Pohánkové inšpirácie na tanieri

Kedysi potravina pre chudobných, dnes jedna z najzdravších, uznávaných „superpotravín“. Vďaka svojim nutričným hodnotám je veľmi prospešná.



Pohánka by mala byť pravidelne zastúpená v jedálničku všetkých tých, ktorí chcú mať pevné zdravie a štíhlu líniu. Vďaka svojim nutričným hodnotám je prospešná pre diabetikov, ľudí s vysokým krvným tlakom a srdcovo-cievnymi ochoreniami. Pohánka posledné roky zaznamenáva veľkolepý návrat a vďaka BILLA receptom sa môže stať aj súčasťou Vašej kuchyne.


POHÁNKOVÉ RIZOTO SO ŠAMPIŇÓNMI A BALKÁNSKYM SYROM
Čas prípravy: 4 porcie / 20 minút

P O T R E B U J E T E: 500 ml (dva hrnčeky) „Naše BIO pohánka lúpaná krúpy“, 200 g šampiňónov „Naše BIO“, 100 g balkánsky syr „Naše BIO“, 1 cibuľa „Naše BIO“, 1 lyžica olivového oleja „Billa Premium extra virgin“, 1 lyžica masla, čerstvý tymián a rozmarín



P O S T U P:
Pohánku dáme do hrnca a pridáme k nej tri hrnčeky vody. Varíme asi tri minúty, kým sa voda nenasaje do pohánky. Na panvicu prilejeme olej, na kocky nakrájanú cibuľu a rozdrvený cesnak. Opečieme ich do sklovita. Pridáme nakrájané šampiňóny a opražíme ich. Panvica musí byť dosť veľká, aby sa huby opekali, nie dusili. Opekáme asi 5 minút, ochutíme soľou, korením a posypeme nasekanými čerstvými bylinkami podľa chuti. Pridáme uvarenú pohánku, zamiešame a prípadne dochutíme.Do rizota vmiešame studené maslo, aby sa vytvorila krémová zmesz pohánky a húb. Podávame posypané rozmrveným balkánskym syroma dozdobené bylinkami.



POHÁNKOVÉ PALACINKY
Čas prípravy: 4 porcie / 25 minút

P O T R E B U J E T E: 200 ml „Naše BIO pohánka lúpaná krúpy“, kečup jemný „Naše BIO“, 400 ml vody, 1 lyžica solamylu
Plnka: 250 g špenátu, 1 cibuľa „Naše BIO“, balkánsky syr „Naše BIO“, 2 strúčiky cesnaku, soľ, korenie



P O S T U P:
Pohánku namočíme aspoň na hodinudo studenej vody a zmes rozmixujeme na palacinkové cesto. Ak je príliš husté, pridáme vodu. Aby sa palacinky netrhali, môžeme pridať jednu lyžicu solamylu. Na nepriľnavej panvici smažíme palacinky na troche olivového oleja.V menšom hrnci zohrejeme oleja opečieme prelisovaný cesnak a nakrá- janú cibuľu. Pridáme posekaný špenáta povaríme päť minút. Odstavíme z ohňa, necháme trochu vyhladnúť a v sitkuzo špenátu vytlačíme čo najviac prebytočnej vody. Hotový špenát dochutíme soľou a korením, zmiešame s nakrájaným alebo rozmrveným balkánskym syrom. Palacinky môžeme syrom aj posypať, prípadne dochutiť kečupom.

Dobrú chuť!

Viac zaujímavých receptov nájdete aj v aktuálnom čísle časopisu KULINÁRIUM 1/2016. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.