Viete, ako pripraviť chutné šodó?

Šodó je zastrešujúce označenie horúcich penových nápojov, ktoré zároveň nesú prívlastok výživné. Podávajú sa vo vysokých pohároch a s lyžičkou. Pripravujú nielen s vína (ako je všeobecne známe), ale aj s ovocného muštu; pričom, ako chuťový prídavok, možno použiť (na drobné kocky nakrájané) sušené ovocie.

drinks_foam21

Všetky šodó-nápoje sa servírujú vo vysokých pohároch, s lyžičkou, ozdobené čiapočkou zo šľahaného bielka s prídavkom sladkého vanilkového cukru. Ako "príloha" sú k tomuto druhu nápojov vhodné piškóty, oblátky alebo ľahké typy múčnikov.

Penový nápoj z bieleho vína (alebo citrónového muštu)

P o t r e b u j e t e : 2 žĺtky, 2 bielky, 20g práškového cukru, 1/2 lyžičky škrobovej múčky, 5 cl citrónového cukrového sirupu, 1/4 litra bieleho vína (alebo citrónového muštu).

P o s t u p : Do nádoby (ktorú možno neskôr položiť nad paru alebo do vodného kúpeľa) vložte žĺtka, cukor a vymiešajte. Potom pridajte jedno bielko, citrónový sirup a škrobovú múčku; opäť vymiešajte. Následne za stáleho miešania prilievajte biele víno (alebo citrónový mušt). Vzniknutú zmes šľahajte metličkou - nad parou alebo vo vodnom kúpeli - až sa vytvorí hustá pena. Hotový nápoj nalejte do vysokých pohárov a ozdobte. Podávajte ihneď.

Penový nápoj z červeného vína

P o t r e b u j e t e : 2 žĺtky, 2 bielky, 20g práškového cukru, 1/2 lyžičky škrobovej múčky, 5 cl pomarančového cukrového sirupu, 1/4 litra červeného vína, vanilkový cukor.

P o s t u p : Spôsob prípravy je rovnaký ako pri penovom nápoji z bieleho vína. Ozdobnú čiapočku zo šľahaného bielka však možno nahradiť bobuľami čerstvého hrozna (najlepšie červeného). Nápoj podávajte ihneď.

Príjemný oddych s šodó!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.