 1/2 lyžičky kardamónu, 1/4 lyžičky soli, 1 šálka quinoa, 1 hrnček vody, 1 lyžička limetkovej šťavy, 1 lyžička medu, 1/4 šálky čerstvého koriandru

 103 4 17

P O S T U P:
Tekvicu rozpolíme a vydlabeme z nej semiačka. Očistenú tekvicu položíme na papier na pečenie, zľahka polejeme olivovým olejom a necháme postáť. V miske zmiešame jogurt, rascu, mletý a čerstvý koriander, kurkumu, horčicu, chilli, kardamón a soľ. Quinoa uvaríme v šálke vody, privedieme do varu, odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Pridáme limetkovú šťavu, med a dobre premiešame. Mierne vychladnutou quinoa naplníme tekvicu, navrch dáme jogurtovú zmes a necháme chvíľku odležať. Predhrejeme rúru na 220 stupňov a plnené tekvice pečieme na 180 stupňov 35 minút. Podávame ozdobené s čerstvým koriandrom.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.