Vychutnajte si jeseň na vlne tekvicových zákuskov

Jeseň je pre prírodu obdobím, kedy sa pred dlhou zimou pripravuje na odpočinok. Pochmúrne počasie, pre ktoré je typická ťažká hmla zahaľujúca zafarbené stromy, rozjasnia tekvice, kráľovné jesene, ktoré sa v tomto období zbierajú.

tekvice_c_jitka_pavlova

Farebné tekvice rozžiaria kuchyňu a skvele poslúžia aj ako dekorácia domova. Tekvice si ale zaslúžia viac pozornosti ako len skrz populárny americký sviatok Halloween.

Tekvice sú tu už tisícročia. Na náš kontinent sa dostali vďaka Krištofovi Kolombovi, ktorý ich sem priviezol z Nového sveta, veľmi sa rozšírili aj vďaka lodnej doprave. Tekvice sú totiž veľmi odolné voči okolitým vplyvom a dobre uskladnené vydržia aj celé mesiace. Boli preto ideálnou surovinou na dlhé námorné cesty. Tento benefit si udržali dodnes, a preto nemusíte mať obavy z toho, že sa vám pokazia skôr, než ich stihnete spracovať.

Nie je to len halloweenská ozdoba

Halloween, alias predvečer sviatku Všetkých svätých, sa v Amerike oslavuje od roku 1840 a tekvice sú jeho hlavným symbolom. V celej Amerike snáď nie je dom, ktorý by nebol posledný októbrový týždeň vyzdobený vydlabanými tekvicami s plápolajúcou sviečkou vo vnútri. Nie sú ale len skvelou dekoráciou, výborne sa hodia na varenie a vďaka mnohým prospešným látkam, ktoré obsahujú, sú blahodarné aj pre náš organizmus a zdravie.

Ktorú si vybrať?

Typov tekvíc je k dispozícii veľa. Na spracovanie v kuchyni sa ale najviac hodia tekvice Hokkaido pochádzajúce z rovnomenného japonského ostrova. Prečo? Tento druh je totiž príjemne sladký a vyznačuje sa maslovo-orieškovou chuťou. Tekvice Hokkaido nedorastajú do takých veľkostí ako ich príbuzní a dobre sa s nimi preto pracuje. Okrem chuti je ale najväčším benefitom ich šupka. Tá totiž počas varenia zmäkne a nie je potrebné ju lúpať. Tekvice Hokkaido sa skvele hodia do najrôznejších druhov pokrmov, a to vrátane dezertov. Neveríte? Vyskúšajte napríklad tartaletky s karamelom a tekvicovým krémom. Keď ich ozdobíte cukríkmi Haribo Color-Rado, úspech u detí budete mať zaručený. A pretože toto balenie obsahuje aj cukríky v tvare netopierov, skvele poslúžia aj ako strašidelné halloweenske občerstvenie.

Tartaletky s karamelom a tekvicovým krémom

Ingrediencie na košíčky:

500 g hladkej múky
3 žĺtky
250 g studeného masla
100 g cukru múčka
2 lyžice studenej vody

Ingrediencie na karamel:

200 g cukru krupice
2 lyžice vody
200 ml smotany na šľahanie 38 %
½ lyžičky jemnej morskej soli

Ingrediencie na tekvicový krém:

200 g domäkka upečenej tekvice Hokkaido
100 g žervé
4 lyžice kokosového cukru
1 vajce

Na ozdobu: Haribo Color-Rado

tartarelky_c_jitka_pavlova

Postup:

  1. Múku, žĺtky, vodu a cukor premiešajte. Pridajte na kúsky nakrájané vychladené maslo a spracujte pevné, nelepivé cesto. Hotové cesto zabaľte do potravinárskej fólie a dajte odpočívať do chladničky, na hodinu, na dve, ideálne na celú noc.
  2. Cesto rozvaľkajte na hrúbku 4 mm. Vykrajujte kolieska, ktoré sú o kúsok väčšie než pripravené formičky na tartaletky a cesto do nich vtlačte. Pretože je cesto veľmi maslové, nie je potrebné formičky nijak vymastiť alebo vysypať. Dno košíčkov prepichnite vidličkou.
  3. Košíčky pečte 15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C a potom ich nechajte vychladnúť. Medzitým si pripravte karamel a tekvicový krém.
  4. Karamel pripravte v širokom, ideálne nerezovom hrnci, do ktorého nalejte 2 lyžice vody. Na vodu nasypte cukor a potom hrncom niekoľkokrát jemne zatraste, aby sa cukor rozložil po celom dne. Zahrievajte na strednú teplotu. Akonáhle je cukor takmer rozpustený, zvýšte teplotu. Keď karamel začne zlatnúť, môžete ho občas ľahko premiešať. Vo chvíli, keď má krásnu karamelovú farbu, vypnite sporák a pridajte pripravenú smotanu. Nechajte pár minút stáť a zamiešajte. Potom zahrievajte na veľmi nízku teplotu, miešajte a čakajte kým sa karamel a smotana spoja. Ak vzniknú hrudky, preceďte ich cez sito. Pridajte soľ.
  5. Upečenú tekvicu hokkaido, žervé, kokosový cukor a vajce dajte do výkonného mixéru a dohladka rozmixujte.
  6. Teraz naplňte upečené košíčky. Dajte do nich trochu karamelu, uhlaďte a zakryte vrstvou tekvicového krému. Naskladajte na plech a dopečte v rúre vyhriatej na 180 °C, potrvá to približne 15 až 20 minút. Povrch tekvicového krému ľahko stmavne.
  7. Tartaletky nechajte trochu vychladnúť a ozdobte cukríky Haribo Color-Rado.

Zdroj foto: Jitka Pavlová

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.