Piatkove menu z lososa

Odborníci na zdravú výživu radia, aspoň dvakrát do týždňa konzumovať ryby, ktoré sú sú súčasťou zdravého jedálneho lístka pre ich dobrú stráviteľnosť a obsah cenných 3-omega kyselín. V súčasnosti by to nemal byť problém, pretože na pultoch nájdete rôzne druhy čerstvých rýb.

Ryby, ako je losos, tuniak, ančovička, sardinka, ich obsah 3-omega kyselín je podstatne vyšší ako pri sladkovodných rybách. Zo sladkovodných rýb je vhodný pre vyšší obsah 3-omega kyselín pstruh. Vedeli ste, že losos z rybacej farmy má viac energie, viac nasýtených mastných kyselín, viac omega 6 mastných kyselín, losos z mora obsahuje viac draslíka, dvakrát viac železa a zinku.

Rozložené sushi

Porcie: 2, príprava: 30 minut

P O T R E B U J E T E: 100g ryže na sushi, 5ml ryžového octu, 200g čerstvého lososa, wasabi, 1 list riasy Nori, ½ avokáda, 1 lyžica koriandru, ¼ šťavy z limetky, soľ, korenie

Na omáčku: 1 lyžica majonézy Hellmann´s Light,¼ štavy z limetky, ½ lyžičky wasabi, soľ, korenie

K servírovaniu: čerstvý koriander biele a červené sezamové semienka

losos 1 1000x667

P O S T U P:
Ryžu na sushi uvarte podľa návodu výrobcu. Do hotovej ryže pridajte za stáleho miešania ryžový ocot, poprípadne soľ podľa chuti.
Pomocou formy vytvorte 1 cm vysoké, prvé poschodie zo sushi ryže. Wasabi ryžu ľahko pomažte , čím viac jej tam dáte, tým výraznejšia chuť bude. Nori riasu nakrájajte na menšie kúsky a tie potom dajte na ryžu s wasabi.
Avokádo zbavte šupky a zmiešajte s nakrájaným koriandrom. Všetko dochuťte šťavou z limetky, soľou a korením. Ochutené avokádo pridajte ako ďalšie poschodie v rovnakej výške ako sushi ryžu.
Čerstvého lososa nakrájajte na malé kocky, ľahko osolte a vytvorte posledné poschodie. Posypte hrubo nakrájaným koriandrom a sezamovými semienkami.
Majonézu Hellmann’s Light zmiešajte so šťavou z limetky, lyžičkou wasabi, osolte a okorente. Dochutenou majonézou potom zalejte a podávajte.

Losos v lístkovom ceste

Porcie: 4, príprava: 20 minút, pečenie: 30 minút

P O T R E B U J E T E: 500g filetu z lososa, 2 ks lístkového cesta (2x300g), 1 vajce, soľ, korenie

Plnenie: 1 veľká šalotka, 2 struky cesnaku, 300g čerstvého špenátu, 1 pór, pár kvapiek citrónovej štavy, 1 lyžica masla, soľ, korenie

K servírovaniu: opečené zemiaky Tatarská omáčka Hellmann´s Delikátna

losos 2 1000x667

P O S T U P:
Rúru rozohrejte na 200°C.
Špenát umyte a na panvici rozpustite maslo. Šalotku s cesnakom očistite od šupky, nakrájajte na drobno a nechajte na masle speniť. Pór nakrájajte na kolieska, pridajte s umytým šalátom na panvicu a nechajte ho trochu zvädnúť. Osolte, okorente a ľahko pokvapkajte citrónom. Zmiešajte so šalotkou a cesnakom a dajte bokom vychladnúť.
Pripravte si plech a obložte ho papierom na pečenie, na ktorý rozložte rozvaľkané lístkové cesto. Vychladnutý špenát vymačkajte a zbavte prebytočnej vody. Potom ho rovnomerne rozložte do stredu lístkového cesta.
Filet z lososa nožom zarovnajte tak, aby ste z neho dostali rovnomerný kus. Dobre ho nasolte, okorente a položte na špenát.
Vajce rozšlahajte v hrnci a pomocou mašlovačky namažte okraje cesta. Druhé lístkové cesto rozbalte a položte na lososa. Okraje dobre zarovnajte a pritlačením vydličky spojte. Prebytočné cesto odkrojte nožom a zbytok pomažte zvyškom z vajca. Na vrchnej časti cesto šikmo narežte nožom. Lososa v lístkovom ceste vložte do rúry a pečte 30 minút dozlata.
Podávajte s opečenými zemiakmi a Tatárskou omáčkou Hellmann’s Delikátnou.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.