Chutné husacie recepty

Napísal Mercure Bratislava/Signature 16. september 2014

Pečená hus patrí v našich krajinách medzi jedlá, ktoré sa spájajú s jesennou sezónou a hodovými slávnosťami.



Cestoviny s husacinou

P O T R E B U J E T E: 250 g hladkej múky , 3 žĺtky na cesto, 2 žĺtky na potieranie, 1 celé vajce, olivový olej, 200 g mäsa z husi, odrezky, pár plátkov čerstvej hľuzovky, 1 - 2 strúčiky cesnaku, soľ, korenie, 250 ml hydinového vývaru, 1 kaleráb nakrájaný na malé hranolčeky, petržlenová vňať, kocka masla, smotana na šľahanie
 


P O S T U P:

Z múky, vajec  a štipky soli vypracujeme hladké cesto, zapracujeme do neho trochu olivového oleja, zabalíme do fólie a necháme odpočinúť  v chladničke. Mäso z husi posekáme na drobné kúsky, ochutíme soľou, korením a petržlenovou vňaťou. Cesto si rozdelíme na dve časti a vyvaľkáme na tenké pláty. Poukladáme kôpky plnky na jednu časť, potrieme žĺtkom a prikryjeme druhou polovicou. Dobre popritláčame okolo plnky a s formičkou vyrežeme ravioli.

Prílohy:

Kaleráb orestujeme na cesnaku, ochutíme soľou a korením, podlejem vývarom a pomaly dusíme. Kým je ešte trochu chrumkavý, pridáme oheň a necháme odpariť šťavu. Prilejeme trochu smotany, pridáme uvarené cestoviny v slanej vode a zahustíme maslom. Nakoniec pridáme ešte trochu petržlenovej vňate a nastrúhame pár plátkov čerstvej hľuzovky.


Husacia roláda

P O T R E B U J E T E: 600 g husacích pŕs, 300 g kuracieho mäsa, prsia alebo odrezky, 2 dcl smotany na šľahanie, baby špenát pre farbu, 1 žĺtok na potieranie, uvarených a vylúpaných gaštanov, 300 g červenej kapusty, tymián, soľ, korenie, bravčový čepiec, Filo cesto (štrúdľové)
 


P O S T U P:
Husacie prsia zbavíme kože a narežeme na tzv. motýlika. Z kuracieho mäsa si pripravíme plnku : najemno ho pomelieme a pomaly pridávame smotanu, dávame pozor aby sa nám smotana nezrazila, dochutíme soľou a korením. Plnku natrieme na prsia po celej ploche, rozložíme špenát, rozhádžeme gaštany a zrolujeme do rolády. Tú ešte zvrchu osolíme a okoreníme a spevníme ju čepcom. Celé to zabalíme do filo cesta, opečieme na panvici a dopekáme v rúre pri teplote 160°C asi 20 – 25 minút. Kožu, ktorá nám ostala, môžeme nakrájať na malé kocky, vyškvariť na panvici a použiť to na dekorovanie jedla. Ako prílohu môžeme použiť červenú kapustu, ktorú do mäkka udusíme a rozmixujeme na pyré.

Filo cesto:

Je to veľmi tenké a delikátne cesto. Je voľne dostupné v predajniach potravín. Ak ho nenájdete, tu je recept, ktorý je však pomerne náročný na prípravu:

- 400g hladkej múky

- 330ml vody

- 6g soli

- 30ml olivového oleja

Dôkladne vymiešame múku, vodu a soľ a pomaly pridáme olivový olej. Keď je cesto dobre vypracované, rozdelíme ho na cca 60g kúsky, ktoré vytvarujeme do guličky, zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky odpočinúť na 1 ½ hodiny. Potom jednotlivé guľky rozvalkáme úplne na tenko, aby boli ako papier.



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.