Rebarborové a jahodové hody

Rebarbora a jahody patria medzi najchutnejšie jarné plodiny. V našich podmienkach rastú najmä v období od konce mája do polovice júna. 

Ich hlavná sezóna teda vypukne každú chvíľu. Práve teraz je preto ten najvyšší čas začať premýšľať nad tím, aké pochúťky z nich vykúzlite. Ak chcete svojich blízkych prekvapiť vynikajúcimi rebarborovými  ajahodovými dobrotami, nechajte sa inšpirovať receptami, ktoré pre vás pripravila Elly – ambasádorka značky Hera a Dr. Oteker. 

Mrkvové taštičky s rebarborou

P O S T U P:

Cesto: 450 g hladkej pšeničnej alebo špaldovej múky250 g odležaná Hera Maslová príchuť250 g najemno nastrúhanej mrkvy1 prášok do pečivaštipka soli

Náplň: 4 stonky rebarbory4 veľké jahody150 g trstinového cukru

 P O S T U P:

Do misy nasypte múku, prášok do pečiva a štipku soli. Dôkladne premiešajte. Pridajte nastrúhanú mrkvu a na menšie kúsky nakrájanú rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť. Premiešajte ručne alebo miesiacim hákom, v prípade, že použíjete kuchynský robot. Vypracujte hladké, nelepivé cesto. To nechajte odpočívať asi hodinu v chladničke. Medzitým si pripravte náplň.

Rebarboru olúpte a nakrájajte na malé kúsky. Vsypte do hrnca, zasypte cukrom a pri miernej teplote rozvarte úplne domäkka. Môže sa stať, že sa vám vyvarí veľa tekutiny. V takom prípade pridajte trochu vody. Nepreháňajte to, lebo výsledná zmes by mala byť hustá ako marmeláda. Pridajte nadrobno nasekané jahody a ešte 2 minúty povarte. Nechajte vychladnúť.

Cesto vyvaľkajte na pracovnej doske zľahka vysypanej múkou. Plát by mal byť silný maximálne pol centimetra. Vykrajujte kolieska, pohárikom alebo formičkou.

Do stredu kolieska dajte lyžičku rebarborovej náplne. Prehnite a okraje poriadne pritlačte k sebe.

Pečte v rúre vyhriatej na 160 °C asi 25 minút, kým nezružovejú.

 

Rebarborový crumble s jahodami

P O S T U P: 150 g jemných ovsených vločiek, 150 g zmäknutá Hera Maslová príchuť, 150 g trstinového cukru, 3 stonky rebarbory, 4 veľké jahody

P O S T U P:

Jahody a olúpanú rebarboru nakrájajte na kúsky. Pripravte si malé zapekacie misky alebo jednu veľkú misu. Výhodou malých misiek je, že každý dostane svoju vlastnú a jedlo tak vyzerá krajšie a lákavejšie, ako keď ho krájate a podávate z jednej zapekacej misy.

Ovocie naskladajte do malých zapekacích mištičiek, vždycky mix rebarbory a jahôd.

Zmäknutú rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť, ovsené vločky  a cukor premiešajte dohromady. Takto vám vznikne mrvenička. Ak sa vám zdá príliš mäkká, môžete do nej pridať trochu vločiek alebo chuť ozvláštniť troškou namletých mandlí alebo lieskových orechov.

Mrveničku navrstvite na ovocie a poriadne pritlačte.

Potom vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte asi 15 až 20 minút, kým chytí mrvenička zlatý nádych. Ovocie pod pokrievkou pekne zmäkne a dôjde k dokonalému spojeniu chutí.

Ihneď podávajte. Navyše, výborne chutí doplnená kopčekom vanilkovej zmrzliny.

 

 Jahodová torta zo Schwarzwaldu

Doba prípravy: asi 40 minút, doba pečenia: asi 30 minút

P O T R E B U J E T E :
Na cesto: 4 vajcia , 100 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 100 g hladkej múky, 2 zarovnané KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker, 25 g Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker
25 g kakaa ,
Na náplň: 300 g jahôd, 50 g mliečnej čokolády, 500 ml smotany na šľahanie, 2 balíčky Smeta-fixu Dr.Oetker, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 2 zarovnané PL cukru, 2 PL griotky
Na ozdobenie: 6 PL griotky, 250 ml smotany na šľahanie, 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 50 g mliečnej čokolády ,350 g jahôd
Ešte potrebujeme: tortovú formu (Ø 26 cm)

 P O S T U P:

1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni vajcia s cukrom a vanilínovým cukrom do peny. Preosejeme múku, kypriaci prášok, škrob a kakao a krátko vmiešame na najnižšom stupni do vaječnej peny. Cesto dohladka rozotrieme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C , teplovzdušná rúra: 160 °C , plynová rúra: stupeň 3 
Doba pečenia: asi 30 minút
2. Uvoľníme a odstránime okraj formy, korpus vyklopíme na kuchynskú mriežku, odstránime dno formy a necháme vychladnúť. Korpus dvakrát pozdĺžne prekrojíme a spodnú časť korpusu položíme na tortový podnos.

3. Na prípravu náplne jahody umyjeme, očistíme a nakrájame na kocôčky. Čokoládu nasekáme na malé kúsky alebo vytvoríme hoblinky. Elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni ušľaháme smotanu na šľahanie, Smeta-fix, vanilínový cukor a cukor dotuha. Ručne krátko vmiešame griotku. Polovicu smotany zmiešame s čokoládou a do druhej polovice vmiešame kúsky jahôd.
4. Spodnú čas korpusu pokvapkáme 2 PL griotky a potrieme smotanovou náplňou s jahodami. Položíme strednú časť korpusu, pokvapkáme 2 PL griotky a potrieme smotanovou náplňou s čokoládou. Zakryjeme poslednou časťou korpusu a pokvapkáme 2 PL griotky.
5. Na ozdobenie ušľaháme smotanu na šľahanie s vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom dotuha. Potrieme povrch a okraje torty. Z čokolády vytvoríme hoblinky a obsypeme okraj torty. Jahody umyjeme, očistíme, nakrájame na plátky a tortu nimi ozdobíme.
TIP: Ak tortu pripravujeme pre deti, griotku vynecháme. 

 Pikantný rebarborový koláč 

Vystačí na: asi 12 porcií, doba prípravy: asi 30 minút, doba pečenia: asi 55 minút

P O S T U P:
Na cesto:
300 g hladkej múky, 1 ½ zarovnanej KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker, 250 g zmäknutého masla alebo margarínu, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 250 g polotučného tvarohu
Na ovocnú náplň:
500 g rebarbory, 250 g čerstvých alebo zmrazených červených ríbezlí, 1 balíček Pudingu Originál Dr.Oetker so smotanovo-vanilkovou príchuťou, 50 g cukru, 250 ml nektáru z čiernych ríbezlí
Na pudingový krém:
1 balíček Pudingu Originál Dr.Oetker so smotanovo-vanilkovou príchuťou, 200 ml mlieka
Na posypanie:
2 balíčky Vanilínového cukru Dr.Oetker
Ešte potrebujeme:
tortovú formu (Ø 26 cm), váľok

P O S T U P:
1. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s kypriacim práškom. Pridáme maslo alebo margarín, vanilínový cukor a tvaroh a všetko ručne spracujeme na hladké cesto. Cesto krátko premiesime na pomúčenej pracovnej ploche a rozdelíme na tri diely. Jeden diel cesta vyvaľkáme a vložíme na dno vymastenej tortovej formy. Zvyšné cesto odložíme na neskoršie použitie. Formu vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.

Elektrická rúra: 200 °C, teplovzdušná rúra: 180 °C, plynová rúra: stupeň 4

Doba pečenia: asi 15 minút

2. Na prípravu ovocnej náplne umyjeme a očistíme rebarboru (nelúpeme) a nakrájame na kúsky veľké asi 2 cm. Ríbezle umyjeme a otrháme zo stopiek. Pudingový prášok zmiešame s cukrom a rozmiešame asi v 4 PL ríbezľového nektáru. Zvyšok ríbezľového nektáru zvaríme, pridáme ovocie a necháme povariť asi 5 minút na miernom plameni. Vmiešame pudingový prášok, povaríme najmenej 1 minútu a ovocnú náplň necháme vychladnúť.
3. Korpus necháme krátko vychladnúť. Z druhého dielu cesta vytvarujeme dlhý valček, ktorý umiestnime na predpečený korpus a rukou pritlačíme na okraj formy tak, aby vznikol okraj vysoký asi 3 cm.

4. Ovocnú náplň nanesieme na korpus. Pudingový krém pripravíme podľa návodu na obale, avšak len s 200 ml mlieka a rozotrieme na ovocnú náplň. Z tretieho dielu cesta vyvaľkáme kruh a nanesieme ho na vrstvu pudingu. Cesto na okraji opatrne pritlačíme. Povrch posypeme vanilínovým cukrom, vložíme do predhriatej rúry a dopečieme.

Elektrická rúra: 200 °C, teplovzdušná rúra: 180 °C, plynová rúra: stupeň 4
Doba pečenia: asi 40 minút

5. Koláč necháme vychladnúť vo forme na kuchynskej mriežke. Podávame na druhý deň po upečení, aby ovocná náplň  dostatočne stuhla. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.