K oslavám patrí torta. Upečte si jednu k stému výročiu želatínových cukríkov

Tohtoročný posledný mesiac v roku bude špeciálny aj pre spoločnosť Haribo, ktorá 13. decembra oslávi 100. výročie svojho založenia. Zoznámte sa s jej dlhou históriou a pripravte si spolu s nami špeciálnu narodeninovú tortu, veď také jubileum si oslavu zaslúži.

Medvedí rozjazd v povojnovom období

Hoci vás to možno prekvapí, spoločnosť Haribo je dodnes rodinnou firmou. V nemeckom Bonne ju 13.12.1920 založil Hans Riegel a dnes sa o jeho odkaz stará už tretia generácia potomkov. Hlavným mottom zostáva „robiť ľuďom radosť a spríjemňovať im spoločné chvíle“. Jediná vec, ktorá to na chvíľu prerušila bola druhá svetová vojna. Aj keď firma bezprostredne pred vojnou zamestnávala asi štyri stovky zamestnancov, z dôvodu nedostatku surovín sa musela výrobňa v Bonne transformovať na farmaceutiká. S vojnou v roku 1945 odišiel aj Hans Riegel, ktorý zomrel vo veku 52 rokov. Spoločnosť prevzala najskôr jeho manželka Gertrud, ktorá v nej pôsobila od jej založenia, až kým sa z vojnového zajatia vrátili jej dvaja synovia Hans a Paul, Haribo od nej prevzali.   

Chutí malým, rovnako ako aj dospelým

Po želatínových a cukríkoch zo sladkého drievka bol dopyt, firma preto už päť rokov po konci vojny zamestnávala asi tisíc zamestnancov a prekvitala. V roku 1960 uzreli svetlo sveta Zlatí medvedíkovia, ktorí sú dnes najobľúbenejším produktom a ikonou segmentu želatínových cukríkov, dva roky na to prišla televízna reklama. Úpravy sa dočkal aj reklamný slogan. Ten bol doplnený o svoju druhú časť a používa sa dodnes. Kto by ho nepoznal? „Haribo chutí malým, rovnako ako aj dospelým!“. Na začiatku deväťdesiatych rokov tak začalo celkovo najdlhšie reklamné partnerstvo na svete – partnerstvo medzi spoločnosťou Haribo a zabávačom a hercom Thomasom Gottschalkom. V roku 1996 došlo k rozšíreniu portfólia, keď firma prevzala belgickú továreň na cukrovinky a začala vyrábať penové cukríky marshmallows.

A dnes?

Vývoj spoločnosti bol rýchly a veľmi úspešný. V súčasnosti Haribo denne vyrobí 160 miliónov kusov želatínových medvedíkov a je najväčším výrobcom želé cukríkov na svete. Sladké radosti vyrába v šestnástich závodoch v desiatich krajinách po celom svete, vrátane južnej Ameriky. Kúpiť cukríky Haribo môžete v sto krajinách sveta. Aj u nás sa teší veľkej obľube. Za 100 rokov došlo k obrovskému rozmachu spoločnosti, ale ako hovoria potomkovia Hansa Riegla, „Stovka? To je mladosť!“

Oslava s poriadnou tortou

Pripomeňte si 13. decembra 100. výročie spoločnosti Haribo a ich želatínových cukríkov, nechajte sa inspirovať a upečte si doma veľkolepú tortu. Pripraviť ju môžete k jubileu či inej sviatočnej príležitosti, stojí za to.

haribo_pruhovana_torta

Jemná pruhovaná torta

Ingrediencie na cesto:

70 g hladkej múky

35 g vanilkového pudingu

165 g krupicového cukru

175 g bielkov

170 g žĺtkov

80 g masla

Ingrediencie na spodný korpus:

200 g sušienok

100 g masla

Ingrediencie na krém:

500 g masla

500 g múčkového cukru

250 g smotanového syra

1 lyžička vanilkového extraktu

Postup na cesto:

Najprv dôkladne vyšľahajte bielky. Potom prisypte cukor a vyšľahajte do pevného snehu. Pridajte žĺtky a jemne premiešajte metličkou. Nasleduje múka zmiešaná s vanilkovým pudingom, opäť ručne vmiešajte. Nakoniec primiešajte aj rozohriate (ale nie teplé) maslo.

Obdĺžnikový plech vyložte papierom na pečenie a rovnomerne naňho rozotrite cesto. Pečte približne 10 minút na 180 °C.

Postup na spodný korpus:

Medzitým, ako si necháte rozpustiť maslo, si v miske dôkladne rozdrvte sušienky. Potom rozdrvené sušienky s maslom zmiešajte. Zmes nasypte do tortovej formy a utlačte na dno. Vložte do chladničky na 20 minút.

Postup na krém:

Maslo a cukor vyšľahajte do bielej zmesi. Pridajte smotanový syr, vanilkový extrakt a šľahajte, pokým sa všetko nespojí.

Postup k dokončeniu torty:

Upečené cesto z rúry nechajte vychladnúť. Potom ho potrite marmeládou a na ňu ešte natrite vrstvu pripraveného krému (nespotrebujte ho celý). Následne plech vložte na 15 minút do chladničky, aby krém mierne stuhol.

Dno tortovej formy (spodný korpus) tiež potrite marmeládou.

Vyberte plech z chladničky a z cesta vykrajujte tenšie pláty. Vyskladajte ich do guľatej tortovej formy tak, aby bola celá zaplnená.

Hornú časť torty potrite krémom. Potom vložte aspoň na 1 hodinu do chladničky.

Nakoniec z torty zložte tortovú formu a potrite krémom strany torty.

Ozdobte tortu polevou, dekoráciami a HARIBO medvedíkmi.

Video s receptom si môžete pozrieť tu:

Tip: Pri vmiešavaní žĺtkov a ďalších ingrediencií do snehu buďte veľmi opatrní a jemní. Je to fáza, kedy cesto môže spadnúť a nebude tak vo výsledku dostatočne vláčne.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.