Zeleninové a mäsové recepty

Nechajte sa inšpirovať izraelskou gastronómiou, ktorá je sama ovplyvnená rôznymi národmi z celého sveta.


Makluba

P O T R E B U J E T E:  2-3 mrkvy očistené a nakrájané, 3-4 zemiakov nakrájaných na plátky, 2 cibule, 3 poháre ryže Basmati, 8 kuracích stehien, soľ (štipka, podľa chuti), 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia, 1 lyžica Baharat korenia (špeciálna zmes korenia), 1/2 pohára olivového oleja (štvrtina pohára pre opečenie, štvrtina pohára na ryžu)

 

P O S T U P:

Dajte 1/4 olivového oleja na panvicu a osmažte kurča zo všetkých strán, až dostane peknú farbu. Pridajte soľ, čierne korenie a Baharat korenie. Pokračujte v smažení kurčaťa, zakryte ho, na miernom ohni, kým nie je úplne mäkké. Potom kura dajte von na bok. Na rovnakú panvicu pridajte a na rovnakom oleji postupne jedno po druhom osmažte zeleninu (mrkva, zemiaky, a nakoniec cibuľu), takže absorbuje chute kurčaťa. Všetko by malo byť hnedé a mäkké. Na zeleninu pridajte soľ, korenie, Baharat korenie.

Vyberte hrniec, pridajte trochu oleja, pridajte urobenú zeleninu, na to kura, na to surovú ryžu očistenú vo vode, pridajte soľ, korenie, Baharat korenie a pridajte 1/4 zvyšného olivového oleja. Mierne utlačte lyžicou. Zmes zalejeme vriacou vodou do výšky 2-3 cm nad ryžou. Oheň dajte na najnižší stupeň, prikryte pokrývkou a uterákom/ utierkou, aby neunikla para. V tejto fáze sú zelenina a kura hotové a stačí počkať kým sa dovarí ryža.

Po 20 minútach môžete skontrolovať ryžu, naďalej povariť v prípade potreby.
Keď je všetko pripravené, dáte dole pokrývku, prevrátite hrniec na veľký tanier. Upozorňujeme, že tanier by mal byť väčší ako je priemer hrnca. Aby ste hrniec mohli obrátiť mali by ste si položiť tanier na vrch hrnca, a chytiť dvoma kuchynskými utierkami, chytiť hrniec na oboch stranách a opatrne obrátiť.


Zaalouk šalát

P O T R E B U J E T E:  1 stredný baklažán, 2 paradajky, 1 červená paprika, 1 zelená chilli paprička,  polovica vrecúška koriandra a pol vrecúška petržlenu (oba nasekané), 5 strúčikov cesnaku (nahrubo nasekané), 2 lyžice olivového oleja, šťava z 2 citrónov, soľ



P O S T U P:

Opečiete baklažán na otvorenom ohni zo všetkých strán (na otvorenom ohni - priamo na plyne, dobré opiecť v alobale)
Opečiete paradajky, červenú papriku a zelené chilli na otvorenom ohni.
Rozkrojíte baklažán a vyberiete vnútro a nakrájate na kúsky.
Olúpete šupku z paradajok a červenej papriky a zeleného chilli. Pokrájate vnútro a pridáte do baklažánu.
Pridáte zvyšok prísad, osolíme a zmiešate všetko dohromady.


Ryba na marocký spôsob s veľkou zelenou fazuľou

P O T R E B U J E T E:  Filé rybie (množstvo podľa ľudí), 7 paradajok (dlhých) bez šupky, nakrájané na pásiky, 3 upečené červené papriky, olúpané a nakrájané na pásiky, 10 strúčikov cesnaku, nahrubo nasekané, 1 veľký balíček koriandru nakrájaného na hrubo, 500 g veľkých zelených fazuľových bôbov („Fava“, môžete tiež použiť balíček z mraziarenskeho pultu), 1 lyžica sladkej červenej papriky, 1/2 pohára repkového oleja, soľ, 3 sušené pikantné chilli (alebo viac ak má byť viac pikantné), Môžete pridať aj celé sušené papriky (podľa vlastnej voľby)


 

P O S T U P:

Vo veľkom hrnci alebo panvici uvarte paradajky, papriky a cesnak na miernom ohni s olejom.
Pridajte fazuľu, soľ, chilli a červenú papriku a varíme spoločne po dobu 10 minút.
Pridajte ryby a koriander a varíme spoločne 1/2 hodiny na miernom ohni s krytom.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.