Džem ako darček

Napísal Zavaranie.sk 31. august 2014

Doma pripravený džem môžete použiť aj ako jedinečný darček pre vašich blízkych. Darovaný džem by mal byť nielen chutný, ale musí aj pekne vyzerať.


Ako inak vylepšiť vlastnoručne uvarený džem než vlastnoručne dekorovaným pohárom!? Fantázii sa medze nekladú, my sme pre vás pripravili niekoľko ozdobených pohárov pre inšpiráciu.

Pre deti

Na ozdobenie jedného pohára potrebujeme: kúsok látky, gumičku, stužku, drôtik obalený plyšom (asi 40 cm), farebné štipce, ozubené alebo obyčajné nožnice. Všetky ozdoby kúpime v bežnom obchode v sekcii baliacich a darčekových potrieb alebo v papiernictve alebo v kvetinárstve.

Z látky vystrihneme koliesko, väčšie ako viečko pohára. Ako šablónu na koliesko môžeme použiť napríklad misku, ktorú si na látku obkreslíme ceruzkou. Okolo spodnej časti pohára omotáme 2× dookola drôtik s plyšom, vzadu upevníme.

Kolieskom z látky prikryjeme viečko pohára a upevníme na pohár gumičkou. Okolo hrdla uviažeme stužku. Na drôtik zo spodnej aj vrchnej strany umiestnime farebné štipce tak, aby vytvorili veselý plot.

TIP: Zdobiť môžeme aj priamo džem vo pohári tak, že si uvaríme najprv žltý džem (napr. pomarančový), nalejeme do polovice pohára a necháme vychladnúť. Medzitým si uvaríme červený džem (napr. jahodový) a nalejeme až po okraj pohára. Vytvoríme tak 2 pekné vrstvy.


Ananásový džem s vanilkou
Náročnosť: 1 bábovka, doba prípravy: asi 40 minút, vystačí na: asi 2 poháre à 350 ml

P O T R E B U I E T E: 700 g ananásu (olúpaného a nakrájaného na malé kúsky), 2 balíčky Vanilkového cukru Dr.Oetker, 1 balenie Želírovacieho ovocného cukru Dr.Oetker

P O S T U P:
Do väčšieho hrnca vložíme ananás s vanilkovým cukrom a dobre premiešame s ovocným želírovacím cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 3 minúty.

Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

Foto: Zavaranie.sk, Dr.Oetker


Pre radosť

Na ozdobenie jedného pohára potrebujeme: tenký hodvábny farebný papier, zrebná niť, servítku alebo silnejší farebný papier, stužku, nožnice. Všetky ozdoby kúpime v bežnom obchode v sekcii baliacich a darčekových potrieb alebo v papiernictve, alebo v kvetinárstve.

Z hodvábneho papiera vystrihneme šesť rovnako veľkých jednoduchých kvietkov. Zložíme ich na seba tak, aby sa „okvetné plátky“ neprekrývali, v prstoch stočíme do kornútika a špičku previažeme zrebnou niťou. Necháme si dlhšie konce nite na priviazanie k poháru.

Zo servítky alebo silnejšieho farebného papiera vystrihneme koliesko o jeden až dva cm väčšie ako je viečko, nasadíme gumičku, previažeme stužkou a dozdobíme papierovým kvietkom. 


Slivková dobrota  so škoricou
Náročnosť: 2 bábovky, stačí na: 4 poháre à 375 ml, doba prípravy: asi 25 minút

P O T R E B U J E T E: 1 kg sliviek očistených, odkôstkovaných a nakrájaných na malé kúsky, 100 g sušených sliviek nakrájaných na malé kúsky, ½ balíčka Kyseliny citrónovej Dr.Oetker, 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr.Oetker, 500 g cukru, 1 balíček Škoricového cukru Dr.Oetker

P O S T U P:
Do veľkého hrnca vložíme čerstvé aj sušené slivky a pridáme kyselinu citrónovú. Obsah balíčka Gelfix Extra zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do ovocia. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.
Pridáme zvyšok cukru, škoricový cukor a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

Tip: Džem môžeme pripraviť takisto z čerstvých slív alebo mrazených sliviek či slív.

 Ako stvorený pre milovníkov sliviek

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.