Jahodové a čerešňové dezerty

Jahody a čerešne patria medzi prvé plody, ktoré ohlasujú nástup leta. Jahody síce nepatria medzi ovocie a zaraďujú sa do rodiny ruží... Pre ich nádhernú vôňu a sladkú chuť sa považujú za ovocie lásky. Čerešne ako aj jahody obsahujú množstvo vitamínov a aktívnych látok.

Jahodové pokušenie v bielom

Doba prípravy: asi 30 minút
Doba pečenia: asi 30 minút

P O T R E B U J E T E :

Na cesto: 4 vajcia, 120 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, štipka soli, nastrúhaná kôra z jedného chemicky neošetreného citróna, 180 g hladkej múky, 2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker, 100 g nastrúhaných mandlí, 100 g bielej čokolády nasekanej na malé kúsky, 120 g rozpusteného masla

Na náplň: 500 ml smotany na šľahanie, 2 balíčky Smeta-fixu Dr.Oetker, 150 g jahôd nakrájaných na malé kúsky

Na ozdobenie:100 g bielej čokolády, 8 ks jahôd

Ešte potrebujeme: plech na pečenie (25 x 30 cm)

P O S T U P:

1. Na prípravu cesta ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni vajcia s cukrom, vanilínovým cukrom, soľou a citrónovou kôrou do peny. Múku zmiešame s kypriacim práškom a spolu s mandľami, čokoládou a maslom ručne vmiešame do hmoty. Cesto rozotrieme na vymastený a vysypaný plech. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3

Doba pečenia: asi 30 minút

2. Korpus necháme na kuchynskej mriežke vychladnúť a po vychladnutí ho raz pozdĺžne prekrojíme.
3. Na prípravu náplne ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni smotanu so Smeta-fixom dotuha. Polovicu šľahačky nanesieme na korpus a na povrch poukladáme jahody. Zakryjeme druhým plátom korpusu a opatrne pritlačíme. Tortu potrieme zvyškom šľahačky.
4. Jahody na ozdobenie torty namočíme do 10 g rozpustenej bielej čokolády a necháme stuhnúť. Zo zvyšnej čokolády vytvoríme nožom hoblinky, ktorými ozdobíme povrch torty, ozdobíme jahodami a až do podávania uložíme do chladničky.

Tvarohový koláč s jahodami
Doba prípravy: asi 30 minút
Doba pečenia: asi 25 minút

P O T R E B U J E T E:
Na cesto: 100 g zmäknutého masla alebo margarínu, 80 g cukru, 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker, 2 vajcia, 80 g hladkej múky, 2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker, 100 g mletých mandlí

Na náplň: 200 ml vychladenej smotany na šľahanie, 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 50 ml mlieka, 120 – 150 g tvarohu s jahodovou príchuťou , 250 g polotučného tvarohu, 250 g jahôd

Na ozdobenie: niekoľko lístkov medovky

Ešte potrebujeme: tortovú formu (Ø 26 cm), cukrárske vrecko

P O S T U P:
1. Na prípravu cesta vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni maslo alebo margarín s cukrom a vanilkovým cukrom dohladka. Postupne za stáleho miešania po jednom pridáme vajcia a vyšľaháme. Zmiešame múku a kypriaci prášok, krátko vmiešame do zmesi a zašľaháme, nakoniec ručne vmiešame mandle. Cesto dohladka rozotrieme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3

Doba pečenia: asi 25 minút

2. Uvoľníme a odstránime okraj formy, korpus vyklopíme na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť. Korpus položíme na tortový podnos.

3. Na prípravu náplne ušľaháme smotanu na šľahanie so Smeta-fixom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni dotuha. Dôkladne premiešame mlieko a tvaroh s príchuťou, pridáme tvaroh a všetko ušľaháme dohladka. Vmiešame ušľahanú šľahačku. Náplň naplníme do cukrárskeho vrecka a na korpus nanesieme husto vedľa seba. Jahody umyjeme, necháme odkvapkať, odstopkujeme, rozkrojíme na polovice a rozložíme na povrch náplne.

4. Ozdobíme niekoľkými lístkami medovky a ihneď podávame alebo až do podávania uchovávame v chladničke.

Čerešňový krupicový koláč

Doba prípravy: asi 40 minút

P O T R E B U J E T E:
Na cesto: 250 g hladkej múky, 70 g práškového cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, nastrúhaná kôra z jedného chemicky neošetreného citróna, 130 g zmäknutého masla alebo margarínu, 3-4 PL mlieka

Na náplň: 300 ml mlieka, 60 g detskej krupice, 50 g masla, 70 g práškového cukru, 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker, 4 žĺtky, 4 bielky, 400 g čerešní

Na ozdobenie: 1 balenie Polevy svetlej Dr.Oetker

Ešte potrebujeme: plech na pečenie (30 x 40 cm), váľok

P O S T U P:

1. Na prípravu cesta najskôr v mise pomiesime suroviny na cesto a po čiastočnom spojení vyklopíme na dosku. Vypracujeme cesto, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáme na veľkosť plechu 30 x 40 cm. Plát pomocou váľka prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a vymodelujeme asi 1 cm vysoký okraj.
2. Na prípravu náplne uvaríme z mlieka, detskej krupice a masla kašu. Zakryjeme a za občasného zamiešania necháme vychladnúť. Do vychladnutej kaše vmiešame cukor, vanilkový cukor a žĺtky. Z bielkov ušľaháme elektrickým ručným šľahačom tuhý sneh a ľahko ho vmiešame do kaše. Nakoniec vmiešame čerešne a náplň rovnomerne natrieme na cesto. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 190 °C
Teplovzdušná rúra: 170 °C
Plynová rúra: stupeň 3-4

Doba pečenia: asi 40 minút

3. Po upečení necháme koláč vychladnúť.
4. Polevu zohrejeme podľa návodu na obale, odstrihneme malý rožtek a koláč podľa fantázie ozdobíme. Uchovávame zakryté.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.