Vytlačiť túto stránku

Chutná spomienka na leto

Napísal femme, Kristína Chudá 13. september 2021

Tento letný šalát nie je rozhodne klasikou, ktorú by ste pripravovali každý deň. Svojou sviežosťou, originalitou a ľahkosťou vás ale po prvom skúste presvedčí, že toto je presne jedlo, ktoré chcete jesť a nie len v horúcich letných dňoch.

fennel19

Fenikel je stará plodina, ktorú pestovali už starí Rimania a jeho obľúbenosť pretrváva do dnešných dní v celej Európe. Semená vo forme korenia sa pridávajú do omáčok, k pečeným rybám, do nakladacích zmesí k uhorkám či k haringom. Čerstvé buľvy sa konzumujú formou šalátov a tepelne upravený fenikel nájde svoje uplatnenie v rizote, s cestovinami alebo samostatne na panvičke.
Fenikel pomáha pri žalúdočných ťažkostiach, dýchavičnosti a zachrípnutosti. Obsahuje vitamíny (C a E) a draslík. Zvýšený príjem draslíka pomáha pri úprave krvného tlaku. Má nízky obsah kalórií, je bohatý na flavonoidy a má močopudné vlastnosti.

Nikdy ste nevedeli, čo si počať s feniklom? Použite túto úžasnú stredomorskou zeleninu do letného šalátu z Provence. Sladké i slané chute sa krásne prepoja.

Suroviny:

 - 2 menšie zrelé broskyne
- ¼ menšieho feniklu
- pár kvapiek citrónovej šťavy
- štipka soli
- 4-6 plátkov prosciutta alebo inej sušenej šunky
- hrsť rukoly (možno vynechať)
- olivový olej extra virgin
- čerstvo mleté ​​čierne korenie
- vetvičky z feniklu na dekoráciu

Postup:

Zrelé broskyne nechajte spariť asi 3 minúty v horúcej vode. Očistite fenikel a nakrájajte na čo najtenšie plátky a ľahko pokvapkajte citrónom. Vychladnuté broskyne ošúpte, rozkrojte napoly, vyberieme kôstku a nakrájajte na menšie kúsky.

Na tanieri zmiešajte pripravený fenikel s prosciutto a broskyňami, môžete pridať aj rukolu. Zalejte olivovým olejom, osoľte, okoreňte a pred podávaním ozdobte vetvičkami feniklu.

Želáme dobrú chuť

https://www.maminka.cz/clanek/video-letni-salat-z-provence-kombinace-chuti-rozplyvajicich-se-na-jazyku