Špízy s halloumi, zeleninou a bruschettou a Bravčové závitky s hlivou a bulgurom

Každodenná otázka, čo si uvariť trápi nejedného z nás. Prečo neskúsiť hubový experiment? Obdobie hubárskych výletov skončilo, no v regáloch obľúbeného diskontu nájdete čerstvé huby po celý rok. Idea krásneho večera s chutnou večerou ako z reštaurácie je na dosah, stačí si vybrať z hubových dobrôt z Kuchyne Lidla.

Huby boli odjakživa súčasťou nášho jedálnička. V starovekom Ríme sa jedlo z muchotrávky cisárskej - AMANITA CAESAREA, považovalo za veľkú delikatesu. Používali ich na kvasenie vína, piva a chleba. Okrem kulinárskeho prínosu vďačíme hubám za ich chemické látky, ktoré umožnili ľuďom vyrábať rôzne lieky. Určité druhy húb sa spájajú s liečivými účinkami, predovšetkým s obsahom látok, ktoré potláčajú tvorbu rakovinových nádorov. Okrem zberu je možné aj niektoré huby pestovať. U nás je najznámejšou pečiarka jedlá (Agaricus bisporus) – ŠAMPIŇÓN. Najmenej náročnou pestovanou hubou na substráte je HLIVA (Pleurotus sp.) Všetky recepty nájdete na webe Kuchyňa Lidla - https://kuchynalidla.sk/

Špízy s halloumi, zeleninou a bruschettou

Počet porcií: 4

Potrebujeme: špajdle, grilovaciu panvicu

Suroviny

1 kaleráb
2 papriky (žltá a červená)
100 g šampiňónov (hnedé a biele)
225 g syra halloumi Eridanous
100 g slaniny na plátky Dulano
morská soľ v mlynčeku Kania
čierne korenie v mlynčeku Kania
olivový olej Primadonna
1 lyžica masla Pilos
1 citrón
2 hrste byliniek (mäta, petržlenová vňať, bazalka)
70 g sušených paradajok v oleji Baresa
1 remeselná bageta
1 strúčik cesnaku

Postup

Špíz so syrom halloumi

Zeleninu aj huby umyjeme a osušíme. Kaleráb ošúpeme, papriky zbavíme semienok. Oba druhy zeleniny nakrájame na menšie kúsky. Šampiňóny rozdelíme podľa veľkosti na ½ alebo ¼. Syr nakrájame na podobne veľké kúsky ako ostatné suroviny. Časť z nich obalíme v plátkoch slaniny. Pripravené kúsky syra napichujeme striedavo na špajdle s nakrájanou zeleninou a šampiňónmi. Osolíme a okoreníme. Špízy opekáme na rozpálenej panvici s olivovým olejom po celom obvode do zlatohneda. Na záver pridáme k špízom maslo a pokvapkáme ich citrónovou šťavou.

Bylinková salsa so sušenými paradajkami

Umyté a osušené bylinky nasekáme nadrobno. Preložíme ich do misky, pridáme k nim na malé kúsky nakrájané sušené paradajky a prilejeme približne 100 ml olivového oleja. Ochutíme soľou,
korením a citrónovou šťavou. Premiešame a necháme chvíľu postáť.

Bruschetty

Remeselnú bagetu nakrájame na plátky a opečieme na rozpálenej grilovacej panvici s trochou olivového oleja dozlatista. Každú bruschettu potrieme zľahka cesnakom.

Servírovanie

Na tanier naservírujeme bruschetty a potrieme ich salsou. Na ne položíme špízy a môžeme ešte zľahka pokvapkať salsou. K jedlu sa hodí malý listový šalát, ktorý stačí ochutiť soľou, korením, olivovým olejom a citrónovou šťavou. 

lidl_huby_1_1121

Bravčové závitky s hlivou a bulgurom

Počet porcií: 4

Potrebujeme: tĺčik na mäso, potravinovú fóliu, zapekaciu misu, špáradlá, sitko

Suroviny

150 g hlivy kotúčovej
olivový olej Primadonna
800 g bravčového stehna bez kosti, v celku
morská soľ v mlynčeku Kania
čierne korenie v mlynčeku Kania
100 g slaniny na plátky Dulano
čerstvá šalvia (alebo rozmarín)
1 stredne veľká cibuľa
4 strúčiky cesnaku
250 g bulguru
400 g krájaných lúpaných paradajok z konzervy Freshona
cca 500 ml zeleninového vývaru
čerstvá pažítka (na ozdobu) 

Postup

Hlivu kotúčovú nakrájame pozdĺžne na tenké plátky a opečieme ju dozlatista na panvici s rozohriatym olivovým olejom. Opečenú hlivu vyberieme na tanier.

Umyté a osušené bravčové stehno nakrájame na tenšie plátky, ktoré naklepeme pod fóliou natenko. Ochutíme soľou a korením. Na každý plátok mäsa položíme plátky slaniny, opečenú hlivu a lístky šalvie alebo rozmarínu. Každý plátok mäsa zrolujeme a uzatvoríme pomocou špáradiel.

Závitky opečieme po celom obvode do zlatohneda na rozpálenej panvici s olivovým olejom. Počas opekania k nim pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak. Mäso vyberieme na tanier. K opečenej cibuli a cesnaku pridáme prepláchnutý a odkvapkaný bulgur. Osolíme, okoreníme a chvíľu spolu restujeme. Pridáme paradajky z konzervy, premiešame a podlejeme horúcim vývarom tak, aby bol bulgur iba trochu zaliaty. Stiahneme z ohňa a bulgur aj so šťavou preložíme do zapekacej misy. Rovnomerne rozprestrieme a položíme naň bravčové závitky. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 20 minút.

Tip: Počas pečenia bulgur občas premiešame a ak sa žiada, môžeme prilievať po troche vývar.

Z hotových závitkov odstránime špáradlá a nakrájame ich na plátky.

Servírovanie

Nakrájaný závitok servírujeme s bulgurom a posypaný nasekanou pažítkou.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.