Mediteránske letné menu

Nepodarilo sa vám toto leto vycestovať k moru a obľubujete stredomorskú kuchyňu? Možno vám prídu vhod naše tri jednoduché recepty inšpirované francúzskou a talianskou kuchyňou.

Bazalková polievka na studeno
P O T R E B U J E T E : 600 g cukety, 200 g zemiakov, 1 malaá cibuľa, 3 ČL olivového oleja, 5-6 lístkov bazalky, štipka soli

0508 1 2016

P O S T U P: Cibuľu ošúpete a nakrájate na väčšie hranolčeky, orestujete na olivovom oleji. Zeleninu umyjete, zemiaky obielite a potom ich nakrájate na menšie kúsky, cuketu zbavíte koncov a nakrájate ich na kocky. Potom všetko vysypete na cibuľu, prilejete vodu tak, aby zakryla zeleninu a varíte do mäkka. Stiahnete zo sporáka, pridáte umytú bazalku a rozmixujte. Nakoniec ochutíte soľou a podávate studené.

Letný quiche s paradajkami a cuketou
P O T R E B U J E T E :
Cesto: 150 g hladkej múky, 120 g rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť, 3 lyžice ľadovej vody, štipka soli
Krém: 150 g nahrubo nastrúhanej cukety, 100 g najemno nastrúhanej goudy, 400 g kyslej smotany, 3 vajcia, 250 g cherry paradajok, soľ a korenie, čerstvé oregano, voliteľné: 100 g šunky

0508 2 2016

P O S T U P:
Najprv si pripravte cesto na korpus. To je tradičný recept, ktorý môžete využiť pri príprave mnohých ďalších slaných koláčov. Spracujte všetky suroviny, ručne alebo v robote. Cesto sa nemá lepiť a nesmie byť ani príliš suché. Vypracujte z neho guľu, ktorú necháte hodinu vychladnúť v chladničke.
Vychladnuté cesto rozvaľkajte do koláčovej formy. Tú stačí iba zľahka vymazať Herou. Okraje cesta zdvihnite až okolo okrajov formy. Dno poprepichujte vidličkou, aby mohol unikať vzduch.
Na cesto dajte papier na pečenie, na ktorý vysypete fazule. Tým sa cesto zaťaží a predpečie sa pekne v rovine. Dajte piecť na 15 minút do rúry predhriatej na 190 °C.
Dajte preč z cesta fazule a pripravte si náplň.
Metličkou si vyšľahajte kyslú smotanu s vajcami. Ochuťte soľou a korením a pridajte nasekané bylinky. Potom vmiešajte najemno nastrúhanú goudu.
Na dno predpečeného korpusu dajte nahrubo nastrúhanú cuketu, i so šupkou. Kto chce, pridá i nadrobno nakrájanú šunku. Zalejete pripravenou smotanou so syrom.
Cherry paradajky prekrojte na polovice a poukladajte plochou stranou na vrch koláča.
Pečte v rúre predhriatej na 190 °C po dobu 45 minút.
Krájajte až vlažné, aby držal koláč pekne pohromade.

Studená jogurtová torta s marhuľami a medom
P O T R E B U J E T E : 600 g čerstvého gréckeho jogurtu, 200 g ricotty, 3 PL cukru, 2 plátky želatíny, 300 g piškót, 200 g masla, 500 g marhúľ, 1 pohár mlieka, 2 PL medu

0508 3 2016

P O S T U P:
Nadrobno rozmixujte piškóty, rozpustíte maslo a zmiešate s rozdrvenou piškótovou zmesou. Pripravíte si formu na pečenie, do ktorej vložíte papier na pečenie. Piškótovú zmes vložíte do formy a zarovnáte lyžicou.
Podľa návodu si pripravíte želatínu a mlieko zahrejte v hrnci. Potom Vyžmýkajte želatinu, pridajte mlieko, starostlivo zamiešajte. Odstráňte zo sporáka a nechajte vychladnúť.
Do misy nalejte jogurt a ricottu, pridajte cukor a za stáleho miešania, pridajte mlieko so želatínou, ktoré má izbovú teplotu. Zmes vylejte do formy a nechajte aspoň 2-3 hodiny v chladničke. Marhule umyjete a nakrájate na malé kocky. Vložíte do hrnca s 2 lyžicami medu a vody. Necháte zohriať na sporáku a miešate pokiaľ sa voda nevyparí. Zmes necháte vychladnúť. Nakoniec marhule vylejte do formy, zarovnáte a necháte ešte v chladničke hodinu.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.