Vytlačiť túto stránku

Zdravé maškrty

Napísal BC 12. apríl 2016

Maškrtiť môžete aj zdravo! Stačí nahradiť tradičné suroviny ich zdravšími alternatívy, ako trebárs špaldovou či mandľovou múkou, trstinovým cukrom, ryžovým mliekom či sirupom z cukrovej repy.


A keďže fantázii sa pri pečení medze nekladú, okoreňte vaše dobroty exotickými ingredienciami a pripravte pre svojich blízkych nevšedné a ľahké sladké pokušenia.

 

TIP: Ak niektoré suroviny nenájdete medzi bežným sortimentom obchodných reťazcov, hľadajte ich v špecializovaných bio predajniach, v obchodoch so zdravou výživou, či v rôznych internetových obchodoch zaoberajúcich sa zdravým stravovaním.


KOKOSOVÁ BÁBOVKA S GOJI

P O T R E B U J E T E : 1 hrnček strúhaného kokosu, 1 hrnček hladkej špaldovej múky, 3 vajcia, ½ hrnčeka rozpustenej Hery Maslová príchuť, 1 balíček prášku do pečiva, ½ hrnčeka kokosového nápoja, ½ hrnčeka trstinového cukru, ½ hrnčeka goji,
Na vymastenie formy: kokosový tuk a nastrúhaný kokos

P O S T U P:
Sušené goji nasypte do hrnčeka a zalejte teplou vodou. Nechajte asi pol hodiny odstáť, a potom vodu zlejte.
Strúhaný kokos dajte do mixéra a rozmeľte na jemno, kým vytvoríte kokosovú múku. Ak nemáte vhodný mixér, môžete kúpiť už hotovú kokosovú múku. Zmiešajte kokosovú a špaldovú múku s práškom do pečiva.
V robote s metlou vyšľahajte cukor a vajcia do hustej peny. Potom pridajte rozpustenú Heru a kokosový nápoj a zmes premiešajte.
Do misy robota pridajte sypké suroviny a namočené goji. Vypracujte hladké cesto.
Formu na bábovku vymažte kokosovým tukom a vysypte strúhaným kokosom. Nalejte pripravené cesto a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C, približne 45 minút. Pri konci pečenia otestujte hotovú bábovku vpichnutím drevenej špajdle. Tá by mala vyjsť von suchá, maximálne s pár drobkami upečenej bábovky. V takom prípade je bábovka upečená.
Hneď po vybraní bábovku vyklopte a nechajte vychladnúť. Zľahka poprášte práškovým cukrom, prípadne  kokosovým.

 

TAPIOKOVÉ CUPCAKY S CHIA TVAROHOM

P O T R E B U J E T E : 250 g tapiokovej múka, 100 g mandľovej múky, ½ prášku do pečiva, 3 vajcia, 100 g trstinového cukru, 125 g Hery Maslová príchuť, 10 nakrájaných liči (môžu byť aj konzervované)

 

Krém: 500 g polotučného tvarohu, 2 lyžice chia semienok, 3 lyžice lemon curd (citrónový krém) – prípadne marmeláda
Na dozdobenie: žlté alebo zelené kivi, čokoládové tyčinky

 

 

P O S T U P:
Ak mandľovú múku nezoženiete v obchode, jednoducho si ju vyrobíte doma, stačí najemno zomlieť mandle. Premiešajte ju s tapiokovou múkou a práškom do pečiva.
Vajcia vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte rozpustenú Heru a premiešajte. Spojte suchú a tekutú časť dohromady a vypracujte cesto. Pridajte nakrájané liči. Ideálne sú z konzervy, pretože sú už vykostené. Navyše môžete do cesta pridať 50 ml šťavy z konzervy (nie je to ale nutné).
Naplňte zmesou papierové košíčky a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C. Bude to trvať 25 -30 minút.
Nechajte vychladnúť a ozdobte krémom.
Tvaroh dajte do misky spolu s chia semienkami a lemon curd - citrónovým krémom. Ten kúpite v predajniach s pochúťkami z Anglicka alebo pripravíte doma podľa receptu, ktorý určite nájdete na internete. Miesto lemon curd môžete použiť i citrónovú alebo pomarančovú marmeládu.
Vymiešajte ručne metličkou na hladký krém, ktorým vyzdobte košíčky. Krém ozdobte plátkami kivi a čokoládovými tyčinkami. Pre deti môžete z týchto surovín vyskladať motýliky.

 

TARTALETKY S LIMETKOVÝM KRÉMOM

P O T R E B U J E T E :

Korpus z lineckého cesta: 500 g hladkej múky na krehké pečivo, 250 g práškového cukru, 250 g vychladenej Hery Maslová príchuť, 2 vajcia, Kôra z jednej limetky
Limetkový krém: 450 g smotany na šľahanie 33%, 2 lyžice zemiakového škrobu, 100 g kryštálového cukru, 6 žĺtkov, 150 ml limetkovej šťavy, kôra z troch limetiek
Sneh: 6 bielok, 250 g práškového cukru


 

 

P O S T U P:
Najprv si pripravte a upečte korpusy z lineckého cesta. Pokojne si ich pripravte aj deň vopred. Cesto musí najskôr odpočívať v chladničke a upečené korpusy musia byť úplne studené, kým ich začnete plniť krémom.
Z vychladených surovín si vypracujte cesto. Pracujte rýchlo, aby vám Hera príliš nezmäkla. Vypracujte nelepivé cesto, ktoré zabalíte do potravinárskej fólie a necháte hodinu v chladničke.
Vychladené cesto rozdeľte do formičiek na tartaletky. Máte dve možnosti. Buď odtrhnete kúsok cesta, vyvaľkáte z neho guľku, ktorú natlačíte do formičky a prstami rozprestriete po dne a po krajoch. Alebo môžete vyvaľkať plát cesta, vykrojiť z neho kolieska, tak veľké, aby po vložení do formičky pokryli dno i steny, a potom ich pekne prstami vytvarujete. Cesto by nemalo byť príliš silné, aby ostalo dosť miesta na krém.
Ideálne je použiť silikónové alebo teflónové formičky, ktoré nemusíte ani vymastiť tukom a ani vysypávať múkou.
Pečte v rúre vyhriatej na 190 °C po dobu 12 minút. Nechajte úplne vychladnúť.
Pripravte si krém. Najprv dajte do hrnca smotanu a metličkou do nej zašľahajte škrob a cukor. Dajte na sporák a za stáleho miešania alebo šľahania metličkou priveďte k varu. Potom dajte preč z plameňa a pridajte žĺtky, limetkovú šťavu a kôru. Vráťte na chvíľu nad stredný plameň a miešajte do zhustnutia.
Krém hneď za horúca naplňte do pripravených košíčkov a nechajte v chlade stuhnúť.
Ušľahajte pevný sneh z bielok a cukru. Ozdobte košíčky so stuhnutým krémom a nechajte chvíľku zapiecť v rúre pod grilom zapnutým na 190 °C. Na tartaletky však dávajte pozor, aby sneh zozlatol iba ľahko a nepripálil sa.
Môžete ozdobiť plátkom limetky alebo nastrúhanou limetkovou kôrou.

 

BEZLEPKOVÉ LIENKY

P O T R E B U J E T E :

Základné cesto: 3 vajcia, 1 hrnček karobovej múky, 1 hrnček ryžovej múky, ½ hrnčeka ryžového mlieka, ½ hrnčeka rozpustenej Hery Maslová príchuť, 1 prášok do pečiva, 3 lyžice sirupu z cukrovej repy, 1 hrnček nadrobno nasekaných jahôd
Krém: 250 g tvarohu, 1 avokádo, med na dosladenie
Na ozdobu: jahody, kvalitná čokoláda

 

 

P O S T U P:
Vajcia premiešajte so sirupom z cukrovej repy. Pridajte rozpustenú Heru a ryžové mlieko. Obe múky zmiešajte a primiešajte do nich prášok do pečiva. Spojte sypkú a tekutú zložku dohromady. Pridajte nadrobno nakrájané jahody a vypracujte cesto, ktorým naplňte papierové košíčky na cupcaky. Môžete zvoliť i menšiu veľkosť než je bežná a pripraviť tak milé jednohubky.
Pečte na 180 °C približne 20 - 25 minút. Upečené základy nechajte vychladnúť.
Krém si pripravíte rozmixovaním avokáda a pridaním tvarohu. Oslaďte medom, podľa chuti. Vďaka avokádu získa krém jemne zelenú farbu a bude vyzerať ako tráva. Na studené základy cupcakov naneste krém vidličkou alebo lyžičkou.
Umyté jahody rozrežte napoly. Pripravte si rozpustenú čokoládu a do nej namočte špičky jahôd (hlava lienok). Do rozpustenej čokolády namáčajte špajdľu a dotvorte lienke bodky. Ako oči použite buď bielu čokoládu alebo jedlé perličky na zdobenie dezertov. Hotovú lienku posaďte do tvarohovo-avokádovej trávy.