Ako vyjadriť lásku jedlom

Každý zamilovaný chce na Valentína svoju drahú polovičku prekvapiť. Máme pre vás niekoľko tipov, ktoré valentínsky večer povznesú na zamilovaný zážitok.

PREKVAPTE SYROVÝM DEZERTOM

Na sladké zvádzanie zvoľte rýchle syrové dezerty. Stačí vybrať správne syry, doplnky v podobe povidiel či čatní a spárovať ich s vhodným vínom.

  • Slivkové povidla a blanšírované mandle.
  • Červené víno, ideálne ovocné Rioja Crianza 2012, Bodegas Escudero, či plné talianske víno Micina Nero d´Avola 2013, alebo polosladké Zweigeltrebe.
  • Král Sýrů Nebeský, ktorý vďaka tvarohovému jadru príjemne vyváži sladkosť povidiel.


DARUJTE SÝROVÉ SRDCE

Darujte syrové srdce z Normandie: Fromage Coeur de Neufchatel. Prvá zmienka o syre v tvare srdca sa objavila už v roku 1035 a s obľubou si na ňom pochutnávali Parížania nie len na Valentína. Pre srdce ale nemusíte jazdiť až do Francúzska – stačí, keď použijete vykrajovátko v tvare srdce. Pre veľmi jemnú smotanovú chuť je ideálny Král Sýrů Krémový.

  • Sušené brusnice a píniové oriešky alebo mandle
  • Do srdca tvarovaný Král Sýrů Krémový
  • Chardonnay z barrique sudu z Francúzska, napríklad Chardonnay Bourgogne les Dressoles 2013, André Goichot.


BUBLINKOVÉ SÝROVÉ ZVÁDZANIE

Obľúbeným pomocníkom na navodenie zamilovanej atmosféry sú zmyselné bublinky. Pokiaľ ich skombinujete s čerstvými figami alebo figovým džemom a Králem Sýrů Krémovým, nebude sa partner nebo partnerka stačiť diviť.

Sýrové zvádzanie:

  • Polosuché Prosecco Serrai Extra dry DOCG superiore, La Tordera
  • Král Sýrů Krémový
  • Čerstvé figy alebo džem.

Zamilovaný večer pre vás nachystal Vladimír Vaněk, head sommelier www.ocenenavina.cz.

Recepty na sladké i slané pokušenia vám prináša bohyňa kuchyne Elly, ambasádorka značky Hera. Elly je nielen moderná a skvelá kuchárka, ale i obyčajná žena, ktorá vie, ako najlepšie potešiť chuťové bunky.

Štipku pikantnosti môžete vášmu vzťahu dodať slanými praclíkmi s chilli.  

Valentínske praclíky s chilli

P O T R E B U J E T E : 350 g polohrubej mÚKY, 100 g zmäknutej rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť, 1 vajce, 100 ml mlieka, 250 g uvarených zemiakov, soľ podľa chuti, vajce na potretie, Chilli korenie na posypanie i do cesta

 

P O S T U P:
Zemiaky v šupke alebo olúpané uvarte domäkka. Potrebné množstvo zemiakov popučte alebo rozmixujte. Pridajte ostatné suroviny a vypracujte vláčne, nelepivé cesto.
Chilli korenie (ideálny je mlynček s chilli vločkami) môžete pridať i do cesta. Záleží na tom, ako máte radi ostrú chuť.
Z cesta vyvaľkajte valčeky, z ktorých vytvarujte srdiečka a pevne ich spojte v špičke. Dajte na plech vyložený papierom na pečenie a potrite vajcom. Nakoniec ich posypte chilli.

Pečte v rúre vyhriatej na 160 °C, 20 minút.

Ukážte svojej láske, že vám na nej skutočne záleží a upečte pre ňu romantické špeciálne valentínske mini tortičky. 

Valentínske minitortičky

P O T R E B U J E T E : 250 g polohrubej múky, 125 g rastlinnej tukovej nátierky Hera Maslová príchuť, 150 g kryštálového cukru, 2 vajcia, 250 ml cmaru, červená gélová farba, 2 lyžičky prášku do pečiva,štipka soli

Krém: 500 g mascarpone, 300 ml smotany na šľahanie, cukor podľa chuti, vanilkový prášok

Na ozdobu: maličké cukrové srdiečka, farebné posypanie, oblátka, sušienka … čokoľvek máte radi

P O S T U P: 
Najprv vyšľahajte cukor a Heru. Šľahajte asi tri minúty, pridajte vajce a Heru a pokračujte v šľahaní, kým nie je zmes krémová.
Rúru predhrejte na 170 °C a pripravte si plech vyložený papierom na pečenie. Rošt v rúre dajte do stredu.
Do vyšľahaného cukru, vajec a rastlinného tuku pridajte múku, do ktorej ste vmiešali štipku soli a prášok do pečiva. V cmary rozšľahajte potravinárske farbivo (podľa druhu farby, stačí asi tak 1 lyžička) a túto farebnú zmes pridajte do misy s cestom. Všetko dôkladne premiešajte. Pokiaľ za vás miesi robot, miešajte na nižších otáčkach.
Cesto vylejte na pripravený plech a pečte vo vyhriatej rúre asi 20 – 30 minút.
Zatiaľ čo sa korpus pečie, pripravte si krém. Do šľahača dajte mascarpone, smotanu na šľahanie, cukor a vanilkový prášok alebo extrakt. Všetko spolu vyšľahajte do hladkého krému.
Z upečeného a úplne vychladnutého základu vykrajujte guľatou nerezovou formou na foodstyling kolieska. Na cesto navŕšte trochu krému, potom ešte jedno koliesko z cesta a opäť krém. Vrch ozdobte podľa vašej vlastnej fantázie. Môžete si pomôcť priehľadnou páskou na dezerty, aby zákusok držal pohromade.
Z odkrojených častí môžete vytvoriť ďalšie dezerty do pohárikov. Nadrobte vrstvu na dno pohárika, potom vložte krém, opäť nadrobenú vrstvu a opäť krém.


CUPCAKES PODĽA ELVISA PRESLEYHO

Elvis Presley údajne miloval kombináciu banánov, arašidového masla a slaniny!  A tak na jeho počesť vznikol tento recept na košíčky, ktorý pripravila bloggerka „tinajedoma“ .

P O T R E B U J E T E : 300 g hladkej múky, 2 čajové lyžičky jedlej sódy, štipka soli, 3 zrelé banány, 220 g hnedého cukru, 120 g masla, 4 vajcia, 125 ml kyslej smotany, 1 lyžica vanilkového extraktu (alebo 1 vanilkový cukor)

Krém: 250 g masla, 250 g tvarohu, 150 g práškového cukru, 200 g arašidové nátierky (asi 4 vrchovaté polievkové lyžice), + opečené plátky slaniny

 

P O S T U P:
Rúru si predhrejte na 180 ° C. Formu na muffiny KitchenAid si vyložte papierovými košíčkami. V mise kuchynského robota KitchenAid zmiešajte všetky suché ingrediencie okrem cukru, teda múku, soľ a sódu bikarbónu. V druhej mise vyšľahajte maslo s cukrom, pridajte po jednom vajcia (ďalšie pridajte vždy až vtedy, keď je to predošlé dobre rozmiešanej). Potom pridajte roztlačené banány, smotanu a vanilku. Do takto vzniknutej tekutej zmesi postupne prisypávajte pripravenú sypkú zmes múky, kým vám nevznikne hladká jednoliata hmota. Tou potom naplňte košíčky do 2/3 svojho objemu. Pečte cca 25 minút.

Upečené cupcakes nechajte vychladnúť a medzitým si pripravte krém. V mise kuchynského robotu KitchenAid vyšľahajte pomocou metličky maslo s cukrom. Akonáhle je zmes biela a našľahaná, pridajte tvaroh a nakoniec vmiešajte tiež arašidový krém. Zmesou naplňte cukrársky sáčok a košíčky ozdobte. Na ozdobu použite tiež spomínanú slaninu, ktorú ste si vopred orestovali do chrumkava. Nalámte ju na menšie kúsky a umiestnite na vrch košíčkov.

Prácu foodblogerky môžu čitatelia nájsť na blog.kitchenaid.cz.


VALENTÍNSKY NEALKOHOLICKÝ DRINK

K relaxačnému večeru patrí aj chutný nealkoholický drink, ktorý dokonale doplní romantickú atmosféru. Inšpirujte sa tipmi na miešané drinky, ktoré bez problémov zvládnete sami doma. Nebojte sa experimentovať. Na prípravu drinkov odporúčame použiť minerálnu vodu Mattoni perlivú,  vďaka svojej osviežujúcej chuti a vyváženému zloženiu koktejl perfektne doplní.


Vášnivý Sharp Voice, ak máte radi štiplavé.

  • 2cl sirupu z liči
  • 2cl čerstvej citrónovej šťavy
  • 8cl džúsu z čiernej ríbezle
  • 2ks čili (do šejkra a na ozdobu)
  • 10 cl Mattoni

Tajomný Mat&Toni, ktorý vo vás vzbudí túžby a vášne.

  • 3cl čerstvého limetkového džúsu
  • 1cl sirupu z čistého trstinového cukru
  • 1cl zázvorového sirupu
  • 15g čerstvého zázvoru
  • 5 lístkov čerstvej bazalky
  • 10 cl Mattoni


Svieži Green Temptation vás povzbudí a zároveň si podmaní vaše zmysly.

  • 0,25cl bazového sirupu
  • 0,5cl Amaretto sirupu
  • 1cl limetovej šťavy
  • 1cl rebarborového džúsu
  • 3 lístky mäty
  • 2cl Monin pyré zelené jablko
  • 10cl Mattoni

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.